klakson fanfara, pneumatyczna pompka

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
ceziman

Last active: -

klakson fanfara, pneumatyczna pompka

Nieprzeczytany post autor: ceziman »

Witam, mam taki sam zestaw jak ten tu na allegro tylko w zestawie nie mam przekaznika 30A, poza tym nie wiem czy mam sprawna pompke bo dzisiaj podlaczalem na krotko do 12V -+ i nie dmucha...

http://allegro.pl/klakson-fanfara-2-tub ... 03869.html

Pytam do czego potrzebny jest ten przekaznik 30A, czy jest on niezbedny czy tez mozna podlaczyc zestaw od razu w miejsce starego sygnalu bez przekaznika? Pytam bo jestem kompletnym laikiem w tych sprawach <bezradny>
slimak
Ikona forum

Answers: 0
16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: klakson fanfara, pneumayczna pompka

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Przekaźnik jest niezbędny, bez niego spalisz styki wyłącznika pod kierownicą. W oryginale przy sygnale dwutonowym przekaźnik jest montowany w polu 11 (drugi od prawej w dolnym rzędzie) skrzynki bezpieczników. Niestety fabryczna instalacja jest zabezpieczona bezpiecznikiem 10A i może nie wytrzymać obciążenia kompresorkiem od fanfary.
ceziman

ok dzieki bardzo, chyba juz spalilem.... teraz podlaczylem znow zwykly klakson i ten tez nie dziala.... z czym sie moze wiazac naprawa (cos do wymiany, jakies rozkrecanie?) bo do elektryka bede mogl najwczesniej we wtorek....
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

Myślę że jak na razie spaliłeś tylko bezpiecznik.
ceziman

sprawdzilem bezpieczniki te co sa we wnetrzu auta i sa OK, jak naciskam na kierownicy na przyciski od sygnalow to slysze tylko takie "pykanie" i nic wiecej... a jesli wlasnie spalilem te styki wyłącznika pod kierownicą tak jak kolega wyzej pisze to jak to naprawie?
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Skoro słyszysz tykanie to styki pod kierownicą są ok bo przekaźnik tyka, szukaj między przekaźnikiem a klaksonem. Chyba że styki w przekaźniku zjarałeś ale w to wątpię.
andrewa1
Kierowca T4

16
Tematy: 58
Model:
Auto: transpo-carawella
Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
otrzymal podziekowanie: 79 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: andrewa1 »

ceziman pisze:
Witam, mam taki sam zestaw jak ten tu na allegro tylko w zestawie nie mam przekaznika 30A, poza tym nie wiem czy mam sprawna pompke bo dzisiaj podlaczalem na krotko do 12V -+ i nie dmucha...

http://allegro.pl/klakson-fanfara-2-tub ... 03869.html

Pytam do czego potrzebny jest ten przekaznik 30A, czy jest on niezbedny czy tez mozna podlaczyc zestaw od razu w miejsce starego sygnalu bez przekaznika? Pytam bo jestem kompletnym laikiem w tych sprawach <bezradny>
kolego badziew jakich mało poza tym opis jest wzięty z powietrza nie od tego zestawu
ceziman pisze:
sprawdzilem bezpieczniki te co sa we wnetrzu auta i sa OK, jak naciskam na kierownicy na przyciski od sygnalow to slysze tylko takie "pykanie" i nic wiecej... a jesli wlasnie spalilem te styki wyłącznika pod kierownicą tak jak kolega wyzej pisze to jak to naprawie?
jeśli spaliłeś styki to wymiana przełącznika a dokładnie połowy
pacark
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 41 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pacark »

przed przeglądem zmień na zwykły sygnał bo pneumatyczne w osobówkach są zabronione, policjant za taki klakson może zabrać dowód
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

pacark pisze:
przed przeglądem zmień na zwykły sygnał bo pneumatyczne w osobówkach są zabronione, policjant za taki klakson może zabrać dowód

jakiś konkretny przepis paragraf na poparcie wypowiedzi <england>
pacark
Samodzielny mechanik

16
Model:
otrzymal podziekowanie: 41 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pacark »

poszukam bo sam jestem ciekaw tego przepisu, a wiem to od pana diagnosty jak mu zatrąbiłem moją tubą ;-) na przeglądzie
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

pacark pisze:
poszukam bo sam jestem ciekaw tego przepisu, a wiem to od pana diagnosty jak mu zatrąbiłem moją tubą ;-) na przeglądzie
zanim znajdziesz to ja poszukałem

Rozdział 1
Warunki techniczne pojazdów

Art. 66.

1. Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego:
nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę;
nie zakłócało spokoju publicznego przez powodowanie hałasu przekraczającego poziom określony w przepisach szczegółowych;
nie powodowało wydzielania szkodliwych substancji w stopniu przekraczającym wielkości określone w przepisach szczegółowych;
nie powodowało niszczenia drogi;
zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy oraz łatwe, wygodne i pewne posługiwanie się urządzeniami do kierowania, hamowania, sygnalizacji i oświetlenia drogi przy równoczesnym jej obserwowaniu;
nie powodowało zakłóceń radioelektrycznych w stopniu przekraczającym wielkości określone w przepisach szczegółowych.

nie ma w całej ustawie zakazu montowania takich klaksonów na powietrze no chyba że generują zmienne tony <33>
no ale to tez nie tak do końca

4. Zabrania się:
................albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie;

to akurat dotyczy syren straży ,policji , pogotowia ,itd.....
ceziman

Koledzy sympatyczni na szczescie skonczylo sie spalonym bezpiecznikiem tym najzwyklejszym. Ja "LAMA" nie zauwazylem, ze jest przepalony i myslalem, ze poszlo cos wiecej. Dzisiaj wymieniony bezpiecznik i zamontowany stary dobry poczciwy sygnal :)
Wojtas.
Forumowicz T4

14
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Wojtas. »

Witam

Stwierdziłem że nie ma sensu zakładać nowego tematu więc odkopuję ten. Ja również mam pneumatyczną trąbkę ,sęk w tym że nie wiem jak i gdzie na dachu ją założyć tak by nie wiercić dziury w dachu. Kiedyś mieliśmy ja zamontowaną w Vito gdzie nie trzeba było robić żadnych dziur w dachu.

Tak to się kiedyś prezentowało :)
http://www2.picturepush.com/photo/a/2784260/480/Mercedes-Vito/mercedes003dq2.jpg

Proszę o jakieś wskazówki ;)

Pozdrawiam
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Ja mam w karetkach zamontowane pod zderzakiem z lewej strony a kompresor przez akumulatorem. Jak masz na dachu to trąbka powinna mieć osłonę żeby w czasie jazdy nie "łykała" powietrza. Co do wcześniejszych postów, klakson pneumatyczny nie jest zabroniony do puki ma jeden ton. Natomiast kolego andrewa1 nie ma znaczenia czy sygnał o zmiennym tonie jest pneumatyczny czy modulowany elektronicznie, również bez znaczenia jest rodzaj modulacji, nie masz prawa mieć tak owego w samochodzie a posiadanie w czasie kontroli skończy się konfiskatą i mandatem.
aztec
Początkujący T4

15
Model:
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: aztec »

jak w mojej teczce oryginalny klakson zaczął poadać też pomyślałem o pneumatycznym ale skończyło się na podwójnym - dwutonowym ze skody octavii i wcale nie żałuję bo jest głośno i nie jest to "chińskie rzemosło"
Piter
Stały bywalec

15
Model:
Auto: Westfalia/mixt L/+1
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Re: klakson fanfara, pneumatyczna pompka

Nieprzeczytany post autor: Piter »

Ja mam zamontowaną trąbę przed lewym kołem w zderzaku- troszkę się nagimnastykowałem, ale jakoś upchałem, kompresor jest pod lewym przednim światłem. Z tego co pamiętam to 85dB jest max, choć ostatnio miałem kontrole policji wyskoczyło 96 i się tylko zaśmiali, że fajnie trąbi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”