T4 2.5TDI AJT 00r. Twarda praca przy przyspieszaniu

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Dima99
Początkujący T4

5
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

T4 2.5TDI AJT 00r. Twarda praca przy przyspieszaniu

Post autor: Dima99 »

Witam mam problem w swoim t4 2.5tdi 88 km ,rzecz w tym że twardo pracuje podczas lekkiego przyspieszanie, przy pełnym gazie ten klank cichnie ten charakterystyczny rechot z pompy wtr. ale jest za głośny występuje to zarówno na zimnym i na ciepłym silniku. Na zimnym długo kręci 5s zanim odpali jak załapie pracuje chwilę równo później zaczyna tak podrygiwać i idzie niebieski dym czuć niespaloną ropą. Ciepły nie ma dymu nic pracuje cicho i równo, podczas jazdy idzie twardy rechot, od 1500obr do 2500 później słychać już silnik tak jakby zapłon za wczesny
Nie potrafię zlogować z interfejsu viakena więc napiszę:
GR 000 bez BS 62j przy 89.2*C
001 3.0mg dawka troszkę większa
004 zadany 1.76 BTDC aktualny 1.96 BTDC n108 ok 20% czy zadany nie jest zaduży w ACV czy innych 2.5tdi wynosi 0.4-0.9 BTDC na ciepłym,
013 zimny 1.3mg/h -0.4 -0.45 -0.4 0.7mg 1 i 5 cyl cos nie gra na gorącym wszystko równo blisko 0.4mg/h ?
Wstawiłem 2 zawory zwrotne z myślą że się cofa paliwo po obu stronach jest delikatnie lepiej, filtr paliwa nowy od 1.6d rozmiarowo ten sam lecz bez zaworka, przyspieszałem zapłon przy 80j dymienie na zimnym nie ustawało jeszcze głośniej pracował podczas jazdy, na postoju normalnie , rozrząd ustawiony na znaki, płetwa wchodzi w wałek , znak na kole pompy jest przesunięty od kreski o 1cm w kierunku obrotu pracy pompy jak był na równi to ledwo odpalał. Świec jeszcze nie sprawdzałem lecz wpierw chciałbym z tą pracą silnika dojść do ładu.
Podczas spokojnej jazdy w 000 kąt wtrysku z 62 spada do 38 jak wcisnę do końca idzie ponad 110 tak samo w grupie 004 z 1,76btdc do 15 i trzyma równo i reguluje

Przepraszam że napisałem wypracowanie ale może ktoś miał taki przypadek ?
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Re: T4 2.5TDI AJT 00r. Twarda praca przy przyspieszaniu

Post autor: niebieski-n2 »

Opóźnij kąt do wartości książkowych i wtedy oceń pracę silnika

This topic has 10 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”