T4 Trzęsie przy przyspieszaniu. pomocy!
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
matt
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: T4 Trzęsie przy przyspieszaniu. pomocy!
cezar- wydajemi sie że to niema nic wspólnego z wtryskami, bo jak ciągne go na kazdym biegu do 2200 obr. to nawet nie dygnie, a jak zaczepie lawetę to dopiero jest masakra pod górki na niskich obrotach a wyskich biegach. i są ewidentne wibracje pod podłogą od strony kierowcy. martwie się ale moze mi skrzynia się sypie? nie wiem....
jestem w trakcie rozbiórki lewej strony układu napędowego - pół osi - wydaje mi się że flansza od mocowania przegubu wewnętrznego ma duży luz .tzn gdy kręce nią w lewo lub prawo odczuwalne są jakby przeskoki na frezie 3-4 razy i dopiero ciągnie. nie wiem czy ma to coś wspólnego ale chyba czeka mnie wyciąganie skrzyni.... czekam na komentarz... pozdrawiam
jestem w trakcie rozbiórki lewej strony układu napędowego - pół osi - wydaje mi się że flansza od mocowania przegubu wewnętrznego ma duży luz .tzn gdy kręce nią w lewo lub prawo odczuwalne są jakby przeskoki na frezie 3-4 razy i dopiero ciągnie. nie wiem czy ma to coś wspólnego ale chyba czeka mnie wyciąganie skrzyni.... czekam na komentarz... pozdrawiam
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Dla mnie to są przeguby wewnętrzne ,im większe obciążenie auta tym bardziej telepie.A przy skręcaniu i jednoczesnym przyspieszaniu tez telepie budą ?
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
matt piszesz wyżej, że dzieje się tak przy prędkości 75-80 km/h na 5 biegu to niezbyt dobre przełożenie dlaTDI 5 wbijaj powyżej 80km/h jakieś 85-90. Jeśli byś śmigał 2,4 D zwykłym klekotem to rozumiałbym, żeby się nie męczył, że przy tej prędkości mu wrzucisz 5 bieg.
Motoria może mieć rację z tymi przegubami wewnętrznymi ale jeszcze jedno pytanko może niedorzeczne jak wygląda poducha pod spodem tzw.łyżwa?
Motoria może mieć rację z tymi przegubami wewnętrznymi ale jeszcze jedno pytanko może niedorzeczne jak wygląda poducha pod spodem tzw.łyżwa?
-
matt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
koledzy -przeguby wewnętrzne dzisiaj sprawdzałem są ok-- wymieniałem je w ok grudnia nowe- na oko wyglądają jak nówki. podpora skrzyni nowa w grudniu łącznie z tulejką w skrzyni.dodam że te objawy pojawiają sie przy 4 biegu też i niskich obrotach. latam duzo na niemcy - bawarię - i po górach z lawętą nie raz doszło do takich momęntów i nic się nie działo.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
A jest taki sam efekt jak poprzednio miałeś ? czy inaczej telepie.
-
matt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
troche inaczej telepie - tam ten stuk był bardziej metaliczny a ten jest taki głuchy lecz wydaje mi się że towarzyszy mu jakiś szum... trudno to określić ale napewno coś jest nie tak z układem napędowym.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Słyszysz jak rąbie czy tylko czuć ,ze się buda trzęsie ?
-
CEZAR
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Caravelle T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Ja mam to samo, właśnie wróciłem z lawetą z Niemiec i trzęsie na 4 i 5 biegu. Jest dokładnie jak mówisz, a miałem taki sam problem. Telepało mi w pewnym zakresie obrotów i była to wina wtrysków. W tym tyg postaram się postawić auto do warsztatu i wtedy powiem czy coś mi pomogli. A wracając do passata, to na początku też wymieniłem dwumas, przeguby, pół ośki itd., a to były wtryski. Ciężko było mi w to uwierzyć, ale sam się przekonałem.
