odpalanie silnika2.4d
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
robert30
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: MulitVan
- Kontakt:
odpalanie silnika2.4d
Witam wszystkich.Mam problem z odpaleniem t4 2.4D (multivan) na ciepłym silniku,nie chce zaskoczyć gdy trochę ostygnie pali bez problemu.Czy może ktoś wie jaka jest przyczyna?
-
robert30
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: MulitVan
- Kontakt:
Re: odpalanie silnika2.4d
Tak mam imobilaizer
Witam ponownie,pisałem o problemie odpalania na ciepłym silniku.Teraz zauważyłem że przestał palić nawet zimny.wystarczy że na zewnątrz temperatura jest wyższa niż 10stopni i jest problem,a w zimie jest OK. zna ktoś przyczynę takich dziwnych objawów???????
Witam ponownie,pisałem o problemie odpalania na ciepłym silniku.Teraz zauważyłem że przestał palić nawet zimny.wystarczy że na zewnątrz temperatura jest wyższa niż 10stopni i jest problem,a w zimie jest OK. zna ktoś przyczynę takich dziwnych objawów???????
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Prawdopodobnie Ślimak Ci odpowiedział, oczywiście mam nadzieję, że to nie będzie pompa.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie będę zakładał nowego tematu tylko tu się podłącze. VW T4 2,4 D w sobotę nie chciał kręcić, więc spróbowałem na kable ale nagle przestał wogóle się odzywać; dokładnie po przekręceniu kluczyka wskaźnik paliwa idzie do góry, świece grzeją i jak już chcę zakręcić to cisza. Dziś włożyłem naładowany aku i taka sama historia. Czyżby wysiadł automat na rozruszniku czy co może być przyczyną. Jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za rozruch?
Ostatnio zmieniony 06 lut 2012, 18:15 przez peter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Bezpiecznika tam niet. Zobacz czy nie zsunął się przewód z konektora na bendixe i sprawdź kostkę stacyjki.
-
maciejxtrem
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Zobacz czy nie zsunął się cienki przewód z konektora na elektromagnesie rozrusznika , i czy dochodzi po przekręceniu stacyjki + na ten własnie cienki kabelek.slimak pisze:Bezpiecznika tam niet. Zobacz czy nie zsunął się przewód z konektora na bendixe i sprawdź kostkę stacyjki.
Jeśli kabelek siedzi i + dochodzi to padł rozrusznik , jeśli + nie ma to padła kostka stacyjki.
P.S. Bendix to zębatka która zazębią się z wieńcem na kole zamachowym.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeśli piszecie o tym kablu, który wychodzi na taką wsuwkę to siedzi na miejscu. Czyli musiałbym jakąś "probówką" sprawdzić czy na ten kabelek przychodzi prąd po przekręceniu stacyjki, ok sprawdzę to jutro bo już dziś nie mam ochoty marznąć. Dzięki za podpowiedz!
-
maciejxtrem
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak właśnie musisz zrobić .
Jeśli nie będziesz miał kogoś do pomocy , można też wziąć kabelek około 1m zamocować do aku do klemy + i dotknąć drugim końcem do wsuwki na elektromagnesie. Jeśli rozrusznik zacznie kręcić znaczy jest sprawny i do wymiany masz kostkę jeśli nie zadziała wyciągasz rozrusznik do naprawy .
Jeśli nie będziesz miał kogoś do pomocy , można też wziąć kabelek około 1m zamocować do aku do klemy + i dotknąć drugim końcem do wsuwki na elektromagnesie. Jeśli rozrusznik zacznie kręcić znaczy jest sprawny i do wymiany masz kostkę jeśli nie zadziała wyciągasz rozrusznik do naprawy .
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kabelek może być cieńki? I czy ma być kluczyk przekręcony, sorrki za pytania ale jestem laikiem co do elektrycznych rzeczy i wolę się dwa razy zapytać aby czegoś nie s... psuć <śmiech>
-
maciejxtrem
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Kabelek średniej grubości taki powiedzmy jak od wzmacniacza do tuby , lub minimalnie coś takiego jak do lamp przednich (reflektora) . Po podaniu plusa z akumulatora na ten konektor jeśli rozrusznik będzie sprawny , silnik zacznie normalnie kręcić i jeśli będzie włączony zapłon to go uruchomisz. Jeśli nie zacznie kręcić znaczy że rozrusznik padnięty .
-
sq6eli
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Tylko pamiętaj jak bedziesz tym kabelkiem dotykał do konektora samochód ma być na luzie bo inaczej zostaniesz przejechany :(
pozdrawiam
pozdrawiam
-
sq6eli
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Ja też nie jestem blondynką ale ostatnio cos pod domem kombinowałem i przez okno zapaliłem silnik a że był na jedynce to zanim wyłączyłem to sie pocałowałem ze skodą sąsiada ale wielkich szkód nie było wiec jeszcze żyje :)
pozdrawiam
pozdrawiam
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
rozrusznik wyciągniety bo nie chciał zagadać, teraz do fachury muszę jechać i będę wiedział co go bolało.
-
maciejxtrem
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Żeby cie na koszt naprawy nie naciągnęli zobacz ile kosztują "nowe" :
http://allegro.pl/nowy-rozrusznik-vw-t4 ... 53247.html
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... nge_view=1
http://allegro.pl/nowy-rozrusznik-vw-t4 ... 53247.html
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... nge_view=1
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Mix
- Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
- podziekowal za post: 37 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Dokładnie identyczną sytuację miałem 3tyg temu. Po rozebraniu rozrusznika okazało się że cały szczotko-trzymacz do du...
Koszt nowego 40-50zł. Rozrusznik przeczyściłem nasmarowałem olejem przekładniowym wymieszanym z wazeliną i do dziś kręci jak mały wariat <38>
Koszt nowego 40-50zł. Rozrusznik przeczyściłem nasmarowałem olejem przekładniowym wymieszanym z wazeliną i do dziś kręci jak mały wariat <38>
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kolego Ryś, właśnie po rozebraniu rozrusznika okazało się to samo co u Ciebie, cały szczotkotrzymacz w rozsypce, już kupiłem nowy z Bendiksa ze szczotkami z boscha, koszt to 65 zł i też przeczyszczony i nasmarowany poskręcany rozrusznik czeka aż go jutro zamontuje, dobrze, że mrozy trochę odeszły bo jest teraz tylko -9 stopni, tak czy inaczej to mnie trochę grzebania się na mrozie czeka.
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Mix
- Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
- podziekowal za post: 37 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt: