Drodzy
Pytanie moze z bani ale szukajka nie wypluwa nic sensowengo a manualne przeszukiwanie działu potrwa wieki.
Przy grzebaniu na forum co jakis czas widoczne sa stwierdzenia, ze w T4 wszystkie wtyczki elektryczne/złącza posiadaja numery pozwalajace zidentyfikowac ich funkcje w ukladzie elektrycznym. Czy jest gdzies dostepny spis tych oznaczen? O ktore oznaczenia na wtyczce chodzi?
Staram sie dojsc do tego co "tfurca" mial na mysli w mojej elektryce i np. mam niepodlaczonych sporo wtyczek w rejonie tylnej lewej lampy. Jedna z nich, poza oznaczeniami czesci VW, nosi oznaczenie SLD 13, inna nosi oznaczenie SLD 4. Innych numerow nie zauwazylem (to tylko przykład, chodzi mi o liste). Czy to sa wlasciwe oznaczenia i gdzie mozna sprawdzic? Jestem w posiadaniu ksiazki "Sam naprawiam...VW Transporter" i sa tam schematy jednak oznaczenia sa zupelnie inne.
Ktos naprowadzi na wlasciwy trop czy po prostu trzeba mozolnie analizowac schematy a informacja o numeracji wtyczek jest...niepełna? ;)
Dzięki
Rafal J.
Oznaczenia wtyczek i złącz
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Oznaczenia wtyczek i złącz
Moim zdaniem kostki mają numerki ale okreslające nie układ elektryczny a typ wtyczki (male, female, pins number) tak jak w zasadzie każdy plasticzek w Teczce, który ma swój dziewięciocyfrowy numer. Bardziej pomocne jest moim zdanie śledzenie kolorów i przekrojów przewodów.