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4 2.0 B multivan
- Opis: 42 l
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
u mnie tak było , długo szukałem aż znalazłem luz był na przegubie wewnętrznym .leszekgd pisze:a ja ostawiam półosie albo wewnętrzne przeguby :)
-
matt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
jeśli to są wtryski to powiedz jak wygląda u ciebie z kopceniem? ja np mam lekką poświatę na dużym gazie, ale jeszcze martwi mnie jedna rolka od paska pompy paliwowej, delikatnie hałasuje na wolnych obrotach może kąt wtrysku się przestawił? w poniedziałek stawiam do mechanika bo rolka SACHCSA przejechała 20 tys km i świergocze.
czy podłączenie do kompa pokaże to - raczej tak- jeśli się mylę poprawcie mnie. czekam na wskazówki. <zastrzelę>
czy podłączenie do kompa pokaże to - raczej tak- jeśli się mylę poprawcie mnie. czekam na wskazówki. <zastrzelę>
-
CEZAR
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Caravelle T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
U mnie kopci bardzo mało, praktycznie wcale. Passat też mi nie kopcił. Nie wiem co Ci doradzić, bo sam jestem w kropce...
-
Góral
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
panowie, a powiedzcie mi jak z ruszaniem, bo ja wymieniłem praktycznie wszystko.
Zacząłem od wtrysków, nastawnika, kpl. sprzęgła, dwumasa na wszystkich poduchach kończąc.
Po wymianie nastawnika przestał szarpać przy stałych prędkościach.
Mnie denerwuje dźwięk dudnienia przy ruszaniu na 1 biegu pod góre lub z obciążeniem np. z lawetą.
Opisując go : dudududu :D dudnienie głośne, czasem powodujące wibracje cała budą. Najgorzej jest na zimnym silniku
lub po dłuższej jeździe z lawetą, najgorzej w korku. Tak jakby rozrywało auto ;) Jak dodam dużo więcej gazu, dźwięk niknie, ale to musi być min 3500 obrotów.
Ponadto podczas prędkości powyżej 140 czuć pod nogami wibracje, felgi proste, opony równe, więc wykluczam je.
Zacząłem od wtrysków, nastawnika, kpl. sprzęgła, dwumasa na wszystkich poduchach kończąc.
Po wymianie nastawnika przestał szarpać przy stałych prędkościach.
Mnie denerwuje dźwięk dudnienia przy ruszaniu na 1 biegu pod góre lub z obciążeniem np. z lawetą.
Opisując go : dudududu :D dudnienie głośne, czasem powodujące wibracje cała budą. Najgorzej jest na zimnym silniku
lub po dłuższej jeździe z lawetą, najgorzej w korku. Tak jakby rozrywało auto ;) Jak dodam dużo więcej gazu, dźwięk niknie, ale to musi być min 3500 obrotów.
Ponadto podczas prędkości powyżej 140 czuć pod nogami wibracje, felgi proste, opony równe, więc wykluczam je.
-
matt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
<d> może przegub wewnętrzny? lub podpora półosi.... nic innego mi do głowy nie przychodzi, martwi mnie kwestia z tym nastawnikiem ... co on ma wspólnego z wibracjami na niskich obrotach. a na wysokich idzie jak szalony lecz ostatnio tez usłyszałem delikatny turkot na wysokich obrotach przy stałej prędkosci.
u mnie z ruszaniem nie ma problemów nic sie nie dzieje, tak samo jak do tyłu normalnie. kolego ty faktycznie sprawdz sobie przeguby , podporę wału , i łaczniki stabilizatora razem z gumami na drązku.
u mnie z ruszaniem nie ma problemów nic sie nie dzieje, tak samo jak do tyłu normalnie. kolego ty faktycznie sprawdz sobie przeguby , podporę wału , i łaczniki stabilizatora razem z gumami na drązku.
-
Góral
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W sumie w ciemno nie chce wymieniać, mam już tego dość. Przeguby rozbierałem, smarowałem, sprawdzałem.
Tak samo podporę.
Nastawnik bez problemu można wyczyścić. Będzie jak nowy. Objaw jakim się przedstawia to szarpania przy stałej prędkości lub lekkim przyspieszaniu.
Tak samo podporę.
Nastawnik bez problemu można wyczyścić. Będzie jak nowy. Objaw jakim się przedstawia to szarpania przy stałej prędkości lub lekkim przyspieszaniu.
