Urwane stopki wału 2.5 tdi acv
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
maoleee
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Urwane stopki wału 2.5 tdi acv
Witam
Mój ACV od pewnego czasu klekotał . Pewnego dnia w korku zgasł i przez chwilę nie mogłem go odpalić .
Po zepchnięciu na pobocze odpalił i pojechałem dalej , najpierw na tygodniowy postój w garażu potem do mechanika.
Na pierwszy ogień poszło kompletne sprzęgło gdyż pierwszą diagnozą był dwumas .
Przy wymianie okazało się że dwumas szurał po obudowie uszczelniacza , po złożeniu klekot pozostał .
Decyzja ściągamy miskę . W misce leżały 2 stopki , dolne półpanewki, urwane 3 śruby jedna cala oraz komplet pierścieni
ustalających pozycję wału .
Poszły nowe panewki ale po skręceniu nie dało się obrócić silnikiem .
Moje pytanie jest następujące . Czy jest co ratować , czy od razu szukać silnika ?
Jeżeli już silnik to czy jednostki z volvo będą pasować ????
Czy ktoś się spotkał z czymś takim ????
Będę wdzięczny za porady
Mój ACV od pewnego czasu klekotał . Pewnego dnia w korku zgasł i przez chwilę nie mogłem go odpalić .
Po zepchnięciu na pobocze odpalił i pojechałem dalej , najpierw na tygodniowy postój w garażu potem do mechanika.
Na pierwszy ogień poszło kompletne sprzęgło gdyż pierwszą diagnozą był dwumas .
Przy wymianie okazało się że dwumas szurał po obudowie uszczelniacza , po złożeniu klekot pozostał .
Decyzja ściągamy miskę . W misce leżały 2 stopki , dolne półpanewki, urwane 3 śruby jedna cala oraz komplet pierścieni
ustalających pozycję wału .
Poszły nowe panewki ale po skręceniu nie dało się obrócić silnikiem .
Moje pytanie jest następujące . Czy jest co ratować , czy od razu szukać silnika ?
Jeżeli już silnik to czy jednostki z volvo będą pasować ????
Czy ktoś się spotkał z czymś takim ????
Będę wdzięczny za porady
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Urwane stopki wału 2.5 tdi acv
Odkręcone podstawy widziałem już podobno norma, według mnie silnik rozebrać blok razem z wałem do szlifierza on już będzie wiedział co należy zrobić
-
CEZAR
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Caravelle T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Ja ten temat już przerabiałem, więc mogę Ci trochę
na ten temat powiedzieć. Goły słupek pasuje od Volvo V70, trzeba tylko zmienić miskę i dekiel. U mnie przy wymianie szpilek okazało się że ktoś już się tam grzebał i miałem delikatnie porysowany wał, więc dałem do szlifu, poszły nowe panewki i póki co śmiga pięknie:) Masz porysowany wał? Kiedyś u kolegi pokładaliśmy puszki od piwa pod stopki i powoli ruszaliśmy wałem. Później docierał się cały dzień i kolega zrobił na tym jeszcze 100 000 km i niestety pękł mu wał. Teraz ma słupek z Volvo i póki co jest zadowolony.
EDIT:
Dodam jeszcze, że ja mam silnik 151km, kolega również, ale zakładaliśmy słupki nawet ze 102 do 150 i to jeździ do dnia dzisiejszego
na ten temat powiedzieć. Goły słupek pasuje od Volvo V70, trzeba tylko zmienić miskę i dekiel. U mnie przy wymianie szpilek okazało się że ktoś już się tam grzebał i miałem delikatnie porysowany wał, więc dałem do szlifu, poszły nowe panewki i póki co śmiga pięknie:) Masz porysowany wał? Kiedyś u kolegi pokładaliśmy puszki od piwa pod stopki i powoli ruszaliśmy wałem. Później docierał się cały dzień i kolega zrobił na tym jeszcze 100 000 km i niestety pękł mu wał. Teraz ma słupek z Volvo i póki co jest zadowolony.
EDIT:
Dodam jeszcze, że ja mam silnik 151km, kolega również, ale zakładaliśmy słupki nawet ze 102 do 150 i to jeździ do dnia dzisiejszego
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, 21:03 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem
-
maoleee
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak się ręką dotknie wału to nic nie czuć . Kupiłem nowe panewki w serwisie i wcisnęliśmy je bez zdejmowania wału .
Po dokręceniu po 65 Nm nie dało się silnikiem obrócić . Jak poluzowaliśmy i obracaliśmy silnikiem to pojawiły się sznyty na tych nowych panewkach . Urwały się stopka nr 4 i 5 . Czy przy stopce numer 4 tam gdzie są pierścienie ustalające pozycję wału powinien być otwór smarujący w wale ? Bo u mnie nie ma . Albo jak mi to podpowiedział znajomy zakleił się materiałem z panewki .
