KLIMA działa albo i nie
-
Nieludzki
- Początkujący T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravele
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
KLIMA działa albo i nie
Witam Panowie :d
Przekopałem ten dział i nie znalazłem podobnych informacji.
Posiadam ACV Caravele 1998r
Po uruchomieniu silnika klima się nie załącza . Na wyświetlaczu przy temperaturze zewnętrznej wykasuje -----, po jakimś czasie tak ok 15-20 min jazdy zaczyna łapać temperaturę od -99 i rośnie. Gdy urośnie do +6 klima załącza się normalnie tak jak powinna. A czasami przy nawet krótkim postoju na włączonym silniku i klimę (światła itp.) na odwrót temp. spada z np + 12 do np -2 i po drodze klima się roztłacza w okolicach +6 (tak jak powinna)
Wskazania temperatury są rożne czasami pokazuje temp. zaniżoną albo zawyżoną(50% przypadków) a czasami prawdziwą (w50%)
Po przekręceniu kluczyka wyświetlacz klimy czasami migla kilka- kilkanaście razy ale nie zawrze czasami uruchomi się bez migania.
Ale są takie dni zwłaszcza te dość gorące gdzie po wystartowaniu motoru wszystko jest ok i temp poprawa i klima działa tak jak trzeba.
Byłem z tematem u mechanika i uzupełnił czynnik w klimatyzacji sprawdził szczelność oraz zmienił czujnik temperatury na nowy oryginał WV ten co się mieści w okolicy prawego koła przy zderzaku.
Mechanior wyciągną tez panel klimaktronika i twierdzi ze styki luty i tym podobne są ok. I nie za bardzo wie co dalej z tym fantem zrobić może by wymienić panel od klimy ale on sam nie wie .....
Pytałem się czy są jakieś błędy na kompie twierdzi ze nie .... ale w sumie nie widziałem czy go podpinał .
Klima ogólnie działa jak marzenie pod warunkiem ze się załączy a to jest ściśle powiązane z wyświetlaną temperaturą .
Nie mam pojęcia czy mam wyświetlacz z klimy zielony czy niebieski bo poprzedni właściciel władował do wyświetlacza białe ledy . ( ACV Caravele 1998r )
Z góry dzięki za pomoc!!! A gdy by tak się zdarzyło ze już jest taki wątek (szukałem i nie znalazłem) to proszę o przeszczepienie go w odpowiednie miejsce.
Przekopałem ten dział i nie znalazłem podobnych informacji.
Posiadam ACV Caravele 1998r
Po uruchomieniu silnika klima się nie załącza . Na wyświetlaczu przy temperaturze zewnętrznej wykasuje -----, po jakimś czasie tak ok 15-20 min jazdy zaczyna łapać temperaturę od -99 i rośnie. Gdy urośnie do +6 klima załącza się normalnie tak jak powinna. A czasami przy nawet krótkim postoju na włączonym silniku i klimę (światła itp.) na odwrót temp. spada z np + 12 do np -2 i po drodze klima się roztłacza w okolicach +6 (tak jak powinna)
Wskazania temperatury są rożne czasami pokazuje temp. zaniżoną albo zawyżoną(50% przypadków) a czasami prawdziwą (w50%)
Po przekręceniu kluczyka wyświetlacz klimy czasami migla kilka- kilkanaście razy ale nie zawrze czasami uruchomi się bez migania.
Ale są takie dni zwłaszcza te dość gorące gdzie po wystartowaniu motoru wszystko jest ok i temp poprawa i klima działa tak jak trzeba.
Byłem z tematem u mechanika i uzupełnił czynnik w klimatyzacji sprawdził szczelność oraz zmienił czujnik temperatury na nowy oryginał WV ten co się mieści w okolicy prawego koła przy zderzaku.
Mechanior wyciągną tez panel klimaktronika i twierdzi ze styki luty i tym podobne są ok. I nie za bardzo wie co dalej z tym fantem zrobić może by wymienić panel od klimy ale on sam nie wie .....
Pytałem się czy są jakieś błędy na kompie twierdzi ze nie .... ale w sumie nie widziałem czy go podpinał .
Klima ogólnie działa jak marzenie pod warunkiem ze się załączy a to jest ściśle powiązane z wyświetlaną temperaturą .
Nie mam pojęcia czy mam wyświetlacz z klimy zielony czy niebieski bo poprzedni właściciel władował do wyświetlacza białe ledy . ( ACV Caravele 1998r )
Z góry dzięki za pomoc!!! A gdy by tak się zdarzyło ze już jest taki wątek (szukałem i nie znalazłem) to proszę o przeszczepienie go w odpowiednie miejsce.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2016, 15:34 przez Nieludzki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Re: KLIMA działa albo i nie
Miło było by gdybyś nie krzyczał na forum. Twoje objawy pasują do uszkodzenia czujnika temperatury zewnętrznej. Prawdopodobnie uszkodzone przewody lub on sam. Na forum jest to opisane.
-
Nieludzki
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Senk w tym że czujnik został już wymieniony a kable przeglądnięte i nic nie wykazuje oznak zużycia czy zepsucia .
Nie do końca rozumiem bigos 1966 Twoją uwagę odnośnie krzyczenia na forum .
Jeśli jest ten temat gdzieś przerobiony to proszę o linka bo mi się nie udało takowego odnaleźć .
