zakup auta, dziwne syczenie pod maską i stukanie PILNE !!!
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
zakup auta, dziwne syczenie pod maską i stukanie PILNE !!!
WItam,
Szanowni koledzy mam pilną sprawę związana z zakupem samochodu. Byłem dziś oglądać fajną sztukę T4 ale podczas oględzin silnika i odsłuchu występują niepokojące rzeczy mianowicie:
-zazwyczaj po wciśnięciu hamulca silnik zaczyna głośniej pracować i czasem pojawia się metalicznie stukanie, slyszałem że to może być wakupompa czy to prawda ?? czy to coś ciężkiego i drogiego do zrobienia ??
sprzedający powiedział że silnik był po uszkodzeniu kółka rozrządu (urwał się klin) i moje pytanie czy silnik 2.5 TDI 102ps jest kolizyjny ?? sprzedawca twierdzi ze ta awaria nie miała wpływu na działnie silnika. Wymieniony zostało kólko rozrządu i pasek i popyhacze i działa. Silnik rzeczywiśćie chodzi równo
jeszce jedna rzecz, na zimnym silniku słuchać takie miekkie pukanie, jakby syczenie. Sprzedawca twierdzi ze to jeden z wtryskiwaczy się zawiesza czy coś taakiego, i że użycie środka przeczyszcajacego do wtryskiwaczy powinno pomóc. Panowie czy to prawda ze moze tak być ? czy to oznacza ze wtryskiwacze są do regenracji i dużę koszty z tym związane. nie mam doświadczenia z silnikami dizla
proszę o każdą podpowiedź w sprawie bo nocuje na miejscu.
EDYTA
czy silnik 2.5 TDI 102km jest silnikiem kolizyjnym ???
bo jeśli jest, to sprzedający puszcza ścieme i będę szukał innego wozu.
Szanowni koledzy mam pilną sprawę związana z zakupem samochodu. Byłem dziś oglądać fajną sztukę T4 ale podczas oględzin silnika i odsłuchu występują niepokojące rzeczy mianowicie:
-zazwyczaj po wciśnięciu hamulca silnik zaczyna głośniej pracować i czasem pojawia się metalicznie stukanie, slyszałem że to może być wakupompa czy to prawda ?? czy to coś ciężkiego i drogiego do zrobienia ??
sprzedający powiedział że silnik był po uszkodzeniu kółka rozrządu (urwał się klin) i moje pytanie czy silnik 2.5 TDI 102ps jest kolizyjny ?? sprzedawca twierdzi ze ta awaria nie miała wpływu na działnie silnika. Wymieniony zostało kólko rozrządu i pasek i popyhacze i działa. Silnik rzeczywiśćie chodzi równo
jeszce jedna rzecz, na zimnym silniku słuchać takie miekkie pukanie, jakby syczenie. Sprzedawca twierdzi ze to jeden z wtryskiwaczy się zawiesza czy coś taakiego, i że użycie środka przeczyszcajacego do wtryskiwaczy powinno pomóc. Panowie czy to prawda ze moze tak być ? czy to oznacza ze wtryskiwacze są do regenracji i dużę koszty z tym związane. nie mam doświadczenia z silnikami dizla
proszę o każdą podpowiedź w sprawie bo nocuje na miejscu.
EDYTA
czy silnik 2.5 TDI 102km jest silnikiem kolizyjnym ???
bo jeśli jest, to sprzedający puszcza ścieme i będę szukał innego wozu.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, 10:33 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
-
czarny1x1x
Re: zakup auta, dziwne syczenie pod maską i stukanie PILNE !
to są kolizyjne silniki ,skoro popychacze zmienił a wał czy został zmieniony czy jakaś rzeźba zrobiona dopytaj
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
czyli po awarii rozrządu w postaci zerwania klina na kółku rozrządu silnik musiał dostać po tyłku szczegolnie ze to się stało podczas jazdy.
Sprzedający twierdzi że wymienione zostało tylko kółko rozrządu i popyhacze.. więc pewnie ściemnia i silnik raczej rozgruchotany.. ale dziwnie bo chodzi dość ładnie i kulturalnie
EDYTA
gość twierdzi że mechanik wymienił kółko rozrządu na nowe i popyhacze. i tylko tyle. Spytałem odrazu ze jesli to była awaria rozrządu to czy zawory nie pogięte i jak wygladał remont silnika.
Sptzedajacy stwierdzial ze silnik jest bez kolizyjny i zostało wymienione tylko to co wyżej napisałem. i nic więcej..
więc coś sciemnia
Sprzedający twierdzi że wymienione zostało tylko kółko rozrządu i popyhacze.. więc pewnie ściemnia i silnik raczej rozgruchotany.. ale dziwnie bo chodzi dość ładnie i kulturalnie
EDYTA
gość twierdzi że mechanik wymienił kółko rozrządu na nowe i popyhacze. i tylko tyle. Spytałem odrazu ze jesli to była awaria rozrządu to czy zawory nie pogięte i jak wygladał remont silnika.