Pytanie :
Czy wał pracując bez dwóch stopek mógł się wygiąć i teraz po dokręceniu na nowych panewkach się zaciera ????
Czy nowe panewki mają nadmiar który musi się dotrzeć ????
z góry dziękuje za podpowiedzi .
Po dokręceniu po 65 Nm nie dało się silnikiem obrócić . Jak poluzowaliśmy i obracaliśmy silnikiem to pojawiły się sznyty na tych nowych panewkach . Urwały się stopka nr 4 i 5 . Czy przy stopce numer 4 tam gdzie są pierścienie ustalające pozycję wału powinien być otwór smarujący w wale ? Bo u mnie nie ma . Albo jak mi to podpowiedział znajomy zakleił się materiałem z panewki .
Pytanie :
Czy wał pracując bez dwóch stopek mógł się wygiąć i teraz po dokręceniu na nowych panewkach się zaciera ????
Czy nowe panewki mają nadmiar który musi się dotrzeć ????
z góry dziękuje za podpowiedzi .
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Tak, wał się przestawił. Duże prawdopodobieństwo że pęknie jeśli zdecydujesz się go używać. Albo już jest "nadpęknięty".maoleee pisze:Czy wał pracując bez dwóch stopek mógł się wygiąć i teraz po dokręceniu na nowych panewkach się zaciera ????
Nie.maoleee pisze:Czy nowe panewki mają nadmiar który musi się dotrzeć ????
Nie ładuj się w koszta z reanimacją "trupa". Kup inny słupek.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Według mnie piszesz głupoty, kupi stary silnik nie wiadomego pochodzenia, a u niego wystarczy przestrzelić blok i zrobić szlif wału, i ma silnik na wiekigrzesiex pisze:Tak, wał się przestawił. Duże prawdopodobieństwo że pęknie jeśli zdecydujesz się go używać. Albo już jest "nadpęknięty".maoleee pisze:Czy wał pracując bez dwóch stopek mógł się wygiąć i teraz po dokręceniu na nowych panewkach się zaciera ????
Nie.maoleee pisze:Czy nowe panewki mają nadmiar który musi się dotrzeć ????
Nie ładuj się w koszta z reanimacją "trupa". Kup inny słupek.
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Tak, dobrze to napisałeś - według Ciebie. Ja mam inną opinię, a i Twoją, różną od mojej szanuję i nie piszę o niej "głupota".chemik211 pisze:Według mnie piszesz głupoty, (...)
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Dla mnie silnik po remoncie ,to juz nie to samo.Wole używke ,chociaż jest ryzyko.Ale przeważnie masz gwarancje rozruchową.
-
maoleee
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Rozwiń pojecie przestrzeć blok . Cylindry ????Według mnie piszesz głupoty, kupi stary silnik nie wiadomego pochodzenia, a u niego wystarczy przestrzelić blok i zrobić szlif wału, i ma silnik na wieki
Z tego co zdazyłem sie dowiedziec to potakiej klęsce jak mnie dopadła krzywia się wały . Czy to jest do zrobienia ????
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Zapewne chodzi o z osiowanie otworów na wał w bloku, ale takie coś to się chyba robi tylko na świeżo odlanym bloku.maoleee pisze:Rozwiń pojecie przestrzelić blok .
Wał na 99% będzie krzywy i takie rzeczy się prostuje, ale suma sumaru to faktycznie trzeba się zorientować ile to wszystko wyjdzie i czy nie lepiej kupić goły słupek.maoleee pisze:Z tego co zdazyłem sie dowiedziec to potakiej klęsce jak mnie dopadła krzywia się wały . Czy to jest do zrobienia ????
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zrobić osiowanie bloku inaczej, i wał do prostowania, jak ktoś jest w temacie to wie o czym piszę, bardzo czesto tak się robi w silnikach mercedesa 2,2cdi
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4 acv
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Witam.Mam podobny problem.Co do słupka z volvo to mam pytanie bo przyglądałem się temu silnikowi i zauważyłem że ma on w innym miejscu bagnet od oleju jest z przodu silnika a w T4 jest z tyłu.Czy da się to też przełożyć czy trzeba coś wiercić,przerabiać czy tak musi zostać.Bo jak rozumiem cała reszta osprzętu pasuje bez większego problemu.Tak?
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Tak,musisz wywiercić otwór na bagnet.Żadna filozofia.Jest miejsce na bloku.vwpitek pisze:Witam.Mam podobny problem.Co do słupka z volvo to mam pytanie bo przyglądałem się temu silnikowi i zauważyłem że ma on w innym miejscu bagnet od oleju jest z przodu silnika a w T4 jest z tyłu.Czy da się to też przełożyć czy trzeba coś wiercić,przerabiać czy tak musi zostać.Bo jak rozumiem cała reszta osprzętu pasuje bez większego problemu.Tak?