ESP
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: ESP
jest taka możliwość ale koszt i ilość pracy powoduje, że jest to bez sensu
do wymiany całość elektroniki ABS ( oczywiście wraz z pompą ) którą masz teraz na taką pod ESP, oraz dołożenie czujników skrętu, szybkości skrętu, przyspieszenia poprzecznego itp
do wymiany całość elektroniki ABS ( oczywiście wraz z pompą ) którą masz teraz na taką pod ESP, oraz dołożenie czujników skrętu, szybkości skrętu, przyspieszenia poprzecznego itp
-
p.grzesik
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
pewnie, ja się wyzwań też nie boję
wpisz sobie w portalach "sprzedawczych" hasło taśma ESP do T4 lub pompa ABS-ESP do T4, a zapewne zapał ci już mocno osłabnie
jeśli weźmiesz pod uwagę, że nie masz gwarancji sprawności używek to ponów próbę dowiadując się ile nowe kosztują tylko te dwie rzeczy, ceny idą w tysiące złotych
wpisz sobie w portalach "sprzedawczych" hasło taśma ESP do T4 lub pompa ABS-ESP do T4, a zapewne zapał ci już mocno osłabnie
jeśli weźmiesz pod uwagę, że nie masz gwarancji sprawności używek to ponów próbę dowiadując się ile nowe kosztują tylko te dwie rzeczy, ceny idą w tysiące złotych
-
radekmark2
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
-
p.grzesik
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
http://www.t4-wiki.de/wiki/Geber_G85_%28Lenkwinkel%29p.grzesik pisze:Wyjaśnijcie, proszę co oznacza pojęcie "Taśma".
oraz http://www.t4-wiki.de/wiki/Elektronisch ... tsprogramm
-
p.grzesik
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
OK, odpuszczam sobie ESP. Nie kłopot kupić wszystkie elementy, tylko jaka jest pewność, że wszystko zagra tak jak trzeba. To w końcu są hamulce, czyli bezpieczeństwo. Przeniosę swoje zainteresowania na założenie tempomatu i komputera pokładowego 1/2 fiz oraz przerobienie dogrzewacza na w pełni zautomatyzowane ogrzewanie postojowe. Jestem tu nowy i szperam bardzo dużo po różnych wątkach, może ktoś podrzuciłby linki to tzw. gotowców dla w/w zagadnień.
Dodatkowo mam pytanie czy ktoś z szanownych forumowiczów montował sobie el. sterowanie szyb i lusterek ? Jeśli tak, to również proszę o jakieś wskazówki.
Dodatkowo mam pytanie czy ktoś z szanownych forumowiczów montował sobie el. sterowanie szyb i lusterek ? Jeśli tak, to również proszę o jakieś wskazówki.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Tempomat możesz zrobić niefabryczny za powiedzmy max. 50 zł, gdzie 50% kosztuje kostka przyłączeniowa w ASO.
Opisał to bardzo dokładnie Grzesiex, ja tak mam i działa (jednak fabryczny, fakt, że trochę wygodniejszy, ale nie za takie pieniądze jak krzyczą handlarze). Po montażu trzeba aktywować VAGiem.
Dogrzewacz to już więcej zabawy, po pierwsze musi działać w 100% poprawnie przed przeróbka.
Potrzebne: pompka wody (nie w każdym aucie podobno jest potrzebna, można wykorzystać dodatkową już istniejącą), puszka, bezpieczniki, przekaźniki, kostki przyłączeniowe (najdroższe te 8-pinowe przy piecu), jakaś kontrolka, trochę przewodów, coś co będzie włączać (pstryczek, zegar, sterownik na pilota, sterownik na SMS) - koszt około 600 zł myślę, w wersji bez fajerwerków.
I zabawy ze 2 dni, chyba, że ktoś szybciej myśli, bo sama robota fizyczna to może i szybciej, ale wypada wszystko trzy razy przemyśleć i sprawdzić, żeby nie puścić auta z dymem.
Jak to przerobić to szkoły są różne, chociaż idea ta sama, najpierw poczytaj, później pytaj
A i nijak się te moje wypociny mają do tytułu tematu, najlepiej pytaj w stosownym miejscu <38>
Opisał to bardzo dokładnie Grzesiex, ja tak mam i działa (jednak fabryczny, fakt, że trochę wygodniejszy, ale nie za takie pieniądze jak krzyczą handlarze). Po montażu trzeba aktywować VAGiem.
Dogrzewacz to już więcej zabawy, po pierwsze musi działać w 100% poprawnie przed przeróbka.
Potrzebne: pompka wody (nie w każdym aucie podobno jest potrzebna, można wykorzystać dodatkową już istniejącą), puszka, bezpieczniki, przekaźniki, kostki przyłączeniowe (najdroższe te 8-pinowe przy piecu), jakaś kontrolka, trochę przewodów, coś co będzie włączać (pstryczek, zegar, sterownik na pilota, sterownik na SMS) - koszt około 600 zł myślę, w wersji bez fajerwerków.
I zabawy ze 2 dni, chyba, że ktoś szybciej myśli, bo sama robota fizyczna to może i szybciej, ale wypada wszystko trzy razy przemyśleć i sprawdzić, żeby nie puścić auta z dymem.
Jak to przerobić to szkoły są różne, chociaż idea ta sama, najpierw poczytaj, później pytaj
A i nijak się te moje wypociny mają do tytułu tematu, najlepiej pytaj w stosownym miejscu <38>