2,4 nie odpala
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
damiano952
- Nowy T4
- 1
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
2,4 nie odpala
Witam , t4 2,4 przestała odpalać , kręci ale nie odpala . Nie dostaje paliwa , napięcie na zaworku na pompie jest słychać jak cyka po zapłonie . Niestety ani przed filtrem ani za filtrem nie ma ropy . Pasek pompy cały . Co może być problemem ?
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Re: 2,4 nie odpala
Hejo , spróbuj na krótko zrobic z pominięciem zbiornika. Nie pamiętam czy w zbiorniku jest dodatkowa pompka podająca paliwo i czy ona nie stanowi problemu.
Musisz sprawdzić całą drogę od zbiornika paliwa do filtra.
Musisz sprawdzić całą drogę od zbiornika paliwa do filtra.
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Podejrzewam, że jeżeli przed filtrem brak paliwa - zatkane sitko w zbiorniku lub troszeczkę mniej poważnie: może nie masz paliwa.
-
damiano952
- Nowy T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Wlałem 15litrów ropy niestety to nie pomogło . Spróbuję może przewody z pompy włożyć do baniaczka z ropą i zobaczę czy zaciąga paliwo
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Wystarczy niewielka nieszczelność w dowolnym miejscu układu paliwowego i cofa się do zbiornika. Częsta przypadłość to pęknięty smok w baku lub oring na jego łączeniu. Wtedy trzeba nalać ponad pół zbiornika aby zassało.
-
damiano952
- Nowy T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Dodam jeszcze że na ostatniej jeździe był problem z wycieraczkami , nie dało się ich wyłączyć. Zgasiłem samochód za kilka dni już nie odpalił a wycieraczki się naprawiły ale wątpię żeby to miało jakiś wpływ
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jak kolega Kenobi pisał może nieszczelność gdzieś w układzie paliwowym, nalej paliwa ponad połowę zbiornika i wtedy próbuj, spróbuj też podłączyć na krótko bezpośrednio z akumulatora zaworek pompy może jest gdzieś problem z elektryką jak się takie dziwne rzeczy dzieją. Chociaż przy tym silniku za wiele elektryki nie ma, ale jakiś kabelek mógł się gdzieś uszkodzić.
-
damiano952
- Nowy T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Udało się odpalić , pominąłem bak i filtr (przewody paliwowe do bańki + plak po jakimś czasie odpalił) na szybko podłączyłem przewody pod filtr i silnik tak sobie pracował około godziny przejechałem się po placu pracował równo . Zauważyłem delikatny wyciek z pompy (najprawdopodobniej z ośki cięgna gazu) silnik zgasiłem i niestety już nie odpalił . Czy delikatna nieszczelność na ośce gazu może powodować że silnik nie odpala w tej sytuacji ? Czy przytkany filtr i pompa nie ma siły zassać ?
-
fidąga kolo
- Aktywny T4
- 11
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Napisz ile masz paliwa w baku. Jeśli masz pęknięty pływak, to poziom ma znaczenie.
-
siwy1958
- Forumowicz T4
- 4
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: vw t4 california
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam !
Z oski gazu to standard ze cieknie , ale to nie ma wplywu na zapalanie. Wymien oske gazu na nowa i jej tulejke ( sa reperaturki) nie jest to skomplikowane bez wyciagania pompy. Lub jak ja zrobilem , po wyciagnieciu oski gazu natoczylem na tokarce w polowie dlugosci rowek na nowy O- ring. Wtedy problem znika dozywotnio.
Ale nie sadze , aby to bylo przyczyna, u mnie lalo sie jak z kranu a silnik odpalal elegancko. Tylko pod spodem kaluza ropy na postoju...
Pozdrawiam
Marek Z.
Z oski gazu to standard ze cieknie , ale to nie ma wplywu na zapalanie. Wymien oske gazu na nowa i jej tulejke ( sa reperaturki) nie jest to skomplikowane bez wyciagania pompy. Lub jak ja zrobilem , po wyciagnieciu oski gazu natoczylem na tokarce w polowie dlugosci rowek na nowy O- ring. Wtedy problem znika dozywotnio.
Ale nie sadze , aby to bylo przyczyna, u mnie lalo sie jak z kranu a silnik odpalal elegancko. Tylko pod spodem kaluza ropy na postoju...
Pozdrawiam
Marek Z.
