Sprzęgło ze 2.5 TDI 150 KM do 102 KM
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: T4 Caravelle 2000 r
- Kontakt:
Sprzęgło ze 2.5 TDI 150 KM do 102 KM
Witam,
Mam następujący problem - po raz 3 w przeciągu roku muszę wymienić tarczę sprzęgła bo się ślizga. Mam 2.5 TDI Syncro 102 Km z chipem na 117 KM i wydłużone biegi (zębatki z Caravelle bez Syncro) i to prawdopodobnie tak daje w kość sprzęgle. Czy sprawa ślizgania może być związana z dociskiem? Jeśli nie to czy można wstawić tarczę z wersji 150 KM i będzie problem rozwiązany?
Jeśli nie pasuje taka tarcza ze 150 KM to czy ktoś we Wrocławiu mógłby coś w tej kwestii wykombinować?
Mam następujący problem - po raz 3 w przeciągu roku muszę wymienić tarczę sprzęgła bo się ślizga. Mam 2.5 TDI Syncro 102 Km z chipem na 117 KM i wydłużone biegi (zębatki z Caravelle bez Syncro) i to prawdopodobnie tak daje w kość sprzęgle. Czy sprawa ślizgania może być związana z dociskiem? Jeśli nie to czy można wstawić tarczę z wersji 150 KM i będzie problem rozwiązany?
Jeśli nie pasuje taka tarcza ze 150 KM to czy ktoś we Wrocławiu mógłby coś w tej kwestii wykombinować?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Sprzęgło ze 2.5 TDI 150 KM do 102 KM
Tarcza sama nie podejdzie, w 151km srednica tarczy wynosi 240mm a w 102km 220mm, proponuje sprawdzić układ hydrauliczny czy czasem coś z nim jest nie tak, może do końca sprzęgło nie wracać i dlatego tak się sprzęgło pali
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Układ hydrauliczny to znaczy docisk jest hydrauliczny? Przypomnę, że problem zaczął się po zmianie przełożeń skrzyni biegów i tuningu. Czy nie jest to po prostu kwestia za małej tarczy sprzęgła lub za słabego docisku?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
nie docisk, tylko wysprzęglik zintegrowany z łożyskiem oporowym jest hydraulicznypaluch pisze:Układ hydrauliczny to znaczy docisk jest hydrauliczny?
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
witam pana palucha.A jednak zmiana przelozen w skrzyni biegow daje popalic.Ja sobie odpuscilem zmiane bebechow ze skrzyni od multivana do skrzyni do syncro.Tydzien temu tez wymienialem tarcze i docisk.Dodam ze tez podkrecilem o 20 koni. po 10 tys km wyslizgalem tarcze,po rozebraniu tarcza byla gruba ale przepalona.Tak wiec nie szukaj winy w wysprzegliku,poprostu moment obrotowy (na 5 biegu) jest tak duzy ze nie wytrzymuje docisk(zrywa sprzeglo) mfg tomas
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Rozwiązaniem może być wysłanie sprzęgła do Radzikowskiego www.sprzegla.com/kontakt/kontakt-Marek-Radzikowski.html
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No i dziwna sprawa - samo mu przeszło! W grudniu mi się ślizgało, ale nie wymieniałem bo przeszło po tygodniu. Teraz poślizgało się kilka dni i znowu przestało - dlaczego?
Poza tym jak się ślizga to tylko na 3 biegu, czasem na 4-tym, nigdy na 1,2 ani 5-tym.
O co chodzi?
Poza tym jak się ślizga to tylko na 3 biegu, czasem na 4-tym, nigdy na 1,2 ani 5-tym.
O co chodzi?
-
mjacenty
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4-syncro
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Może to nie sprzęgło tylko choinka 3-4 biegu wciskana na prasie na wałek jest za luźna i się obraca pod obciążeniem .To może ślizgać się i zacierać ,aż wytrze wałek .
Jaki to typ skrzyni ?
Jaki to typ skrzyni ?