AUF 102 KM

ODPOWIEDZ
sintra
Forumowicz T4

14
Model:
Auto: Transporter
Opis: 2000r, long, 102KM.
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

AUF 102 KM

Post autor: sintra »

Witam serdecznie - pierwszy post - więc: Dobry wieczór ! (czytałem regulamin <26> );

Pół roku temu kupiłem Transportera T4 z 2000 r. Auto miało przejechane 223 tys, wersja długa, skrzydełka w środku czyściutkie właściciel dbał o auto. Fabryczna klima, automat, centralny zamek.

Samochód poszedł na przegląd do VW, stan oceniono na dobry i wymieniono co trzeba.
W Józefowie zrobiłem generalny remont skrzyni automatycznej.
Założyłem nowe felgi i opony, światła do jazdy dziennej w zderzak, tv podsufitowy, dodatkowe gniazda, przetwornicę, zrobiłem własnoręcznie profesjonalnymi środkami zaprawki lakieru, które oszpeciły auto.
Zamówiłem do samochodu dwa składane materace tak aby można było spać w ładowni i w kabinie po odsunięciu do przodu foteli.
Po założeniu kilku patentów kempingowych przejechałem z synami 8000 km po Europie.
Auto spisało się doskonale i zakochaliśmy się w nim. Na montaż czeka jeszcze średnia roleta/markiza Westfalii od multivana i nowe światła.

Po powrocie z wakacji auto dostało w prezencie małą przyczepę kempingową i hak i okazało się, żeprzydało by się odrobinę więcej mocy.
Po dzisiejszych pomiarach na hamowni wynik pokazał 103 KM i 250 Nm, a magik stwierdził, że można uzyskać za 1200 zł 130 KM I 80 Nm więcej oraz nieznaczny spadek spalania.
W serwisie VW stwierdzili, że w aucie z tym silnikiem (długowiecznym osiągającym resurs 500.000 bez problemu taka przeróbka wcześniej czy poźniej spowoduje jakieś usterki.
Automatami jeżdże od dawna, miałem mocne diesle i bardzo słabe (T3 1,7d 58KM), różne samochody ale nigdy nie robiłem zwiększenia mocy.
Pytanie moje brzmi: czy w silniku AUF z automatyczną skrzynią zwiększenie mocy do 130 KM może spowodować uszkodzenia ?
Głównym problemem jest skrzynia, która jak się dowiedziałem nie jest zbyt mocną wersją ?
W trakcie jazdy przy przełączaniu z 2 na 3 daje się odczuć lekkie szarpnięcie (podobno załącza się lockup) a przy odpuszczeniu gazu przy spokojnej jeździe jest wyraźny "strzał" sprzęgła.
Auto jezdzi w trasie do 160, holowanie przyczepy nie stanowi problemu a poniważ we wrześniu chcę wyjechać z domkiem do Rumunii niech moc będzie ze mną.
Proszę o opinie, podpowiedzi - słowem co robić ?
Kubek
Kierowca T4

15
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Re: AUF 102 KM

Post autor: Kubek »

Witaj,jeżeli mogę coś napisać w twoim temacie,to ja bym zostawił tak jak jest teraz. Automat to nie manual. W samochodach z automatyczną skrzynią bieg…login to view the rest of this post

This topic has 1 more reply

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”