-
matt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
witam. ciągnę problem dalej, jeszcze nie udało mi się usunąć usterki " wibracyjnej " ale mam pytanie , bo wydaje mi się że mam troche racji a chodzi oto czy gdy mechaniory wymieniali dwumas i odkręcali drążki skętne i nie ustawili je tak jak były tylko doręcili mocniej i wtedy autko stoi wyżej i podczas jazdy mogą się odbywać tego typu wibracje.bo przeguby pracują pod większym kątem - chodzi mi głównie oprzeguby wew.
mam koła 205/70 15C i odstęp między oponą a rantem błotnika jest ok 11-12 cm . nie wiem jak powinno być, a tył mam mocno utwardzony do lawety,
mam koła 205/70 15C i odstęp między oponą a rantem błotnika jest ok 11-12 cm . nie wiem jak powinno być, a tył mam mocno utwardzony do lawety,
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak jak napisałem ,na 99 % takie wibracje masz od przegubów wewnętrznych(jeżeli sprzęgło jest w porządku) opuść auto na dól i powinno być git.Zawsze tak regenerowałem marne przeguby przy sprzedaży.I działało. <victory>
205/70 !!!! to za duże balony.Spuść tak co najmniej 5-6 cm.Na wahaczu jest guma odbój ,zrób tak około 2cm luzu pomiędzy gumą a łożem .No i załóż normalne opony.Wibracje znikną.
205/70 !!!! to za duże balony.Spuść tak co najmniej 5-6 cm.Na wahaczu jest guma odbój ,zrób tak około 2cm luzu pomiędzy gumą a łożem .No i załóż normalne opony.Wibracje znikną.
-
matt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
opony są ok. bo dostałem od kolegi nówki brigidy zimowe. i napewno są ok - sprawdzałem - guma jest tam gdzie się amor przykręca lecz u mnie jest ona niezaciekawa, za godzinę jedę opuścić go trochę. jak będe już po zabiegu to napiszę.
-
matt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
obniżenie auta trochę wytłumiło drgania ale jeszcze są opuściłem prawie o połowę, miałem ok 11-12, a mam teraz ok 6-7cm. jutro podmienię półosie, kupiłem niedrogo od 2,4 podobno pasują wg wymiarów sklepowych i katalogowych. napiszę co za obserwowałem po wymianie. mój mechanior uparł się na pół osie i przeguby. zobaczymy....
Ostatnio zmieniony 26 lut 2013, 14:46 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort. i literówki
-
Góral
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kiedyś miałem podobny problem, ale w starym scirocco ,kiedy zakładałem zawieszenie gwintowane, gdy opuściłem tak nisko jak chciałem były tragicznie wibracje, aż nie dało się jeździć. Jak się potem okazało jedna półośka nie była od tego modelu. Była za krotka i przy maksymalnym obniżeniu szła do góry i wyrywało ją z przegubu ze skrzyni.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2013, 14:48 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
-
matt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
witam. więc po wymianie półosi na inne dobre od znajomego w moim t4 bez zmian, drgania są dalej, nie wiem co mam dalej robić, zostaje mi tylko skrzynia do przerobienia, którą robiłem 8 mies. temu. może ktoś ma jakieś ciekawe propozycje. bo chyba zacznę faktycznie głośniej radia słuchać i dopiero jak coś się rozpierd. to wtedy będzie naprawiane. pozdrawiam,.
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- Kontakt:
Witam u mnie nie ciekawie zrobiło się wczoraj jak z roboty wieczór wracałem ni z gruchy ni z pietruchy dwa takie solidne walnięcia pod maską było słychać jakby metal sie rozciągał i pękał i zaczęło szarpać kierownicą w prawo z 70km/h musiałem zwolnić do 40 bo myślałem, że z drogi wypadnę. Pod górę redukcja zasprzęglenie i znów bam bam i szarpanie kierownicy że ledwo mogłem ją utrzymać w rękach każda zmiana biegu czy hamowanie silnikiem powodowały przy ponownym przyspieszaniu szarpanie kierownicy i strzelanie w komorze silnika i teraz nie wiem co padło w czasie jazdy ze stałą prędkością słychać miarowe łułułułułułułu z prawej strony z przodu. Mieliście coś takiego? co to mogło paść przeguby łożysko? Cholera niedziela dziś i u mnie zimno jak diabli nie mam nawet możliwość żeby to dziś sprawdzić :( może jakieś podpowiedzi?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
miałem takie objawy w osobówce jak zerwało poduszki pod skrzynią
zdejmuj osłonę i oglądaj
zdejmuj osłonę i oglądaj
-
czarny1x1x
mnie zerwało w 2,4 kiedyś prawą poduszkę ,tylko chrobotnęło na małym dołku i śruba strzeliła ta gruba główna ,może to tylko to
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź. Kenobi a czy jak pójdzie ta poduszka to skrzynia jakoś opada czy wogóle nic nie widać? Pytam bo tylko to mogę na razie sprawdzić.Kenobi pisze:miałem takie objawy w osobówce jak zerwało poduszki pod skrzynią
zdejmuj osłonę i oglądaj
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
sory za brutalność, czy ty w ogóle otworzyłeś maskę oraz zajrzałeś w okolice kół aby sprawdzić czy od razu na pierwszy rzut oka nie widać, że coś jest nie tak ?? czy od razu do kompa i pytanie ?
