Drgania przy obrotach około 2 tys.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Drgania przy obrotach około 2 tys.
Witam.
Na biegu jałowym jak podniosę obroty silnika od 1,5 do 2,2 tys. mam bicie które wg. tego co czytam wiąże się często z problemem z dwumasą.
Problem w tym, że rok temu wymieniałem całe sprzęgło razem z dwumasą ( silnik AHY ).
Czy to może być coś innego niż jakaś wada dwumasy? np. Problem z wtryskiem czy pompą? Silnik nie dymi, tylko te drgania przy około 2 tys.
Na biegu jałowym jak podniosę obroty silnika od 1,5 do 2,2 tys. mam bicie które wg. tego co czytam wiąże się często z problemem z dwumasą.
Problem w tym, że rok temu wymieniałem całe sprzęgło razem z dwumasą ( silnik AHY ).
Czy to może być coś innego niż jakaś wada dwumasy? np. Problem z wtryskiem czy pompą? Silnik nie dymi, tylko te drgania przy około 2 tys.
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Re: Drgania przy obrotach około 2 tys.
Jest ktos obeznany w tym temacie w okolicach podkarpacie, swietokrzyskie, lubelskie? Podjade, jakiegos mechanika polecicie? Dzieki [emoji4]
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Kolo pasowe tez wymienialem jakies 2 lata temu razem z rozrzadem. Jeszcze rok gwarancji mam na dwumase wiec jesli to to, to wymienie ale jak pomysle ile jest tego aby tam sie dostac. Dlatego chcialem to jakos zweryfikowac. Najbardzie 'bije' przy jakis 1500obr. Moze jest ktos do kogo moge podjechac? [emoji4]
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Czasami drgania sa wieksze a czasami mniejsze. Czy to moze byc problem jakis elektryczny/elektroniczny? Czujnik jakis? Na vagu nie mam bledow.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Pierwsza sprawa to jak duże to bicie i czy było cały czas ale go nie zauważyłeś, czy faktycznie pojawiło się niedawno i jesteś tego pewien. 2.5 TDI R5 mają z natury tendencję do drgań w okolicach 1500-1700 obrotów na jałowym. Właściwie nie spotkałem jeszcze egzemplarza który by ich nie miał w ogóle. Kwestia jak duże i czy nie towarzyszą temu jakieś stukania, pukania itp.
Elektronikę wykluczam chyba, że to nie drgania, a przerywanie/szarpanie jak przy braku paliwa.
Elektronikę wykluczam chyba, że to nie drgania, a przerywanie/szarpanie jak przy braku paliwa.
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Dokładnie tak jak napisał Kenobi w zależności od tego jak mocne jest owe bicie. W moim przypadku i dwumasa jest nowa jak i kolo pasowe na wale drgania w przedziale 1500-1800obr/min nadal są. Czasami nie warto szukać dziury w całym. Należy pamietać ze silnik r5 2.5 tdi to silniki z nierównomiernym rozłożeniem korbowodów na wale a co za tym idzie nie wyważenie silnika przez co powstaja drgania i charakterystyczne mruczenie w pracy tego silnika.