Szarpania i drżenie silnika 2,4D
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Szarpania i drżenie silnika 2,4D
Jako, że w majówke zrobiłem 3500 km. mam parę spraw do wyjaśnienia. Na początek-
Mój silnik nieco "kuleje". Prawdopodobnie nie chodzi idealnie na wszystkich cylindrach. Wprawdzie mechanik twierdzi, że kompresja i wtryski są ok. ale nie do końca mu dowierzam bo wcześniej on przy tym silniku dłubał. W każdym razie oprócz tej kulawej pracy silnikiem potrafiło dosyć wyraźnie szarpać przy dodawaniu gazu z niskich obrotów oraz były spore drgania ( szarpania, wibracje ) przy ruszaniu. Sprzęgło docisk nowe, linka gazu nowa, a miesiąc temu wymieniłem wszytkie poduchy silnika i skrzyni.
Po wymianie poduch zawieszenie silnika wyraźnie się usztywniło i wibracje związane z "kulawą" pracą silnika jeszcze mocniej przenosiły się na całą budę. Choć z zwnątrz praca silnika wydawała się ok. Ale po wymianie poduch silnikiem zdecydowanie mniej bujało przy dodawaniu gazu i prawie w ogóle nie szarpał przy ruszaniu. Przejechałem 3500 km. I te wszystkie szarpania, drgania i wibracje są znowu nieco bardziej wyczuwalne. "Kulawa" praca silnika na jałowym też nie przenosi się już tak odczuwalnie na budę. Czyżby po przejechaniu paru tys. km. poduchy się "uelastyczniły" ? Tak czy owak te bujanie i szrpania silnikiem przy dodawniau gazu nie powino występować. Skąd to się może brać? "Kulawa" praca silnika może chyba powodowa drgania przy ruszaniu ale raczej nie powonna mieć wpływu na bujanie przy przypieszaniu. Choć może i ma...
Mój silnik nieco "kuleje". Prawdopodobnie nie chodzi idealnie na wszystkich cylindrach. Wprawdzie mechanik twierdzi, że kompresja i wtryski są ok. ale nie do końca mu dowierzam bo wcześniej on przy tym silniku dłubał. W każdym razie oprócz tej kulawej pracy silnikiem potrafiło dosyć wyraźnie szarpać przy dodawaniu gazu z niskich obrotów oraz były spore drgania ( szarpania, wibracje ) przy ruszaniu. Sprzęgło docisk nowe, linka gazu nowa, a miesiąc temu wymieniłem wszytkie poduchy silnika i skrzyni.
Po wymianie poduch zawieszenie silnika wyraźnie się usztywniło i wibracje związane z "kulawą" pracą silnika jeszcze mocniej przenosiły się na całą budę. Choć z zwnątrz praca silnika wydawała się ok. Ale po wymianie poduch silnikiem zdecydowanie mniej bujało przy dodawaniu gazu i prawie w ogóle nie szarpał przy ruszaniu. Przejechałem 3500 km. I te wszystkie szarpania, drgania i wibracje są znowu nieco bardziej wyczuwalne. "Kulawa" praca silnika na jałowym też nie przenosi się już tak odczuwalnie na budę. Czyżby po przejechaniu paru tys. km. poduchy się "uelastyczniły" ? Tak czy owak te bujanie i szrpania silnikiem przy dodawniau gazu nie powino występować. Skąd to się może brać? "Kulawa" praca silnika może chyba powodowa drgania przy ruszaniu ale raczej nie powonna mieć wpływu na bujanie przy przypieszaniu. Choć może i ma...
-
blazejek33
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Opis: Instalacje elektryczne, elektromechanika maszyn rolniczych
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Szarpania i drżenie silnika 2,4D
Moim zdaniem coś nie tak z pompą wtryskową. Na początek nalej do paliwa dobrego czyścika do pomp i wtryskiwaczy możliwe, że masz zabrudzony nastawnik na pompie. Warto wymienic filtr paliwa.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Filtr był wymieniany. A te czyściki do układów wtryskowych,... sorry,.. mam mocno wyrobione zdanie co do ich skuteczności. To może byc niedomaganie pompy paliwa ale na pewno żaden czyścik tu nie pomoże.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Jak Ty w 2.4D widzisz nastawnik to nie jest dobrze kolego.blazejek33 pisze:Moim zdaniem coś nie tak z pompą wtryskową. Na początek nalej do paliwa dobrego czyścika do pomp i wtryskiwaczy możliwe, że masz zabrudzony nastawnik na pompie. Warto wymienic filtr paliwa.
