Hałas w środku a łożysko podporowe półosi vw t4
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: vw t4 2003
- Kontakt:
Hałas w środku a łożysko podporowe półosi vw t4
Witam wszystkich czy ktoś z was spotkał się z takim problemem, jeżdząc t4 wewnątrz od jakiegoś czasu jest dość głośno mechanik stwierdził wymienić łożyska z przodu i z tyłu,wymieniłem ale dalej jest głośno. Zauważyłem drgania na pedale gazu i hamulca. Przejechałem się z mechanikiem on rozkłada ręce ale ja podejrzewam że może to być łożysko podporowe półosi. Ciężko ten hałas zlokalizować gdyż wewnątrz auta jest tak samo i z przodu i z tyłu.Może macie inny pomysł,albo jak zdiagnozować te łożysko.Ostatnio jak była skręcona oś na maksa w prawo i odpalony silnik to przyglądałem się właśnie tej półośce i zauważyłem że bardzo mocno drga tak jak by się trzęsła cała,może to też jakiś objaw.Dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi. <33>. Jeżeli chodzi o skrzynię biegów to chodzi pięknie niema żadnych problemów,każdy bieg wchodzi ładnie sprzęgło chodzi też dobrze niema żadnych problemów więc skrzynie biegów chyba można wykluczyć.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2012, 17:24 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia i literówki
Powód: ortografia i literówki
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Re: Hałas w środku a łożysko podporowe półosi vw t4
Mam podobny objaw. Mój mechanik powiedział mi to samo. Z tym że jeszcze tego nie wymieniłem. Bo to kupa roboty ponoć jest.
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: vw t4 2003
- Kontakt:
Witam wszystkich. Cieszę się bo już po problemie, jak się okazało był to strzał w 10, normalnie wszystko ucichło. A jeżeli chodzi o koło dwumasowe które podejrzewałem, to z nim jest wszystko okej po prostu te łożysko potrafi wpływać na całe auto.Podejrzewałem że może to łożyska ale mam nówki wszystkie 4,koła to też nie były bo zmieniłem komplet z alusów z oponami na stalówki z oponami i hałas dalej był, a teraz piko bello.Powiem tak jak ktoś spędza dużo czasu w swoim aucie i jak zaczyna być coś nie ,tak to znaczy że coś nawala i nie słuchajcie się mechaników tylko drążcie temat, ja byłem tak namolny że już nie mogli na mnie patrzeć i kazali radio robić głośniej.Ale postawiłem na swoim i jest super.Fakt że mechanik to koleś z budy ,znamy się od 20 lat ale to nie zmienia faktu że możecie mieć dosyć. Pozdrowienia dla wszystkich drążących problemy.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, 18:43 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty bardzo liczne
Powód: orty bardzo liczne
-
majger
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Witaj, babet28 Mam podobny objaw jak zapalę silnik to słychać jak by kilo gwoździ w puszce się ruszało jak się silnik nagrzeje jest troszkę ciszej, a podczas ruszania, puszczania sprzęgła na początku przez chwilę słychać to bardziej. Pózniej podczas jazdy jest cicho przez cały czas. Na postoju trudno to zlokalizować czy te odgłosy dochodzą z lewej czy z prawej strony, skrzynia biegów pracuje idealnie nie mam problemu z żadnym biegiem. Czy twoje objawy były takie same?
Proszę o odp. i z góry dziękuje.
Proszę o odp. i z góry dziękuje.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Na postoju czy podczas jazdy?majger pisze:
jak zapalę silnik to słychać jak by kilo gwoździ w puszce się ruszało jak się silnik nagrzeje jest troszkę ciszej, .
-
majger
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Na postoju, tylko na postoju i na wolnych obrotach.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
wjechałeś w ogóle gdzieś na kanał i słuchałeś od spodu ??
w T4 brzęczydeł może być kilka różnych - poczytaj forum
łożysko podpory słychać najbardziej w czasie jazdy, a nie na postoju
wyklucz najpierw wszystkie blachy i osłony, potem tłumik itp.
