dziwna głośna praca silnika

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Bruneek
Forumowicz T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 13
Model:
Auto: t4 trasporter
Opis: only tdi
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

dziwna głośna praca silnika

Nieprzeczytany post autor: Bruneek »

Witam. Wracając z pracy moja t4 zauważyłem że silnik zaczął głośniej chodzić, i przy tym stracił moc słaby bardzo dodam trochę gazu i zaraz stukanie dziwnie jak by spod klawiatury lub w tych okolicach.Odpala bez problemu,utrzymuje wolne obroty.Boje się ruszać auta żeby czegoś nie spartolić. Pomału dojechałem do domu na niskich obrotach. silnik 1,9tdi na pompie mechanicznej
marh
Aktywny T4

16
Tematy: 24
Model:
Auto: VW T4 Caravelle GL
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Re: dziwna głośna praca silnika

Nieprzeczytany post autor: marh »

Wrzuć może nagranie na neta, czyżby wtryskiwacz?
Bruneek
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

dodam że od pewnego czasu mruga i piszczy kontrolka oleju, poziom oleju jest ok, wyczytałem na forum ,że może popychacze poszły,albo pompa siada? Jutro wrzucę dzwięk. aha ma to miejsce jak silnik jest rozgrzany na zimnym jest ok
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

No to sam sobie odpowiedziałeś. Zmierz ciśnienie oleju, jak będzie ok to popychacze.
Bruneek
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Dziś sprawdziłem ciśnienie było ok rozebrałem klawiaturę i okazało się ze kieliszki( hydrauliczne popychacze jeśli żle napisałem to przepraszam)
z 8 tylko 5 było dobrych.Jeszce sprawdzę zawory czy są ok
marh
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Bruneek pisze:
z 8 tylko 5 było dobrych.Jeszce sprawdzę zawory czy są ok
Koszt szklanek wygórowany nie jest i w razie podejrzeń słuszniej wymienić, ale na podstawie czego stwierdzasz taki stan?
Bruneek
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

w Środku szklanki jest jak by guzik, który powinien pracować tzn wciskać się do środka lekko u mnie niestety nie szlo wcisnąć lub ruch minimalny. Wyciągłem głowice i wygląda ok zawory nie maja śladu spotkania się z tłokami tłoki też ok oprócz jednego na 3 cylnidrze tzn nie był na równi z 2 tłokiem brakowało mu jakieś 0,5 mm więc ściągam michę morze panewkę szlak trafił ale były ok zero śladu zużycia wyglądały jak nówki.wyjąłem 3 tłok z korbowodem i na pierwszy rzut oka krzywy lekko <zły> , wyjąłem drugi dla porównania i był prosty. Nie wiem o co chodzi i dlaczego taki zrobił się 3 ci korbowód tłok cały pierścienie też, jakieś pomysły macie panowie co do przyczyny ?
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

To ,że nie idzie ich wcisnąc to normalne ,bo maja one w sobie olej.Zeby chodziły lekko to musisz je odpuscic lub nowe lekko chodzą.Co do skrzywienia to może poprzedni własciciel taki zostawił ,bo juz widziałem takie przypadki.Wsadzaj inny korbowód ,załóz nowe popychacze i składaj do kupy.No i głowice zrób przy okazji jak juz zwalona.
Bandzoich
Nowy T4

14
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 Caravella Transpo
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Bandzoich »

