Jakiej marki el. zawieszenia ?
-
cue
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Jakiej marki el. zawieszenia ?
Witajcie.
poradzicie jakiej firmy warto kupić el zawieszenia przedniego tzn. tuleje, sworznie i końcówki drążków.
Ostatnia wymiana miała miejsce niecałe 80tyś temu. A wstawione były elementy od LEMFORDER i TRW. Nie chce mi się pompować większa kasę jak zużycie jest identyczne ew. jakich marek unikać.
Zastosowanie auta to 90%jazda asfaltem 10% polne. Caravelle 98rok
poradzicie jakiej firmy warto kupić el zawieszenia przedniego tzn. tuleje, sworznie i końcówki drążków.
Ostatnia wymiana miała miejsce niecałe 80tyś temu. A wstawione były elementy od LEMFORDER i TRW. Nie chce mi się pompować większa kasę jak zużycie jest identyczne ew. jakich marek unikać.
Zastosowanie auta to 90%jazda asfaltem 10% polne. Caravelle 98rok
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Re: Jakiej marki el. zawieszenia ?
Lemforder lub TRW jak chcesz dlużej pojezdzić na tym. Delphi , Swag i inne wytrzymaja połowe tego co zrobiłs , choć mogą wytrzymac tez i dluzej... Przykładowo górne sworznie w t4 Meyle HD wytrzymaly 50kkm u kumpla u ktorego je wymienialismy , a teraz niedawno znow je wymienialismy an lemfordery.
-
żółf
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Ja ponad 50tys temu zmieniałem górne i dolne sworznie na delphi, dolne tuleje wahacza na meyle, końcówki drążków delphi. Teraz wyciągałem wózek do regeneracji maglownicy, więc zmieniłem komplecik i dałem wszystko na lemfolderze.
Delphi wytrzymał mi zadziwiająco dobrze, sworznie nie miały dużego luzu, normalne zużycie, końcówki podobnie, ale pytałem w sklepie to podobno dzisiejsze delphi jest dużo gorszej jakości niż dwa lata temu i już nikt nie chce tego montować. Najgorzej wyglądały tuleje wahacza, już zaczynały pękać.
Jeżeli chodzi o lemfoldera to niektóre elementy bardzo mi się podobały jeżeli chodzi o jakość obróbki i użytą gumę. Kładąc obok siebie mayle i lmf od razu widać było różnicę w jakości, a różnica w cenie symboliczna np. 35zł zamiast 22.
Natomiast tuleje górnego wahacza z lmf w ogóle mi się nie podobały, made in china i to widać (a części na 100% oryginalne)
O zużyciu będę mógł coś napisać (mam nadzieję:) nie wcześniej niż za 3-4 lata i 80-100tys :D
Delphi wytrzymał mi zadziwiająco dobrze, sworznie nie miały dużego luzu, normalne zużycie, końcówki podobnie, ale pytałem w sklepie to podobno dzisiejsze delphi jest dużo gorszej jakości niż dwa lata temu i już nikt nie chce tego montować. Najgorzej wyglądały tuleje wahacza, już zaczynały pękać.
Jeżeli chodzi o lemfoldera to niektóre elementy bardzo mi się podobały jeżeli chodzi o jakość obróbki i użytą gumę. Kładąc obok siebie mayle i lmf od razu widać było różnicę w jakości, a różnica w cenie symboliczna np. 35zł zamiast 22.
Natomiast tuleje górnego wahacza z lmf w ogóle mi się nie podobały, made in china i to widać (a części na 100% oryginalne)
O zużyciu będę mógł coś napisać (mam nadzieję:) nie wcześniej niż za 3-4 lata i 80-100tys :D
-
cue
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
dzieki za odpowiedz. wlasnie z tym lemforder mam mieszane uczucia. W pasiaku B5 po 10tyś zaczęły się stuki a po kolejnych 2 nie szlo już jeździć. W t4 mam założone aktualnie trw i tuleje lem. zastanawiam się nad tymi z Meyle HD przeguby od nich w t4 bardzo dobrze się trzymają - zalozyli mi w trasie bo tylko takie mieli od ręki i o dziwo już dłużej wytrzymały jak markowe (jakie byly to juz nie pamietam). Wiadomo przegub to przegub. pęka guma i nawet najlepszego rozwali więc stąd moje zastanawianie się. Te meyle hd korcą gwarancją 4letnią a roznica w cenie jest na calości ok 200/300zl
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
A w tym pasku kto te wahacze montował? Skręcone było na podniesionym aucie czy jak stało swobodnie na kołach? Można sobie nieświadomie szkodę złym montażem zrobić
-
iparts
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Passat
- Kontakt:
Osobiście polecam TRW i Delphi, ale Ruville jest równie wytrzymały a często tańszy od tamtych producentów jak widać wymoderowano Jeżeli dużo jeździsz po szosach to nawet nieco tańsze zawieszenie powinno Ci wytrzymać spora ilość kilometrów.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2016, 10:30 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: pkt 17 regulaminu.
Powód: pkt 17 regulaminu.
-
saweksz4
- Nowy T4
- 1
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Transporter T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam, widzę że to baardzo stary temat, ale co sądzicie na temat sworzni Denckermanna ? Spotkałem się z tą marką w mojej starej Reno Megan i były dosyć trwałe, a teraz szukam czegoś do VW T4 co nie będę musiał za rok wymieniać. Lemfordery kiedyś to było warte ceny ale teraz jakoś nawet mechanicy ich nie polecają ( zwłaszcza w mojej okolicy ), nastawiają TRW i Decermany.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Ja ostatnio przeszedłem na meile, a najlepiej jak jest dostępne meile HD
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Tendencja jest odchodzenia od Lemfordera jak widać, ja będę testował FAGa bo jakościowo w ręcę naprawdę robi dobre wrażenie.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Fag przejął ostatnio Ruvilla, więc zmieniły się tylko opakowania.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Ruvill nic nie produkował. To klasyczny konfekcjoner był. W pudełkach można było znaleźć wszystko.