-
majger
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki bardzo Kenobi za sugestie, spróbuję bardziej opisać ten problem. Otóż te brzęczenie mam od początku, kiedy kupiłem moją teczkę 11-miesięcy temu w tedy myślałem właśnie, że to jakaś błaha sprawa, że być może jakaś blacha jest poluzowana, po prostu coś dokręcę i po kłopocie, bo to taki odgłos jak by coś luźnego się obijało. Jednak kiedy byłem pod autem nie udało mi się zlokalizować usterki i oczywiście zaczołem szukać pomocy u mechaników nie stety bez rezultatów. Słychać to głośniej zaraz po odpaleniu silnika na postoju i podczas ruszania, kiedy puszczam delikatnie sprzęgło przy ruszaniu. Gdy silnik troszeczkę pochodzi i się nagrzeje te terkoczenie ustępuje. Od 11-miesięcy jest tak samo. Jest to moja pierwsza T4 nie bardzo się znam na mechanice i mam już dość pseudo mechaników, za których namową najpierw wymieniłem koło pasowe, a potem za jakiś czas kompletne sprzęgło i nadal się nic nie zmieniło. Ten dziwny dźwięk dochodzi z prawej strony, chociaż już nie jestem pewien. Proszę bardzo o więcej sugestii, może ktoś już miał podobny problem, za wszystkie komentarze z góry dziękuję.Kenobi pisze:wjechałeś w ogóle gdzieś na kanał i słuchałeś od spodu ??
-
czarny1x1x
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czy dobrze zrozumiałem - po rozgrzaniu jest cicho ??
druga sprawa to będzie ci bardzo trudno pomóc bo:
po pierwsze o dźwiękach to trudno pisać - a przyczyn może być kilka
po drugie skoro nie znasz się na mechanice to co ci pomoże to, że tak jak post wyżej ktoś ci napisze sprawdź napinacze i rolki
albo jak ja ci napisze, że skoro jest na zimnym nie tak to może coś ze szklankami zaworów,
skoro z prawej strony to tam są wszystkie kręcące się rzeczy typu pompa wspomagania, alternator, itp ja bym zaczął od zdjęcia paska wilorowkowego i wtedy sprawdził czy ten dźwięk jest jak nie ma to tu szukać
druga sprawa to będzie ci bardzo trudno pomóc bo:
po pierwsze o dźwiękach to trudno pisać - a przyczyn może być kilka
po drugie skoro nie znasz się na mechanice to co ci pomoże to, że tak jak post wyżej ktoś ci napisze sprawdź napinacze i rolki
albo jak ja ci napisze, że skoro jest na zimnym nie tak to może coś ze szklankami zaworów,
skoro z prawej strony to tam są wszystkie kręcące się rzeczy typu pompa wspomagania, alternator, itp ja bym zaczął od zdjęcia paska wilorowkowego i wtedy sprawdził czy ten dźwięk jest jak nie ma to tu szukać
-
majger
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Kenobi masz rację z szukaniem stuków na odległość to jak szukać igły w ...
W przyszłą sobotę jadę do mechanika na wymianę oleju i filtrów i poproszę żeby spróbował z lokalizować przyczynę tych terkotów i wtedy napiszę, co wymyślił! (Oczywiście podsunę mu Twój pomysł ze ściągnięciem paska wielorowkowego) •Dziękuję wszystkim za odp
W przyszłą sobotę jadę do mechanika na wymianę oleju i filtrów i poproszę żeby spróbował z lokalizować przyczynę tych terkotów i wtedy napiszę, co wymyślił! (Oczywiście podsunę mu Twój pomysł ze ściągnięciem paska wielorowkowego) •Dziękuję wszystkim za odp
-
pietras81
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Caravelle '01
- Kontakt:
majger no i co się okazało? bo powiem szczerze, że mam podobne objawy w swojej teczce
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
A co powiecie na takie ''łuuu , łuuu '' przy statecznej jedzie ok 30km/h np . na 3 biegu
-
kupix
Czy wszystkie t4 majaż tą podpore pólosi??
mam 2.5 ben. ACU i tez zrobiło mi sie głosno w srodku
mam 2.5 ben. ACU i tez zrobiło mi sie głosno w srodku
-
kupix
to ja mam chyba chamerykanska wersje ja u siebie tego nie widzewilu8 pisze:Wszystkie mają
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- Kontakt:
A co w tym złego jak obroty sa pow 1500 to czemu nie .
