KLIMA działa albo i nie

ODPOWIEDZ
Nieludzki
Początkujący T4

9
Model:
Auto: T4 Caravele
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

KLIMA działa albo i nie

Post autor: Nieludzki »

Witam Panowie :d

Przekopałem ten dział i nie znalazłem podobnych informacji.

Posiadam ACV Caravele 1998r

Po uruchomieniu silnika klima się nie załącza . Na wyświetlaczu przy temperaturze zewnętrznej wykasuje -----, po jakimś czasie tak ok 15-20 min jazdy zaczyna łapać temperaturę od -99 i rośnie. Gdy urośnie do +6 klima załącza się normalnie tak jak powinna. A czasami przy nawet krótkim postoju na włączonym silniku i klimę (światła itp.) na odwrót temp. spada z np + 12 do np -2 i po drodze klima się roztłacza w okolicach +6 (tak jak powinna)
Wskazania temperatury są rożne czasami pokazuje temp. zaniżoną albo zawyżoną(50% przypadków) a czasami prawdziwą (w50%)

Po przekręceniu kluczyka wyświetlacz klimy czasami migla kilka- kilkanaście razy ale nie zawrze czasami uruchomi się bez migania.

Ale są takie dni zwłaszcza te dość gorące gdzie po wystartowaniu motoru wszystko jest ok i temp poprawa i klima działa tak jak trzeba.

Byłem z tematem u mechanika i uzupełnił czynnik w klimatyzacji sprawdził szczelność oraz zmienił czujnik temperatury na nowy oryginał WV ten co się mieści w okolicy prawego koła przy zderzaku.
Mechanior wyciągną tez panel klimaktronika i twierdzi ze styki luty i tym podobne są ok. I nie za bardzo wie co dalej z tym fantem zrobić może by wymienić panel od klimy ale on sam nie wie .....

Pytałem się czy są jakieś błędy na kompie twierdzi ze nie .... ale w sumie nie widziałem czy go podpinał .

Klima ogólnie działa jak marzenie pod warunkiem ze się załączy a to jest ściśle powiązane z wyświetlaną temperaturą .

Nie mam pojęcia czy mam wyświetlacz z klimy zielony czy niebieski bo poprzedni właściciel władował do wyświetlacza białe ledy . ( ACV Caravele 1998r )

Z góry dzięki za pomoc!!! A gdy by tak się zdarzyło ze już jest taki wątek (szukałem i nie znalazłem) to proszę o przeszczepienie go w odpowiednie miejsce.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2016, 17:34 przez Nieludzki, łącznie zmieniany 1 raz.
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Model:
Auto: t4 caracelle
podziekowal za post: 33 razy
otrzymal podziekowanie: 201 razy
Kontakt:

Re: KLIMA działa albo i nie

Post autor: bigos1966 »

Miło było by gdybyś nie krzyczał na forum. Twoje objawy pasują do uszkodzenia czujnika temperatury zewnętrznej. Prawdopodobnie uszkodzone przewody lub…login to view the rest of this post

This topic has 12 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja - Climatronic”