Pękający pasek od alternatora
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
SteffoV8
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: ABL
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Pękający pasek od alternatora
Panowie POMOCY!!
W przeciągu roku 10 razy pękł mi pasek napędzający alternator oraz pompę wody, dodam iż nakręciłem zaledwie 30kkm.
Zaobserwowałem że teczka zaczęła zjadać paski po wymianie kompletnego rozrządu przez ''nieudolnego mechanika'' (tłumacze powód jego odznaczenia, rolkę napinającą zamontował w taki sposób że metalowy klips przycierał o pasek rozrządu <szok> )
Dodam, że każdy pasek wytrzymywał różne dystanse a rozpiętość jest duża od 4km do 6tyś km
Co może być przyczyną takiego zjawiska zresztą bardzo uciążliwego i kosztownego? <21>
Liczę na Wasze sugestie, może spotkaliście się z podobnym problemem...
W przeciągu roku 10 razy pękł mi pasek napędzający alternator oraz pompę wody, dodam iż nakręciłem zaledwie 30kkm.
Zaobserwowałem że teczka zaczęła zjadać paski po wymianie kompletnego rozrządu przez ''nieudolnego mechanika'' (tłumacze powód jego odznaczenia, rolkę napinającą zamontował w taki sposób że metalowy klips przycierał o pasek rozrządu <szok> )
Dodam, że każdy pasek wytrzymywał różne dystanse a rozpiętość jest duża od 4km do 6tyś km
Co może być przyczyną takiego zjawiska zresztą bardzo uciążliwego i kosztownego? <21>
Liczę na Wasze sugestie, może spotkaliście się z podobnym problemem...
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: Pękający pasek od alternatora
Na moje wyrobione któreś z kół (Pasowe na wale lub alternatora). Stawiałbym na alternator jednak.
-
waldek19655
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
-
SteffoV8
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Pasowe było wymienione w toku podejrzeń, a koło alternatora z całego towarzystwa rozrządowego nie było wymieniane bo nie wykazywało luzu... Dodam że te 10 pasków wymieniało mi w sumie 4 mechaniorów w różnych miejscach kraju.
Mam pytanie czy w czasie dużego obciążenia tj. długie światła, wentylatory na maxa, radio+wzmacniacz+tuba i cb jednocześnie może doprowadzić do cięższego obracania się alternatora co za tym idzie większego tarcia paska i przegrzewania niego?? Taki mój pomysł...
Boję się, że jutro odholuję Teczkę do mechaniora z tymże problemem i skończy się na wymianie paska, a problem powróci w najmniej oczekiwanym momencie tak jak to było wczoraj... Nie mam już siły. <bezradny>
Mam pytanie czy w czasie dużego obciążenia tj. długie światła, wentylatory na maxa, radio+wzmacniacz+tuba i cb jednocześnie może doprowadzić do cięższego obracania się alternatora co za tym idzie większego tarcia paska i przegrzewania niego?? Taki mój pomysł...
Boję się, że jutro odholuję Teczkę do mechaniora z tymże problemem i skończy się na wymianie paska, a problem powróci w najmniej oczekiwanym momencie tak jak to było wczoraj... Nie mam już siły. <bezradny>
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli pasowe wymienione na nowe - to je wykluczamy.
Tak jak pisałem - stawiam na koło alternatora - miałem podobne przypadki - z tym że pasek się wydłużał i piszczał. Przyjrzyj się dokładnie kołu alternatora. Ono nie musi mieć luzu - wystarczy że jest wytarte i pasek nie siada na nim tak jak powinien. Tu masz poglądową fotkę na aukcji jak powinno wyglądać nowe: http://allegro.pl/kolo-pasowe-alternato ... 95098.html
Tak jak pisałem - stawiam na koło alternatora - miałem podobne przypadki - z tym że pasek się wydłużał i piszczał. Przyjrzyj się dokładnie kołu alternatora. Ono nie musi mieć luzu - wystarczy że jest wytarte i pasek nie siada na nim tak jak powinien. Tu masz poglądową fotkę na aukcji jak powinno wyglądać nowe: http://allegro.pl/kolo-pasowe-alternato ... 95098.html
-
SteffoV8
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Spróbuję jutro na te kółko zwrócić uwagę jest to jakaś myśl bo w zasadzie tylko to nie było ruszane. A pompa wody była już dwa razy wymieniana, ta zamontowana przez ''nieudolnego mechanika'' kompletna z obudową (nie wiem po co) siadła po 4 miechach, a druga ma nieco ponad pół roku więc też raczej należy wykluczyć.
Jak macie jeszcze jakieś pomysły to śmiało,
jutro napiszę na czym stanęło po konsultacji i naprawie u mechanika..
pzdr i <beer>
Jak macie jeszcze jakieś pomysły to śmiało,
jutro napiszę na czym stanęło po konsultacji i naprawie u mechanika..
pzdr i <beer>
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sprubuj zmierzyć średnicę koła pasowego - ja mam 3 altki z takim kołem w róznym stopniu zużycia i porównamy. Ale odczytaj z możliwie największą dokładnością suwmiarki....
Nawet jeśli mechanik wymieniał ci pompę - to koło pasowe przekładał ze starej bo nie było go w komplecie z nową.
Nawet jeśli mechanik wymieniał ci pompę - to koło pasowe przekładał ze starej bo nie było go w komplecie z nową.
-
SteffoV8
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Panowie mechanior stwierdza wyrobione mocowanie alternatora, koła nie mierzył mówi że wygląda dobrze.
Czy macie na stanie takie mocowanie na handel, bo podobno nowego nie kupi tylko urzywane ze szrotów, itp.
POMOCY PILNE! <beer>
Czy macie na stanie takie mocowanie na handel, bo podobno nowego nie kupi tylko urzywane ze szrotów, itp.
POMOCY PILNE! <beer>