jak zrobić subufer do t4
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Silvestro
- Aktywny T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: TE4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: jak zrobić subufer do t4
trzeba przyznać "kalasznikow" że robota pro ale te panele lepiej by grały jakbyś je zaadoptował właśnie na kieszenie drzwi. jestem pełen podziwu z roboty. zacznij produkować tego więcej a klienci z forum napewno się znajdą ;)
-
kalasznikow
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
masz rację! Jednak gdy głośnik gra tylko niskim pasmem to jego kierunkowość i miejsce montażu ma mniejsze znaczenie. Dlatego w tym przypadku wybieram zestawy , w których głośniki wysokotonowe grają jak najszerszym pasmem, a kickbasy dając kopniaka odtwarzają tylko niższe partie częstotliwości.Kenobi pisze:a propo lepszych pomysłów to jak to brzmi ??
zarówno w głośniki w przednich drzwiach jak i te pod kanapą to grają w podłogę ( te w drzwiach to w ogóle w stopień tak nisko posadzone )
ja mam w przednich drzwiach w oryginalnym mocowaniu ( przy kieszeni ) dobre 16,5 i to gra w nogi - efekt mizerny
Głośniki pod kanapą dają więcej dynamiki w aucie i gdy nie ma subwoofera to one pieszczą tyłki pasażerom.
Myślałem o umieszczeniu 16stek w miejsce 13stek, ale za nimi jest konstrukcja drzwi, której pocięcie mogłoby ją osłabić.
Najlepiej jest zamontować trójdrożny zestaw głośników i wówczas średnie i tweetery można umieścić w konsoli i na słupkach. Jest to świetne rozwiązanie, bo wszystkie dźwięki, których istotna jest kierunkowość, mamy przed sobą. Jest to o wiele droższe rozwiązanie i nie każdy sobie może na nie pozwolić.
Najchętniej zrobiłbym nagłośnienie na systemie 13stek + subwoofer, wówczas część kieszeni drzwiowej przerobiłbym za pomocą żywicy i wykorzystał jako komorę rezonansową dla głośnika. Sam głośnik też bym trochę inaczej ukierunkował i wypuścił bardziej do przodu.
Jednak największym problemem tych samochodów jest rezonans karoserii podczas odtwarzania muzyki, który objawia się efektem dzwonu. Blachy grają jeszcze chwilę po wyłączeniu radia :), a wytłumienie karoserii jest dość kosztowną inwestycją. Ale czego się nie robi dla luksusu :)
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Kolega Kalasznkow pracuje w krakowskim max automedia?
Bo fotki jakby znajome http://www.automm.pl/volkswagen-t4-w-5- ... ienia.html
Bo fotki jakby znajome http://www.automm.pl/volkswagen-t4-w-5- ... ienia.html
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
mnie się absolutnie to nie podoba i gdy bym dał swojego busa do zrobienia i ktoś by mi takie rzeczy zrobił to ..... jesssssu nawet nie chcę myśleć. Widziałem na fotkach prace firmy almar z koszalina - to jest dobra robota
http://www.almar.koszalin.pl/car/audio/ ... 51-849.jpg
http://www.almar.koszalin.pl/car/audio/ ... l8-616.jpg
http://www.almar.koszalin.pl/car/audio/ ... 51-849.jpg
http://www.almar.koszalin.pl/car/audio/ ... l8-616.jpg
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
To na gornej fotce to democar
Pewnie nawet nie ma gdzie grilla i skrzynki z browarem schowac
Jak dla mnie odpada chodz robota mila dla oka a dla ucha pewnie jeszcze bardziej
Pewnie nawet nie ma gdzie grilla i skrzynki z browarem schowac
Jak dla mnie odpada chodz robota mila dla oka a dla ucha pewnie jeszcze bardziej
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dla mnie dobrze zrobione audio to takie gdzie wszystko wygląda na oryginalne lub jest dostosowane do oryginału. Strasznie nie lubię badziewia dlatego tyle bujam się z własnym subwooferem (aczkolwiek też brak czasu).