patrzyłeś czy silnik wisi prosto ? czy półośki są proste ?? czy przeguby wyglądają normalnie ? czy samochód stoi prosto - może coś w zawieszeniu strzeliło ?
to, że miałem takie objawy nie znaczy, że u ciebie będzie to samo - może się urwała inna poduszka, może strzeliło łożysko podpory półosi, może przegub - ale przy takich zjawiskach jakie opisujesz powinno być od razu widać po położeniu się pod samochodem czy patrząc z góry, że coś jest nie tak
moja rada najpierw oględziny potem gdybanie
patrzyłeś czy silnik wisi prosto ? czy półośki są proste ?? czy przeguby wyglądają normalnie ? czy samochód stoi prosto - może coś w zawieszeniu strzeliło ?
to, że miałem takie objawy nie znaczy, że u ciebie będzie to samo - może się urwała inna poduszka, może strzeliło łożysko podpory półosi, może przegub - ale przy takich zjawiskach jakie opisujesz powinno być od razu widać po położeniu się pod samochodem czy patrząc z góry, że coś jest nie tak
moja rada najpierw oględziny potem gdybanie
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Aż takim ignorantem nie jestem Kenobi żeby choć pod maskę nie zajrzeć. Napisałeś o poduszce co mnie zaskoczyło bo nie przypuszczałem że mogą być przy tym podobne objawy. Oczywiście, że co mogłem wizualnie sprawdzić to sprawdziłem i wygląda że wszystko jest ok. Z poduszką nie miałem do czynienia dlatego więc zapytałem czy może coś opada czy nie wystarczyło napisać że skrzynia może opaść bez uszczypliwości. Tak czy siak dziś jadę do mechanika (o ile da się jechać) i tam dopiero na podnośniku sobie wszystko obejrzymy bo u mnie pod domem spoglądanie pod spód jest nie możliwe (-10 silny wiatr i kupa śniegu)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to przepraszamkrzysztofek pisze:Aż takim ignorantem nie jestem Kenobi żeby choć pod maskę nie zajrzeć.
bo naprężenia z półosiek gną cały układ który przy braku poduszki się wyginakrzysztofek pisze:Napisałeś o poduszce co mnie zaskoczyło bo nie przypuszczałem że mogą być przy tym podobne objawy.
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
U mnie już po zabiegu. Wszystkiemu winne były przeguby. Poleciały oba zewnętrzne i wewnętrzne. To co tak walnęło i stukało to wewnętrzny przegub lewy po prostu trzasnął na pół <szok> i wszystko trzymało się tylko na śrubach, czego takiego jeszcze w życiu nie widziałem. Na szczęście nic się nie uszkodziło. Więc tak wymiana komplet wewnętrzne zewnętrzne osłony wszystko LOBRO i przy okazji dolny sworzeń wahacza całość z robocizną zamknęła się w znośnej cenie 470zł. Teraz autko pomyka świetnie żadnych stuków szarpnięć. Poduszki silnika i skrzyni są ok. Dzięki za pomoc.
-
wierzba82
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto: caravelle
- Kontakt:
Może być przegub, może też być dwumasa! U mnie powodem takich właśnie wibracji było koło dwumasowe. Po wymianie obu przegubów gdy objawy nie ustąpiły wymiana dwumasy; cisza i spokój!