zablokowany bieg
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
rafi29t4
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
zablokowany bieg
Witam wszystkich. Dziś rano odpaliłem busika wrzuciłem wsteczny i tak już zostało tzn cały czas jest wbity wsteczny i auto jedzie tylko do tyłu. Biegi chodzą da się je wrzucić ale gdy wbije pierwszy bieg i puszczam sprzęgło mam wrażenie ,że jest wbita 1 i R wygląda to tak jakbym próbował ruszać z 5 na ręcznym. Dodam że wcześniej przy wbijaniu piątego biegu czuć było zgrzyt. Pytanie czy naprawiać tę skrzynie czy lepiej kupić drugą , czy da się naprawić bez demontażu.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
rafi29t4
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: zablokowany bieg
Drążek chodzi normalnie , daje się wrzucić biegi tyle że , jak wrzucę 1,2,3,4 blokuje skrzynie a jak 5 i R to jedzie do tyłu .Jutro odkręcę tę część na skrzyni co przychodzą do niej cięgna
-
rafi29t4
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
synchronizator i tak był do wymiany ,ponieważ podczas wbijania piątki '' szło po zębach''a ponoć mógł się zrobić luz co mogło spowodować zakleszczenie się biegów. Szczerze to płynu nawet nie sprawdzałem ,gdyby pompka się zapowietrzyła to nie było by sprzęgła a sprzęgło jest ok.
Jutro będę wiedział więcej to dam znać.
Jutro będę wiedział więcej to dam znać.
-
rafi29t4
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
oleju był stan jak go kupiłem to wszystkie oleje poszły nowe .autko jeżdziło po lotnisku mimo małego przebiegu skrzynia mogła być wyeksploatowana
-
rafi29t4
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Skrzynia naprawiona pękły ''widełki'' to moja nazwa ,poza tym wymieniony synchronizator piątego biegu i łożyska. koszt naprawy 1800zł z vat.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Podepnę się pod temat. Skrzynia EWB w obudowie 02B.
Sprawa wygląda tak: wszystkie biegi wchodzą ale po dłuższej jeździe lub jazda z większym obciążeniem na 5 biegu i nie mogę wrzucić innego biegu niż 5. Tzn. piątkę zrzucę, mogę ją wbić znowu ale nie mogę przesunąć lewarka w lewo. Tak mi to wygląda na zamek synchronizatora 3 i 4 biegu. Wybierak nie trafia na wyżłobienie, a że na 5 biegu nie mogę przesunąć lewarka w dół to nie mogę trafić na prowadzenie. Chyba, że macie inne koncepcje. Szukałem po fotkach ale na żadnej nie ma dobrze obfotografowanego wybieraka. Niestety tym razem 5 zaklinowała się na dobre przed światłami no i spaliłem sprzęgło ale po kilku kilometrach i żaglowaniu lewarkiem udało się przesunąć lewarek. Na wszelki wypadek nie wbijam 5 ;) .
Sprawa wygląda tak: wszystkie biegi wchodzą ale po dłuższej jeździe lub jazda z większym obciążeniem na 5 biegu i nie mogę wrzucić innego biegu niż 5. Tzn. piątkę zrzucę, mogę ją wbić znowu ale nie mogę przesunąć lewarka w lewo. Tak mi to wygląda na zamek synchronizatora 3 i 4 biegu. Wybierak nie trafia na wyżłobienie, a że na 5 biegu nie mogę przesunąć lewarka w dół to nie mogę trafić na prowadzenie. Chyba, że macie inne koncepcje. Szukałem po fotkach ale na żadnej nie ma dobrze obfotografowanego wybieraka. Niestety tym razem 5 zaklinowała się na dobre przed światłami no i spaliłem sprzęgło ale po kilku kilometrach i żaglowaniu lewarkiem udało się przesunąć lewarek. Na wszelki wypadek nie wbijam 5 ;) .
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Wybierak to ta kopułka na dwie śruby M8 ?? Cięgna na nią przychodzą. Chodzi lekko ale jak się tak zastanowię to możesz mieć rację. Przypomniałem sobie, że czasem też z 2 biegiem jest mały problem (z wbiciem go po 1). Nie trzeba by było skrzyni zrzucać. Z resztą i tak muszę zrzucić skrzynię, żeby tarczę sprzęgła wymienić ...
Temat rozwiązany. Zamki synchronizatora 5 biegu. Powiem Wam te nowe wsadzone są chyba wytłaczane z blachy, starsze oryginały wyglądają na odkuwki z calizny. Blokowało zębatkę i wybierak nie trafiał w prowadzenie.
Temat rozwiązany. Zamki synchronizatora 5 biegu. Powiem Wam te nowe wsadzone są chyba wytłaczane z blachy, starsze oryginały wyglądają na odkuwki z calizny. Blokowało zębatkę i wybierak nie trafiał w prowadzenie.