Wymiana rozrządu VR6/LPG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
MateuszL
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Wymiana rozrządu VR6/LPG
Witam was,
od roku jestem posiadaczem T4 (VR6 2.8 benzyna, AES, LPG firmy Stargas, 290.000 km, 1997r.) i ciesze sie bardzo ze znalazłem wasz forum!
Staram się od paru tygodni o wymianę rozrządu (cały zestaw) jednak nie mogę znaleźć odpowiedniego mechanika / warsztatu, który zna się na silniku VR6 w kombinacji z LPG. Najważniejsze części mógłbym załatwić i przywieść. Moglibyście mi poradzić do kogo z odpowiednim doświadczeniem bym się mógł zwrócić (północ/zachód Polski lub Warszawa)?
Drugie pytanie: macie doświadczenie ile taka operacja mniej więcej kosztuje (sama robocizna)
Wielkie dzięki! Pozdrawiam!
Mateusz
od roku jestem posiadaczem T4 (VR6 2.8 benzyna, AES, LPG firmy Stargas, 290.000 km, 1997r.) i ciesze sie bardzo ze znalazłem wasz forum!
Staram się od paru tygodni o wymianę rozrządu (cały zestaw) jednak nie mogę znaleźć odpowiedniego mechanika / warsztatu, który zna się na silniku VR6 w kombinacji z LPG. Najważniejsze części mógłbym załatwić i przywieść. Moglibyście mi poradzić do kogo z odpowiednim doświadczeniem bym się mógł zwrócić (północ/zachód Polski lub Warszawa)?
Drugie pytanie: macie doświadczenie ile taka operacja mniej więcej kosztuje (sama robocizna)
Wielkie dzięki! Pozdrawiam!
Mateusz
-
chemik211
- Ikona forum
- 15
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana rozrządu VR6/LPG
Rorząd z tyłu, więc albo silnik wyciągamy albo skrzynie i meczymy się na aucie, u mnie taka przyjemność 1500-1700zł. Robocizna .
-
MateuszL
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Rozumie, dzięki za szybka odpowiedz. Jaki to warsztat? Pracujecie w Krakowie? Można poprosić o numer telefonu/adres email, pod którym mogę was skontaktować?
Dzięki
Dzięki
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Czemu chcesz wymieniać rozrząd, on jest w większości niezniszczalny. Wysiada napinacz, prowadnice się łamią a łańcuch jest praktycznie niezniszczalny.Ostatnio sam osobiście wymieniałem u siebie. Łańcuch miał przejechane 550kkm i nie różnił się niczym od nowego. szumiała tylko pęknięta prowadnica.
-
chemik211
- Ikona forum
- 15
- Model:
- Kontakt:
łańcuch sie uciąga w tym silniku i co najważniejsze jak się coś robi przy rozrządzie to zawsze wszystko się wymienia a nie tylko ślizgi, chyba że ma być tanio to co innego.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Ja sprawdzałem długość starego z nowym, nie było różnicy. Wymieniłem u siebie na nowy i tak się zastanawiam czy dobrze zrobiłem, ponieważ to co zakłada fabryka najlepsze jest. Na razie zrobiłem 80kkm i nic się nie dzieje.
-
chemik211
- Ikona forum
- 15
- Model:
- Kontakt:
To żle mierzyłeś albo był ktoś przed tobą, po 500tyś jest średnio o 5mm uciągnięty od org, a to dużo, co do tej jakości kwestia co się montuje późniejbigos1966 pisze:Ja sprawdzałem długość starego z nowym, nie było różnicy. Wymieniłem u siebie na nowy i tak się zastanawiam czy dobrze zrobiłem, ponieważ to co zakłada fabryka najlepsze jest. Na razie zrobiłem 80kkm i nic się nie dzieje.
-
MateuszL
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Z tego co wiem to niektóre modele vr6 mają zabudowany łańcuch typu duplex który ma być nie zbyt długotrwały, przy tej okazji możemy go wymienić i zabudować lańcucha typu simplex.
-
MateuszL
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedz cyklon, wszystkiego dobrego. Jestem w rozmowie z chemikiem ale jak to nie wypali to nadal szukam warsztatu który by się wziął za to. Dalsze polecenia?
-
vwyogi
- Znawca T4
- 12
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Pytanie przy okazji, co ile fabryka zaleca wymianę rozrządu w AES i AMV?
-
chemik211
- Ikona forum
- 15
- Model:
- Kontakt:
według większości producentów łańcuch jest dożywotni,co niestety nie jest prawdą. Najprościej jak zaczyna się tłuc głośniej pracować, i jak jest rozjazd na czujnikach połozenia wału wałkavwyogi pisze:Pytanie przy okazji, co ile fabryka zaleca wymianę rozrządu w AES i AMV?