sprawdź szczelność zaworów jak nie puszczają to tylko planowanie i zakładaj
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Popychacze jak są twarde to są raczej ok. Obawiam się że ten hałas spowodowany był układem korbowym. Jak by to był mój samochód to wymienił bym korbowód z tłokiem i od razu pierścienie i panewki na wszystkich cylindrach. Przedtem sprawdzając cylinder czy nie jest wytarty jedną stroną ponieważ krzywy korbowód powoduje koszenie tłoka i nie doleganie z jednej strony. Można to ocenić na podstawie tłoka, jeśli ma ciemne plamy po jednej stronie to znaczy że tam nie dolegał i miał przedmuch. Można też oddać stary korbowód z tłokiem do winklowania ale tą metodę bym sobie odpuścił. sprawdź też wał na luz wzdłużny i panewki główne. Koledzy którzy doradzają złożenie silnika w takim stanie powinni się postukać w głowę. Jedyne do czego może to doprowadzić to następne niepotrzebne koszta. Nie wiem skąd biorą się takie pomysły typu złóż byle by się kręci. Kończąc zrób dokładna diagnozę cylindrów i układu korbowo-tłokowego bo będziesz bardzo na siebie zły rozbierając silnik jeszcze raz.
marh
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Dokładnie, tu ma być wszystko perfekt, skoro już rozebrałeś. Niech Ci też ktoś sprawdzi czy wał korbowy nie skrzywiony. Bezdyskusyjnie sprawdzić wszystko w bloku, każdy element.
Bruneek
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

A wiec tak zgadzam się z FocusMed co do sprawdzenia pozostałych cylindrów tak zrobiłem było ok kupiłem panewki żadnych czarnych śladów nie było na tłoku ani cylindrach, założyłem nowy (używka tłok z korbowodem ciężko dostać 3 tłok ale dałem rade) głowica prosta jest i zawory też, przy okazji pompę oleju zmieniłem ze względu na migająca kontrolkę oleju i piszcząca, popychacze tez nowe, poskładałem wszystko do kupy, obrót na sucho wałem czy jest ok było ok odpalił za 1 strzałem trochę głośno chodził ale po chwili było ok, przy okazji dolot wyczyściłem, egr zaślepiłem. Normalnie teraz bajka nie to auto. Ciągle mnie trapi to co było powodem że skrzywiło korboowód?
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Zerwany pasek w przeszłości.
Bruneek
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Może i pasek ale silnik mam od ponad pół roku i przedtem było ok może a to mi się stało z dnia na dzień. Zresztą co będę się przejmował autko zrobione i jest git <cool> dzięki za pomoc wszystkim.
marh
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Jeśli panewki jak piszesz były ok i jeden korbowód skrzywiony to możesz mieć w tym miejscu lekko wybrzuszony wał korbowy, albo istotnie ktoś taki egzemplarz założył i jeździłeś, ale temu przeczy nagła zmiana w pracy silnika. Gdyby przeskoczył Ci pasek to stempelki zaworków byłyby nie tylko na 1 tłoku.
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Mógł jakiś pacan wymienić tłok a zostawić korbowód, chociaż teraz to tylko wróżenie. W korbowód to trzeba naprawdę pieprznąć żeby się zgiął, musiała by się panewka obrócić ale wtedy też prędzej by pękł i bokiem wyszedł niż się zgiął. Grunt że zrobiony i działa oby jak najdłużej.
Bandzoich
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

marh pisze:
Jeśli panewki jak piszesz były ok i jeden korbowód skrzywiony to możesz mieć w tym miejscu lekko wybrzuszony wał korbowy, albo istotnie ktoś taki egzemplarz założył i jeździłeś, ale temu przeczy nagła zmiana w pracy silnika. Gdyby przeskoczył Ci pasek to stempelki zaworków byłyby nie tylko na 1 tłoku.
kolego po tym tekście to trzeba się zastanowić czy ty wiesz o czym mówisz, wybrzuszony wał korbowy bardzo ciekawe stwierdzenie.
FocusMED pisze:
Zerwany pasek w przeszłości.
FocusMED pisze:
Mógł jakiś pacan wymienić tłok a zostawić korbowód, chociaż teraz to tylko wróżenie. W korbowód to trzeba naprawdę pieprznąć żeby się zgiął, musiała by się panewka obrócić ale wtedy też prędzej by pękł i bokiem wyszedł niż się zgiął. Grunt że zrobiony i działa oby jak najdłużej.
brakuje tylko czarodziejskiej kuli do zgadywania o co wam chodzi.
Bruneek pisze:
Może i pasek ale silnik mam od ponad pół roku i przedtem było ok może a to mi się stało z dnia na dzień. Zresztą co będę się przejmował autko zrobione i jest git <cool> dzięki za pomoc wszystkim.
Bruneek wyraźnie napisał że to się stało z dnia na dzień więc zbędne wasze spamowanie

