Wskaźnik temperatury płynu

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Leszek57
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 5
Model:
Auto: VW T4
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Wskaźnik temperatury płynu

Nieprzeczytany post autor: Leszek57 »

Witam wszystkich !
Od pewnego czasu zaczął u mnie w T4-ce AAB '95 fiksować wskaźnik temperatury płynu chłodniczego.
Raz wychyli sie trochę na 1/4 aby za chwilę spaść do zera, a czasami wogóle się nie wychyli !
Bardzo prosze o ewentualne wyjaśnienia i sugestie jak można temu zapobiec - naprawić ?
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: Wskaźnik temperatury płynu

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Witaj. A które z opisanych na forum przyczyn fiksującego wskaźnika wyeliminowałeś w swoim aucie?
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Leszek57 pisze:
Witam wszystkich !
Od pewnego czasu zaczął u mnie w T4-ce AAB '95 fiksować wskaźnik temperatury płynu chłodniczego.
Raz wychyli sie trochę na 1/4 aby za chwilę spaść do zera, a czasami wogóle się nie wychyli !
Bardzo prosze o ewentualne wyjaśnienia i sugestie jak można temu zapobiec - naprawić ?
Wymień czujnik temperatury są bodajże 2 jeśli dobrze pamiętam jeden idzie na wentylatory a drugi na wskaźnik
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

staszek pisze:
Wymień czujnik temperatury są bodajże 2 jeśli dobrze pamiętam jeden idzie na wentylatory a drugi na wskaźnik
tak na prawde są trzy czujniki spełniające 4 funkcje, i ich wymiana nie gwarantuje naprawy zaistniałej usterki

jak ślimak dobrze zauważył wypada najpierw poszukac na forum i dopisac się z pytaniem w istniejącym temacie jeśli wszystkie opisane w nim czynności nie przyniosą poprawy - w co nie wierzę !!
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

U mnie właśnie tak samo zachowywał się wskaźnik wymieniłem czujnik i jest wszystko ok czujnik kosztuje parę groszy
maniu831
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: transporter
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maniu831 »

Miałem tak samo. W AAB są trzy czujniki. Dwu, trzy i cztero-pinowy. Od wskaźnika jest ten cztero-pinowy u mnie koloru czarnego z żółtym paskiem zamontowany na króćcu obok pompy vacum . Ma on też funkcję uruchamiania dodatkowej pompki układu chłodzenia. Dodam że czujników tych jest kilka rodzai i różnią się kolorami oraz właściwościami. Kilka dni temu też to przerabiałem. Musisz też powiedzieć czy wskaźnik paliwa dobrze pokazuje. Jeżeli paliwo też ma złe wskazania to do wymiany masz regulator napięcia w liczniku.

Tak na marginesie. Czujnik temperatury 2-pin jest od sterownika, 3-pin (na chłodnicy) od wentylatorów.
Pozdrawiam
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Ponawiam pytanie do autora wątku...
Leszek57
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Witajcie !
Jeszcze nic nie działałem, ale wskaźnik paliwa działa O.K. ! Muszę przyznać trochę się zamotałem, szczególnie po wypowiedzi Maniu831 to w końcu który z czujników byłby do wymiany 4-pinowy przy vacu pompie, czy też 2-pinowy od sterownika ( tylko nie wiem gdzie on się znajduje ? )
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

maniu831 pisze:

Tak na marginesie. Czujnik temperatury 2-pin jest od sterownika,
mógłbyś mi napisać jakiż to sterownik masz w silniku 2.4D ??
Leszek57 pisze:
Witajcie !
Jeszcze nic nie działałem, ale wskaźnik paliwa działa O.K. ! Muszę przyznać trochę się zamotałem, szczególnie po wypowiedzi Maniu831 to w końcu który z czujników byłby do wymiany 4-pinowy przy vacu pompie, czy też 2-pinowy od sterownika ( tylko nie wiem gdzie on się znajduje ? )
w 2.4D czujnik czteropinowy ( odpowiedzialny za wskazania w zegarach i pompkę dodatkowego obiegu ) montowany był w różnych miejscach w zależności od rocznika
albo koło vacum pompy wraz z dwupinowym od grzania świec lub na grubym wężu pod chłodnicą

to, że wskaźnik paliwa nie wariuje nie oznacza wcale, że zegary nie mają uszkodzenia
maniu831
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: transporter
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maniu831 »

Kenobi pisze:
maniu831 pisze:

Tak na marginesie. Czujnik temperatury 2-pin jest od sterownika,
mógłbyś mi napisać jakiż to sterownik masz w silniku 2.4D ??
Przekaźnik czasowy świec żarowych w niektórych sklepach nazywają sterownikiem świec żarowych. O to mi chodziło.
Leszek57
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Re: Dziwnie dzialajace ogrzewanie szalejacy wskaznik tempera

Witam Wszystkich!
Pytanko w szczególności do Staszka choć nie tylko ...
W moim T4 AAB '95 ostatnio również mam kłopoty z fiksujacym wskaźnikiem temperatury płynu.
Raz coś pokazuje a następnie spada do zera. Dodatkowo daje się usłysześ dziwne "skwierczenie", jakby skrobanie jakiejś sprężynki etc. Dźwięki te dochodzą tak jakby spod deski rozdzielczej w kierunku bezpieczników. Zaczęło się to dziać równocześnie z usterką wskaźnika. Co ciekawe "smażenie" to zaczyna słychać tylko w czasie jazdy i po nagrzaniu się silnika i nie jest to permanentne zjawisko, tylko okresowo co jakiś czas .
Dzięki z góry ! za wszelkie porady czy spostrzeżenia od Forumowiczów, a Staszka chciałbym zapytać jaki czujnik pomógł Ci w podobnym temacie ? Jak mógłbyś podaś typ ew. symbol wymienionego przez Ciebie czujnika /gdzie powinien być zamontowany ?/ to byłoby super !
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

pomoc Staszka jakie czujniki wymienił na nic Ci się zda bo w silniku TDI z rocznika 2002 są one inaczej rozmieszczone i pomimo pozornie takiego samego wyglądu z zewnątrz spełniają one inne funkcję niż w AAB z 95 roku !!!
u ciebie czujnik od zegarów i dodatkowej pompki obiegu cieczy ( czteropinowy ) jest na grubym wężu pod chłodnicą, szukaj najlepiej oryginału o tym samym kolorze
co do odgłosu smażenia potwierdza to moją sugestię o uszkodzeniu zegarów lub ich podłączenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”