Na 5 jezdze i 50 ale na równym na pusto
Na 5 jezdze i 50 ale na równym na pusto
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
bebet28 pisze:Witam wszystkich. Cieszę się bo już po problemie, jak się okazało był to strzał w 10, normalnie wszystko ucichło. A jeżeli chodzi o koło dwumasowe które podejrzewałem, to z nim jest wszystko okej po prostu te łożysko potrafi wpływać na całe auto.Podejrzewałem że może to łożyska ale mam nówki wszystkie 4,koła to też nie były bo zmieniłem komplet z alusów z oponami na stalówki z oponami i hałas dalej był, a teraz piko bello.Powiem tak jak ktoś spędza dużo czasu w swoim aucie i jak zaczyna być coś nie ,tak to znaczy że coś nawala i nie słuchajcie się mechaników tylko drążcie temat, ja byłem tak namolny że już nie mogli na mnie patrzeć i kazali radio robić głośniej.Ale postawiłem na swoim i jest super.Fakt że mechanik to koleś z budy ,znamy się od 20 lat ale to nie zmienia faktu że możecie mieć dosyć. Pozdrowienia dla wszystkich drążących problemy.
Hejka I mi by już wreszcie się za to zabrać. Możesz mi kolego podać koszty i czy dużo z tym roboty. Dam radę sam? Czy raczej oddać mechaniorowi?
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- Kontakt:
KENOBI wybacz, ale nie zgodzę się z Tobą. Powinno być słychać przy jeździe, ale nie zawsze.Kenobi pisze:wjechałeś w ogóle gdzieś na kanał i słuchałeś od spodu ??
U mnie był taki sam objaw jak u kolegi, że na postoju hałasowało. Na luzie, po wciśnięciu sprzęgła był hałas - wszystko wskazywało na łożysko oporowe (wybierak - po raz chyba kolejny), a jednak to było to łożysko podpory półośki. Jak stałem czasami na światłach i wcisnąłem hamulec, to dźwięk się zmieniał lub cichł. Podobnie było jak auto stało krzywo, np. prawe koło na krawężniku. Temat wałkowałem dosyć długo, bo wymieniałem i poduchy silnika i sprzęgło (bo było do wymiany) i przy okazji łożysko było sprawdzane na aucie, a ostatnio (przy kolejnej okazji) po zdjęciu okazało się, że jednak ma minimalnie delikatny luz !!!
Wymieniłem całą półośkę z podporą, bo już i tak kupiłem na aukcji i cisza jak makiem zasiał.
A objawy były takie, jak przy zestawie sprzęgła.
Oryginalne łożysko z podporą, to koszt około 230 zł. Zamienniki kupisz po 80-100 zł. Trzeba wyciągnąć półośkę aż do mocowania z przegubem wewnętrznym, bo raczej nie będzie chciało zejść. Koszt wymiany u mechanika, nie będzie duży.bebet28 pisze:napisał(a):
Witam wszystkich. Cieszę się bo już po problemie, jak się okazało był to strzał w 10, normalnie wszystko ucichło. A jeżeli chodzi o koło dwumasowe które podejrzewałem, to z nim jest wszystko okej po prostu te łożysko potrafi wpływać na całe auto.Podejrzewałem że może to łożyska ale mam nówki wszystkie 4,koła to też nie były bo zmieniłem komplet z alusów z oponami na stalówki z oponami i hałas dalej był, a teraz piko bello.Powiem tak jak ktoś spędza dużo czasu w swoim aucie i jak zaczyna być coś nie ,tak to znaczy że coś nawala i nie słuchajcie się mechaników tylko drążcie temat, ja byłem tak namolny że już nie mogli na mnie patrzeć i kazali radio robić głośniej.Ale postawiłem na swoim i jest super.Fakt że mechanik to koleś z budy ,znamy się od 20 lat ale to nie zmienia faktu że możecie mieć dosyć. Pozdrowienia dla wszystkich drążących problemy.
stamart napisał(a):
Hejka I mi by już wreszcie się za to zabrać. Możesz mi kolego podać koszty i czy dużo z tym roboty. Dam radę sam? Czy raczej oddać mechaniorowi?
Ostatnio zmieniony 04 mar 2013, 15:50 przez tommly, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
bardzo się ciszę, że nie mam racji, bo pojawiły się u mnie takie objawy i nie mogę dojść co totommly pisze:KENOBI wybacz, ale nie zgodzę się z Tobą. Powinno być słychać przy jeździe, ale nie zawsze.