To "democar" jak mówisz jest zrobione tak jak ja to widzę, a to że brak miejsca to pomijam
To "democar" jak mówisz jest zrobione tak jak ja to widzę, a to że brak miejsca to pomijam
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Ciekaw jest jaki efekt dźwiękowy montażu głośnika w ten sposób pod fotelem kierowcy.Po za tym przy takim głośniku pewnie jest gdzieś odprowadzenie powietrza ze środka.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ja sądzę że to jest zabudowa zamknięta, przy głośniku rzędu 25 cm wystarczy 15 litrów, a tam będzie trochę więcej
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
NIe wiem czy wiesz,ale głośnik tej wielkości produkuje dużo powietrza (można suszyć włosy) i sądzę,że muszą być otwory.Po za tym schowany został tam wzmacniacz a on także potrzebuje chłodzenia(w zależności od długości swojej pracy).notri pisze:przy głośniku rzędu 25 cm wystarczy 15 litrów, a tam będzie trochę więcej
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Maja wsrod wielu rodzai obudow rozroznia sie miedzy innymi bassreflex i closed
Closed to wlasnie obudowa jak na zdjeciu
Niema w niej wylotu powietrza
Dzieki temu glosnik jest szybszy,bas jest bardziej punktualny ale niestety ciezko jest zejsc z nim nisko i robi malo zamieszania (mniejsza sprawnosc)
Plusem jest tez ze glosnik pracuje w mniejszej obudowie
Bassreflex ma dodatkowy tunel ,najczesciej rura ale niekoniecznie przez ktore wylatuje powietrze tloczone przez tylna czesc membrany
Glosnik w takiej obudowie moze nizej zejsc z czestotliwoscia ale bas jest najczesciej wolniejszy i rozlazly,za to robi duzo zamieszania przy takiej samej mocy wzmacniacza lecz potrzebuje wiekszej obudowy
Obydwa rodzaje obudow to jakis kompromis i na cos trzeba sie zdecydowac
Wiekszosc glosnikow moze najczesciej pracowac w obydwu rodzajach obudow
Do wyliczenia poprawnej budy sluza parametry thiele-small'a ktore sa dostarczane przez producenta glosnika lub tez producent podaje litraz lub wymiary skrzyni w jakiej glosnik ma pracowac
Closed to wlasnie obudowa jak na zdjeciu
Niema w niej wylotu powietrza
Dzieki temu glosnik jest szybszy,bas jest bardziej punktualny ale niestety ciezko jest zejsc z nim nisko i robi malo zamieszania (mniejsza sprawnosc)
Plusem jest tez ze glosnik pracuje w mniejszej obudowie
Bassreflex ma dodatkowy tunel ,najczesciej rura ale niekoniecznie przez ktore wylatuje powietrze tloczone przez tylna czesc membrany
Glosnik w takiej obudowie moze nizej zejsc z czestotliwoscia ale bas jest najczesciej wolniejszy i rozlazly,za to robi duzo zamieszania przy takiej samej mocy wzmacniacza lecz potrzebuje wiekszej obudowy
Obydwa rodzaje obudow to jakis kompromis i na cos trzeba sie zdecydowac
Wiekszosc glosnikow moze najczesciej pracowac w obydwu rodzajach obudow
Do wyliczenia poprawnej budy sluza parametry thiele-small'a ktore sa dostarczane przez producenta glosnika lub tez producent podaje litraz lub wymiary skrzyni w jakiej glosnik ma pracowac
-
kalasznikow
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Norti mogę Tobie zrobić taką zabudowę, tylko czy wystarczy Ci kieszonkowego??? <sarkastyk>notri pisze:mnie się absolutnie to nie podoba i gdy bym dał swojego busa do zrobienia i ktoś by mi takie rzeczy zrobił to ..... jesssssu nawet nie chcę myśleć. Widziałem na fotkach prace firmy almar z koszalina - to jest dobra robota
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
kalasznikow pisze:Norti mogę Tobie zrobić taką zabudowę, tylko czy wystarczy Ci kieszonkowego??? <sarkastyk>notri pisze:mnie się absolutnie to nie podoba i gdy bym dał swojego busa do zrobienia i ktoś by mi takie rzeczy zrobił to ..... jesssssu nawet nie chcę myśleć. Widziałem na fotkach prace firmy almar z koszalina - to jest dobra robota
Ja kolego zajmuje się stolarstwem więc spokojnie sobie z tym poradzę tylko czasu brak na chwilę obecną