Śmierć turbiny już blisko - co dalej?

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Fast128
Początkujący T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 13
Model:
Auto: Caravelle Long 2001
Kontakt:

Śmierć turbiny już blisko - co dalej?

Nieprzeczytany post autor: Fast128 »

W mojej ACVce zbliża się moment, w którym turbina umrze. Gwiżdże coraz bardziej, przy depnięciu coraz mocniej kopci. Pytanie brzmi: "co dalej?" Opcje są 3:
-regeneracja
-kupno nowej turbiny
-kupno turbiny z innego (mocniejszego) modelu i kręcenie auta powyżej 140KM, które miały być ale gość od chipu powiedział, żebym najpierw zrobił turbo, bo inaczej to, które mam zajadę w trybie ekspresowym. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z wstawianiem większej turbiny do ACV?

Dodam, że auto jest pracujące i najważniejsza jest dla mnie bezawaryjność. Wiem, że bez turbo w razie czego się pojedzie, ale co to za jazda...
notri
Mistrz T4

15
Tematy: 43
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Re: Śmierć turbiny już blisko - co dalej?

Nieprzeczytany post autor: notri »

Fast128 pisze:
-kupno turbiny z innego (mocniejszego) modelu i kręcenie auta powyżej 140KM ........Czy ktoś z Was ma doświadczenia z wstawianiem większej turbiny do ACV?

wchodzi w grę turbina ze zmienną geometrią z AHY/AXG. Do tego potrzebujesz wtryski 216, przedni intercooler FMIC z chłodnicą wody bo inaczej tego nie zamontujesz, komplet orurowania/węży od turbo, obudowa lub górny dekiel filtra powietrza plus rura do turbo, zaworek N-75 lub cały zestaw sterowania podciśnienia od turbo jak jest w dobrej cenie, zbiorniczek podciśnienia, kolektor ssąsy i wydechowy. Plus usługa wgrania softu i skorygowania momentu obrotowego. Plus ewentualnie jak sam tego nie będziesz w stanie zrobić kasa dla mechanika oblatanego w temacie.

Jak nie masz dobrego źródełka do części po bardzo przyzwoitych pieniądzach to będzie Cię nie mało kosztowało.

Tańsza alternatywa kupić dobre turbo i chip do 130 PS. Można regenerować ale z tym bywa różnie lub przy okazji regeneracji jak firma dobra i kumata zrobić hybrydowanie suszarki.

Takie masz opcje. Najtaniej zmienić turbo używkę i chip

po za tym było już to omawiane
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Dolot szczelny? Nie ma żadnej dziury itp? Tak samo z wydechem

Sprawdzałeś luz na wirniku?

Zrób log dynamiczny 011
Symek
Forumowicz T4

16
Tematy: 4
Model:
Auto: Kombi
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Symek »

chłodnica wody nie zawsze jest potrzebna. Na niemieckich forach piszą, że czasami podejdzie od tej z acv - zależy z jakiego wypustu. Zważywszy na to, że obecnie mam chłodnicę nową która ma wg katalogu pasować do acv i axg jest to możliwe.

Pozdrawiam
rotor
Aktywny T4

14
Tematy: 7
Model:
Auto: t4
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rotor »

No i wiązka elektrycnza silnika tez by sie przydała :)
Jeśli jest pracujące i nie masz na zbyciu kilku tysięcy to polecam seryjna i program na jakieś 140km i juz bedzie całkiem fajnie.
notri
Mistrz T4

15
Tematy: 43
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: notri »

Symek pisze:
chłodnica wody nie zawsze jest potrzebna. Na niemieckich forach piszą, że czasami podejdzie od tej z acv - zależy z jakiego wypustu. Zważywszy na to, że obecnie mam chłodnicę nową która ma wg katalogu pasować do acv i axg jest to możliwe.

Pozdrawiam
chłodnica wody od AHY i AXG są takie same. Wiem jaka jest różnica w stosunku do tej z ACV bo wnikliwie oglądałem obie ( AXG i ACV ) jak były zdemontowane. Jak może podejść od ACV jak jest kompletnie inaczej montowana. - ale to jest do wyjaśnienia nie w tym temacie bo nie o tym tu mowa.

Wiązka tak, dobrze by było i jeszcze przepływomierz bo zapomniałem.
Licząc z grubsza koszt przesiadki (oczywiście jak się nie ma dojścia i robota zlecona) obawiam się że 4 - 5 tyś.
Fast128
Początkujący T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Caravelle Long 2001
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Fast128 »

Autko przez ostatni miesiąc bardzo mało jeździło, w czwartek trafi do mechanika i zobaczymy czy wszystko szczelne :]

notri - mam możliwość kupna całego busiora z AHY ze zmasakrowanym tyłem (wygląda jakby się spotkał z tramwajem), zobaczymy jak silnik hula i może w ogóle swap będzie grany :]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”