U mnie był taki sam objaw jak u kolegi, że na postoju hałasowało. Na luzie, po wciśnięciu sprzęgła był hałas - wszystko wskazywało na łożysko oporowe (wybierak - po raz chyba kolejny), a jednak to było to łożysko podpory półośki. Jak stałem czasami na światłach i wcisnąłem hamulec, to dźwięk się zmieniał lub cichł. Podobnie było jak auto stało krzywo, np. prawe koło na krawężniku.
teraz pierwsze co zrobię to sprawdzę dokładnie to łożysko
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Już chyba kiedyś nawet rozmawialiśmy w którymś z wątków, gdzie był poruszany temat widełek V biegu i mechanizmu różnicowego. Ja skrzynię od tamtej pory miałem robioną (wymienione synchronizatory 2 i 3 i przejrzana dogłębnie), wymiana kompletu sprzęgła, po raz drugi robiony wysprzęglik i nadal miałem ten hałas, aż w końcu powiedziałem DOSYĆ, zostały mi tylko przeguby wewnętrzne i łożysko. A, że i tak musiałem wymienić przegub zewnętrzny, to mówię zrobię i to "przy okazji".Kenobi pisze:bardzo się ciszę, że nie mam racji, bo pojawiły się u mnie takie objawy i nie mogę dojść co totommly pisze:KENOBI wybacz, ale nie zgodzę się z Tobą. Powinno być słychać przy jeździe, ale nie zawsze.
U mnie był taki sam objaw jak u kolegi, że na postoju hałasowało. Na luzie, po wciśnięciu sprzęgła był hałas - wszystko wskazywało na łożysko oporowe (wybierak - po raz chyba kolejny), a jednak to było to łożysko podpory półośki. Jak stałem czasami na światłach i wcisnąłem hamulec, to dźwięk się zmieniał lub cichł. Podobnie było jak auto stało krzywo, np. prawe koło na krawężniku.
teraz pierwsze co zrobię to sprawdzę dokładnie to łożysko
Serio, mówię Ci, że to pomoże <o>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ja na serio się cieszę, koszt i pracochłonnośc wymiany łożyska jest najmniejszy ze wszystkich opcji które mi przychodziły do głowytommly pisze:Serio, mówię Ci, że to pomoże
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wiem wiem, ja również miałem uśmiech od ucha do ucha, bo od ponad roku nie mogłem się pozbyć tego hałasu.Kenobi pisze:ja na serio się cieszę, koszt i pracochłonnośc wymiany łożyska jest najmniejszy ze wszystkich opcji które mi przychodziły do głowytommly pisze:Serio, mówię Ci, że to pomoże
Prawo Murphy'ego - dopiero na końcu znajdujemy to, co rzeczywiście dolega naszym teczkom.
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
No dziś od rana teczka stoi w u mechanika i mam nadzieję że jak ją po pracy odbiorę to też będę miał banana. Ostatnimi czasy już tak wyło że radio nie dawało rady:)
Edit:
No u mnie już nareszcie cisza w aucie. Ale jak się okazało winne było łożysko w kole a nie to od półosi.
Edit:
No u mnie już nareszcie cisza w aucie. Ale jak się okazało winne było łożysko w kole a nie to od półosi.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ale też łożysko <31>stamart pisze:No dziś od rana teczka stoi w u mechanika i mam nadzieję że jak ją po pracy odbiorę to też będę miał banana. Ostatnimi czasy już tak wyło że radio nie dawało rady:)
Edit:
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
wychodzi na to, że u mnie w roboczym T4 też do wymiany łożysko podpory półosi ale dopiero w środę mi mechanik wymieni. Wiec pozostaje mi ładniejszym autem jechać do niemcowni.
Piszecie, że nie dużo roboty przy tym łożysku, to dobrze. Teraz tylko pozostaje jakiej firmy to ustrojstwo kupić, żeby "fungowało" jak należy.
Piszecie, że nie dużo roboty przy tym łożysku, to dobrze. Teraz tylko pozostaje jakiej firmy to ustrojstwo kupić, żeby "fungowało" jak należy.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Najlepiej oryginał, cena około 220 zł. Zamienniki są po 100 zł, ale ile to wytrzyma?peter pisze:wychodzi na to, że u mnie w roboczym T4 też do wymiany łożysko podpory półosi ale dopiero w środę mi mechanik wymieni. Wiec pozostaje mi ładniejszym autem jechać do niemcowni.