Kolego Bruneek prawdopodobna hipoteza,wspomniałeś że miałeś problem z pompą oleju , skoro były zaniki ciśnienia lub duży spadek ciśnienia oleju to silnik nie był odpowiednio schładzany, bo obieg oleju także pełni tą funkcję i dlatego mógł się przycierać na cylindrach a tłok 3 ma najgorszy punkt chłodzenia i pierwszy łapie w takiej sytuacji zresztą objaw spadku mocy i głośniejsza praca silnika na to by wskazywała.
Twoje szczęście że nie jechałeś daleko bo mógłbyś zatrzeć silnik do końca a tak skończyło się tylko na skrzywieniu korbowodu.
Ważne że autko uratowane i będzie ci służyć dalej i miejmy nadzieje ze bezproblemowo.
Jeśli chcesz się upewnić czy faktycznie mógł się przycierać to musiałbyś sprawdzić u szlifierza tłok czy ma odpowiednią owalizacje.
pozdrawiam
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Bandzoich jak na razie to ty piszesz głupoty, ale czas zweryfikuje twoja wiedzę. Nie chciał bym Ci z grzeczności pisać co Ci się przyciera.

Jak by nie było smarowania to pierwszą rzeczą były by uszkodzone panewki i ślady na cylindrach a żeby skrzywić korbowód to musiał by gwałtownie stanąc tłok. Natomiast ja Ci wytłumaczę o co mi chodzi łopatologiczni, skoro nie rozumiesz normalnie. Otóż nie wiem czy widziałeś jak korbowód wychodzi bokiem?
Powodem takie przysłowiowego wyjścia jest pęknięcie tegoż korbowodu na skutek obrócenia panewki, które następuje w momencie jej nadmiernego zużycia (np. na skutek braku smarowania) a wygląda tak że jedna pół panewka wysuwa się ze swojego miejsca i wsuwa pod drugą. Skutkiem czego jest duży luz między czopem a korbowodem co doprowadza do pęknięcia korbowodu!
Bandzoich
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

FocusMED Łopatologicznie to wbij sobie kulturę wypowiedzi bo wygląda że pojadłeś wszystkie rozumy.
Po za tym czytaj dokładnie posty i przynajmniej próbuj zrozumieć co w nich jest napisane.
Twoja teoria zatarcia silnika zgadza się w przypadku całkowitego braku ciśnienia i wysilenia silnika na wysokich obrotach widziałem wiele zatartych i przytartych silników i to co opisujesz to zdarza się bardzo rzadko tym bardziej że wyżej opisany przypadek ma sprawny układ chłodzenia cieczą.
Musisz się więcej douczyć lub po prostu więcej praktyki.

przepraszam za OT
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

dosyć !!
reszte proszę sobie przez PW wyjaśniać
wasza dyskusja nic nie wnosi do tematu
Bruneek
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Oj panowie myślę że prawda leży po środku ,a więc jeden i drugi może mieć racje. Jeszcze jedno gdy czyściłem miskę olejową było w niej pełno syfu( opiłki żelaza) mi się wydaje że ktoś odstawił fuszerę poskładał silnik, sprzedał, a syf mógł coś zatkać np kanały olejowe i o oto efekt był, przeszłości silnika nie znam.Tak jak pisałem wcześniej na panewkach, zaworach, nie było śladów zużycia i cierpienia, tłok cały był , wał też ok. Trudno stało się ale teraz było wyczyszczone wszystko i nowe części i jest ok.
marh
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

A cóż ciekawego w tym stwierdzeniu kolego Bandzioch znajdujesz, to tylko słowa użyte zamiast napisać np. wał skrzywiony względem osi obrotu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”