Najprawdopodobniej masz problem z regulatorem odśrodkowym, miałem podobne problemy, nazbierało się syfu i się przycinał. Rozebrałem wyczyściłem i jest ok.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
a jak by mu dać w tzw. pi.... i to może go przedmucha i wyczyści sie samo ;-)
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Możesz temat rozwinąć bo prawdopodobnie mam z tym problem w ABLuFocusMED pisze:Najprawdopodobniej masz problem z regulatorem odśrodkowym, miałem podobne problemy, nazbierało się syfu i się przycinał. Rozebrałem wyczyściłem i jest ok.
Gdzie on jest i jak go wyczyścić ?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Niestety regulator jest dość głęboko w pompie i trzeba ją rozebrać. Do tego dobrze by było zerknąć w przestawiacz kąta.
Mam fotki jak by coś mogę podesłać ale z poskładaniem pompy jest trochę zabawy.
Natomiast do wyjęcia samego regulator zdejmujesz pokrywę, od strony napędu pompy masz śrubę pomalowaną na żółto (to jest oś regulatora) wykręcasz ją i wyjmujesz regulator, rozbierasz czyścisz i składasz.
Mam fotki jak by coś mogę podesłać ale z poskładaniem pompy jest trochę zabawy.
Natomiast do wyjęcia samego regulator zdejmujesz pokrywę, od strony napędu pompy masz śrubę pomalowaną na żółto (to jest oś regulatora) wykręcasz ją i wyjmujesz regulator, rozbierasz czyścisz i składasz.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przestawiacz kąta to pewnie to do czego idzie linka tzw."ssania" z kabiny. Nigdy tego nie używam i chyba to nie będzie miało wpływu na jakieś szarpania. Ale regulator odśrodkowy może miec na to wpływ. Jakieś 18 lat temu rozebrałem ze 3 takie pompy ( i złożyłem ) ale teraz kompletnie nie pamiętam jak to tam było w środku. Fotki chętnie bym obejrzał.FocusMED pisze:Niestety regulator jest dość głęboko w pompie i trzeba ją rozebrać. Do tego dobrze by było zerknąć w przestawiacz kąta.
.
Zastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą dotyczącą pompy i "kulawej" pracy mojego silnika. Jeśli komresja jest rzeczywiście ok. i wtryski też to czy może mieć na to wpływ właśnie pompa? Na wyjściach paliwowych z pompy do wtryskiwaczy są chyba jakieś zaworki. Może ( teoretycznie ) jakiś zaworek nie trzyma i na ten cylinder nie idzie tyle paliwa ile potrzeba?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
To do czego idzie linka to statyczny przestawiacz, natomiast jest jeszcze dynamiczny który wyprzedza kąt początku wtrysku w funkcji obrotów.
Co do pompy to tak naprawdę trzeba by ją było sprawdzić na stole wtedy miał byś pewność co jej dolega.
Co do pompy to tak naprawdę trzeba by ją było sprawdzić na stole wtedy miał byś pewność co jej dolega.
-
blazejek33
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Opis: Instalacje elektryczne, elektromechanika maszyn rolniczych
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Zwracam honor :) W każdym razie chodzi o brud w pompie.FocusMED pisze:Jak Ty w 2.4D widzisz nastawnik to nie jest dobrze kolego.blazejek33 pisze:Moim zdaniem coś nie tak z pompą wtryskową. Na początek nalej do paliwa dobrego czyścika do pomp i wtryskiwaczy możliwe, że masz zabrudzony nastawnik na pompie. Warto wymienic filtr paliwa.
Najprawdopodobniej masz problem z regulatorem odśrodkowym, miałem podobne problemy, nazbierało się syfu i się przycinał. Rozebrałem wyczyściłem i jest ok.
-
dominikus993
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
FocusMED mógłbyś mi podesłać te zdjęcia, ponieważ mam taki sam problem jak kolega Radauskas. Z góry dzięki.