-
damiano952
- Nowy T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Wskaźnik pokazuje niecałe pół baku . Ok czyli wyciek z ośki nie wpływa na odpalanie . W takim razie wymienię filtr paliwa i zawór zwrotny jak to nie pomoże w odpalaniu to ręce mi już opadają do tego samochodu
-
fidąga kolo
- Aktywny T4
- 11
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Przy pękniętym pływaku to właśnie poniżej połowy baku zaczynają się problemy z odpaleniem. Choć zwykle jest to długie odpalanie, a nie całkowity jego brak.
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jak piszesz, wymień filtr paliwa, zaworek i posprawdzaj szczelność na przewodach. Jak to nic nie pomoże to jeszcze albo dolałbym więcej paliwa do zbiornika i próbował odpalić, jak odpali to przyczyną może być pływak, jak dalej będzie ten sam problem to zajrzałbym do zbiornika czy smok niezapchany. Jak odpalił na krótko to chyba pompa jest ok, tylko nie ma siły zassać ze zbiornika. To takie czynności, żeby ewentualnie wykluczyć kiepską pompę, jak to nie pomoże to już tylko zostaje pompa.
-
damiano952
- Nowy T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Filtr i zawór zakupiony , na dniach wymienię . Wleje mu jeszcze z 15litrów i zobaczymy czy zacznie normalnie palić , mam nadzieję że tak . Na krótko z baniaka pompa ładnie zaciągała paliwo, przynajmniej tak mi się wydaje więc moim zdaniem pompa tutaj nie jest problemem . Dzięki panowie za wszystkie podpowiedzi. Dam znać po wymianie filtra czy coś pomogło
-
damiano952
- Nowy T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Filtr z zaworkiem wymieniony i dalej nie odpala o własnych siłach … Poprawiło się jedynie to że psikając trochę plaka w dolot zapala , bo wcześniej z filtrem nawet tak nie zapalał . Przy odpalaniu leje się ropa spod cięgna gazu może to jest problemem że nie chce sam zapalić ? Chociaż ludzie piszą że im się lało i normalnie odpalał
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Jeżeli po plaku odpala to sprawdziłbym teraz bezpiecznik w komorze silnika potem poruszał przekażnikiem 102 aż cyknie, poluzowałbym przewód ciśnieniowy przy wtrysku i nakręcił rozrusznikiem- masz wtedy pewność że dochodzi paliwo. Jeżeli masz miernik to sprawdż czy po przekręceniu kluczyka spada napięcie jeżeli nie to mogą być świece. Ostatnio przepalił mi się bezpiecznik w komorze i co jakiś czas przekażnikiem muszę poruszać aby odpalić. Zamontowałem ładowarkę do telefonu ze wskażnikiem napięcia i teraz widzę czy po przekręceniu kluczyka spada napięcie czy nie. Powodzenia
-
Eskoforest
- Nowy T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Dzień dobry,
U mnie problem jest taki że nie odpala po wymianie głowicy. Pękła głowica i wyrzucało płyn przez zbiorniczek. Nowe uszczelki, głowica używana splanowana, rozrządu teoretycznie dobrze ustawiony, układ paliwowy odpowietrzony, pompa podaje paliwo na wtryski, a nie odpala. Nawet na placu. Na początku 3-4 razy się na krótko odezwał a potem już nic. Jeden mechanik mówi że trzeba pompę ustawić bo pewnie źle podaje. Ktoś coś wie jak to się robi? Ewentualnie jaka może być inna przyczyna?
U mnie problem jest taki że nie odpala po wymianie głowicy. Pękła głowica i wyrzucało płyn przez zbiorniczek. Nowe uszczelki, głowica używana splanowana, rozrządu teoretycznie dobrze ustawiony, układ paliwowy odpowietrzony, pompa podaje paliwo na wtryski, a nie odpala. Nawet na placu. Na początku 3-4 razy się na krótko odezwał a potem już nic. Jeden mechanik mówi że trzeba pompę ustawić bo pewnie źle podaje. Ktoś coś wie jak to się robi? Ewentualnie jaka może być inna przyczyna?
-
Eskoforest
- Nowy T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Taśma miedziana od świec robiła zwarcie i przepaliło bezpiecznik świec żarowych (bezpiecznik blaszkowy na błotniku koło akumulatora). Taśma zaizolowana, bezpiecznik wymieniony i odpaliło po odpowietrzenie. Udało się zdiagnozować przeczesując forum. Dziękuję