Sptzedajacy stwierdzial ze silnik jest bez kolizyjny i zostało wymienione tylko to co wyżej napisałem. i nic więcej..
więc coś sciemnia
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, 10:30 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czarny1x1x
no właśnie kolizja to się zawory wyginają ale co z wałem zrobił skoro na wale jest ,,klin ,,resztę zrobił tylko jak czop wału nie był frezowany to już koszta albo wymiana wału bo się to znowu nie długo stanie .przestanie odpalać i takie cyrki
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
gość mówił o KÓŁKU ROZRZĄDU że klin się urwał z kółka rozrządu. Więc wału domyślam się że nic nie ruszał. Wspominał tylko o kółku rozrządu.
no nic szkoda moich kilometrów, musze szukać dalej auta. Domyślam się że nie warto się pchać w taki silnik ??
no nic szkoda moich kilometrów, musze szukać dalej auta. Domyślam się że nie warto się pchać w taki silnik ??
-
czarny1x1x
no to nie wiesz że kółko rozrządu jest na wale ? to szukaj innego jednak auta a klin to jest na wale bo to taki frez i on się wyrabia jak ktoś przy zmianie nie zmienia śruby i podkładki
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
A od czego popsuły się popychacze ?? skoro są nad zaworami ,a zawory nad tłokiem. <38> Albo to jest idiota albo cwaniak i próbuje z ciebie zrobić durnia.
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
chwila może ja czegoś nie rozumiem, w diezlu nie jestem obcykany.
z tego co wiem to na głowicy, na wałku rozrządu też jest kółko i to o to kółko chyba chodziło sprzedającemu. Kolego czary probojesz ppowiedzieć że to te kółka na WALE korobym się uszkadzają ??
ale to i tak nie zmienia faktu że silnik jest kolizyjny i przy tego typu awarii bylo wielkie bum w silniku.
myśle że chcial ze mnie zrobić durnia :) ale dzieki waszemu wsparciu, nie dam się wkręcić na padło.
dziekuje
z tego co wiem to na głowicy, na wałku rozrządu też jest kółko i to o to kółko chyba chodziło sprzedającemu. Kolego czary probojesz ppowiedzieć że to te kółka na WALE korobym się uszkadzają ??
ale to i tak nie zmienia faktu że silnik jest kolizyjny i przy tego typu awarii bylo wielkie bum w silniku.
myśle że chcial ze mnie zrobić durnia :) ale dzieki waszemu wsparciu, nie dam się wkręcić na padło.
dziekuje
-
czarny1x1x
jak z 3000 urwiesz to go bierz <01> lub więcej na drugi silnik dolne kółko na wale korbowym ma klin górne są na storzku dolne się z cina i wszystko razem się spotyka .przerabiałem to w żony sharanie silnik 1Z działał rok potem kupiłem silnik <44>
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Spokojnie.... musiał zrobić głowice i wymienić zawory bo maszyna by nie działała.Pytanie tylko jak jest zreanimowany wał,jeżeli tak jak się należy to silnik będzie mruczał bezawaryjnie.
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
to by powiedział że silnik wyremonowany itp. a ja uslyszalem informację że zostały wymienione popyhacze i nowe kółko z klinem i to wszystko, zero wspomnienia o robieniu glowicy czy innych podzespolach. Co więcej dziś znowu twierdzi że silnik jest bez kolizyjny
-
sumarek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: t4 białas
- podziekowal za post: 18 razy
- Kontakt:
jeżeli to jakieś autko z internetu to wrzuć link żeby inni nie jechali bez sensu oglądać :)
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wrzuć... wrzuć.... linka sam zadzwonię z ciekawości do tego miszcza co to sprzedaje bezkolizyjne tdi.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Po pierwsze nie ma bezkolizyjnych diesli, po drugie kółko na wałku rozrządu nie ma klina, na wale w tym silniku też nie, w 2.5TDI jest koło z cięciwą.
Tak że jedyne co mogło puścić to dolne kółko i nie ma opcji żeby skończyło się tylko na wymianie popychaczy.
Tak że jedyne co mogło puścić to dolne kółko i nie ma opcji żeby skończyło się tylko na wymianie popychaczy.
-
czarny1x1x
a ja jestem na 1000% pewien że jak obróciło dolne koło to wał jest załatwiony i ten niby klin nie trzyma sam napawałem i szlifowałem w warunkach polowych i wytrzymało rok ale taniej trafiłem sinik jak było robić 1Z w sharanie