-
dominikus993
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki kolego za zdjęcia. Ale jak je zobaczyłem to nie jestem pewien czy ją rozkładać może lepiej zapłacić i dać do regeneracji (czy to pomoże?).FocusMED pisze:Co do pompy to tak naprawdę trzeba by ją było sprawdzić na stole wtedy miał byś pewność co jej dolega.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jak tak do końca nie jestem przekonany do regeneracji, zwłaszcza takiej za 800pln. Skoro sam zespół tłoko rozdzielacza kosztuje 800pln.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Bo "podstawowa" regeneracja nie obejmuje wymiany głowicy :) 20 lat temu zacząłem pracować w pewnym "diesel service". Miałem okazję przyglądać się regeneracjom tych pomp, a nawet byłem "przymierzony" do przyuczenia w tym zakresie. Ale po zrobieniu 3 pomp ( pod okiem pompiarza ) firma się rozwinęła w nowym kierunku bardziej handlowym i tam mnie przesunieto bo nie było nikogo innego ( kompetentnego i zaufanego ). Typowa regeneracja to wymiana tulejki i oringu na ośce gazu, wymiana tulejki wałka, docieranie elementów pomki wstępnej i regulacja na stole prob. Głowice wymieniało się jak pompa nie wydawała. A pamiętam, że wtedy sama głowica kosztowała ok. 1500,-
Szkoda, że nic nie pamiętam,.. a jest tam pare drobiazgów, które mogą sie wysypać :)
Zresztą teraz też widzę czasami regenerowane pompy common rail np. do Fordów Mondeo za 1600,-, a wiem, że koszt wszystkich zuzywających się częsci to ok. 2500,- zł.
Znalazłem na jakiś innym forum wątek z 2010r. gdzie ktoś też pytał co może być powodem kulawej pracy silnika przy dobrej kompresji i wtryskach. Ale odpowedzi nikt mu nie udzielił. Napisałem do niego maila i odpisał, że problem rozwiązany. Wymienił zaworki na pompie na wyjściach do przewodów paliwowych. A więc potwierdził się mój trop! Jutro jade po zaworki i w wolnym czasie zabieram się do wymiany.
Edytujemy, edytujemy,.. tylko wtedy ktoś może nie zauważyć, że jest coś nowego ( czasami istotnego ) dopisane :)
Z zaworkami nie jest wesoło. W AAB było kilka nr. pomp, a w nich dwa rodzaje zaworków.
1- 190,- zł./szt.
2- 230,- zł./szt.
Nawet ze znizkami nie jest wesoło ( x 5 sztuk )
Szkoda, że nic nie pamiętam,.. a jest tam pare drobiazgów, które mogą sie wysypać :)
Zresztą teraz też widzę czasami regenerowane pompy common rail np. do Fordów Mondeo za 1600,-, a wiem, że koszt wszystkich zuzywających się częsci to ok. 2500,- zł.
Znalazłem na jakiś innym forum wątek z 2010r. gdzie ktoś też pytał co może być powodem kulawej pracy silnika przy dobrej kompresji i wtryskach. Ale odpowedzi nikt mu nie udzielił. Napisałem do niego maila i odpisał, że problem rozwiązany. Wymienił zaworki na pompie na wyjściach do przewodów paliwowych. A więc potwierdził się mój trop! Jutro jade po zaworki i w wolnym czasie zabieram się do wymiany.
Edytujemy, edytujemy,.. tylko wtedy ktoś może nie zauważyć, że jest coś nowego ( czasami istotnego ) dopisane :)
Z zaworkami nie jest wesoło. W AAB było kilka nr. pomp, a w nich dwa rodzaje zaworków.
1- 190,- zł./szt.
2- 230,- zł./szt.
Nawet ze znizkami nie jest wesoło ( x 5 sztuk )
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 11:07 przez Radauskas, łącznie zmieniany 3 razy.
-
dominikus993
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zaworki obecnie nie dostępne w Polsce. Czas realizacji do 3 m-cy <krzyk>
-
dominikus993
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przez chwilę miałem nadzieję, ze będzie coś lepiej bo okazało się, że wewnątrz tego zaworka "kompletnego" jest sam zaworek "luzem" i ma swój numer katalogowy. Ale okazało się, że "luzem" bosch już ich nie ma w ofercie. Ceny za zaworek "kompletny" podałem nieco wyżej.
Mam nowy plan. Chyba jestem w stanie sprawdzić swoje zaworki. Jeśłi, któryś okaże się zły kupie uzywaną pompę za 300-400,- zł. i też sprawdze zaworki. Potem skompletuje sobie 5 szt. sprawnych i zamontuje u siebie.
Mam nowy plan. Chyba jestem w stanie sprawdzić swoje zaworki. Jeśłi, któryś okaże się zły kupie uzywaną pompę za 300-400,- zł. i też sprawdze zaworki. Potem skompletuje sobie 5 szt. sprawnych i zamontuje u siebie.