Nie do końca rozumiem bigos 1966 Twoją uwagę odnośnie krzyczenia na forum .
Jeśli jest ten temat gdzieś przerobiony to proszę o linka bo mi się nie udało takowego odnaleźć .
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Za dużo wykrzykników, po co tyle. Spokojnie pomożemy w miarę możliwości. Złączki które wchodzą do sterownika climatronika nie są zaśniedziałe ( spryskać kontaktem).
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Klima świruje bo jest właśnie problem z tym czujnikiem. To, że coś zostało przez kogoś "przeglądnięte" jest tutaj kluczową kwestią.
Co mówi vagcom jak sprawdzasz błędy w auto hvac?
Co mówi vagcom jak sprawdzasz błędy w auto hvac?
-
Nieludzki
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ok to nic oddam auto jeszcze raz do sprawdzenia pod kontem tego czujnika ale do innego warsztatu . I poproszę o podpięcie kompa.
Ale to pewnie uda się dopiero w następnym tygodniu .
Ale to pewnie uda się dopiero w następnym tygodniu .
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
To nie jest czujnik temperatury zewnętrznej od klimy, to jest czujnik załączający dogrzewacz silnika.Nieludzki pisze:zmienił czujnik temperatury na nowy oryginał WV ten co się mieści w okolicy prawego koła przy zderzaku.
Czujnik temp. zew jest zamocowany w zderzaku tuż koło miejsca mocowania rejestracji.
http://t4-wiki.de/wiki/Geber_G17_(Au%C3%9Fentemperatur)
-
Nieludzki
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Kenobi Twoja diagnoza jak najbardziej jest słuszna . Wymienili mi nie ten czujnik co trzeba . Klimaktronic już działa . Dodatkowo okazało się ze wiązka była przetarta.
Temat do zamknięcia . Dzięki Panowie za pomoc.
Temat do zamknięcia . Dzięki Panowie za pomoc.
-
Nieludzki
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Panowie zagadka z moim Klimaktronikiem znowu ... tym razem sprawa Wygoda tak.
1 Pacjent caravela 1998 r silnik ACV
2. Objawy: po przekręceniu zapłonu panel klimaktronika miga kilka-kilkanaście razy po czym mu przechodzi i działa normalnie.(czyli zgłasza jakiś błąd)
3 Nie działa za to nadmuch w tylnej cześć pojazdu dla pasażerów. Dmuchawa nie reaguje .
Vag nie wykrywa w ogóle tylnej dmuchawy.
Kable ok . Dmuchawa działa po podłączeniu na krótko......
Regulator napięcia tylnej dmuchawy ok .... piny kostki pozmieniane i po montowane prawidłowo .
Walka trwa już drugi tydzień dla tego będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
1 Pacjent caravela 1998 r silnik ACV
2. Objawy: po przekręceniu zapłonu panel klimaktronika miga kilka-kilkanaście razy po czym mu przechodzi i działa normalnie.(czyli zgłasza jakiś błąd)
3 Nie działa za to nadmuch w tylnej cześć pojazdu dla pasażerów. Dmuchawa nie reaguje .
Vag nie wykrywa w ogóle tylnej dmuchawy.
Kable ok . Dmuchawa działa po podłączeniu na krótko......
Regulator napięcia tylnej dmuchawy ok .... piny kostki pozmieniane i po montowane prawidłowo .
Walka trwa już drugi tydzień dla tego będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Której dmuchawy, ciepłego powietrza z podłogi czy zimnego z klimy z sufitu ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Kolega sprawdzał tą w podłodze a diagnozy wcale nie było, bo mechanik tylko udawał że wie co robi :-P
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W takim razie jeżeli była diagnoza to poproszę listę konkretnych numerów błędów, wtedy na pewno da radę odpowiedzieć co i jak.
Vag to może nie wykrywać sterownika, a nie dmuchawy.
Teraz zakumałem. Nie istnieje takie pojęcie przy diagnozie VAGiem, brak komunikacji z konkretnym urządzeniem wchodzącym w skład diagnozowanego układu jest sygnalizowany mniejszą lub większą ( w zależności od skomplikowania danego urządzenia ) liczbą błędów.Nieludzki pisze:Vag nie wykrywa w ogóle tylnej dmuchawy.
Vag to może nie wykrywać sterownika, a nie dmuchawy.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wejdź w bloki pomiarowe Klimatyzacji i sprawdź jakie wartości podaje sterownik na ten wentylator. Daj znać jakie są wartości.
-
Nieludzki
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzięki wielkie Panowie za pomoc a szczególnie dla Probe041 no i dla Rysio25.
Pan mechanik nawet nie wiedział ze z tyłu w słupku jest "życie" . Był przekonany ze dmuchawa pod podłogą dmucha też zimnym powietrzem i tam się doszukiwał problemu.
Mechanika już zmieniłem .... Prawdziwą przyczyną był przetarty kabel tak jak wyżej wymienieni forumowicze podpowiadali.
Pan mechanik nawet nie wiedział ze z tyłu w słupku jest "życie" . Był przekonany ze dmuchawa pod podłogą dmucha też zimnym powietrzem i tam się doszukiwał problemu.
Mechanika już zmieniłem .... Prawdziwą przyczyną był przetarty kabel tak jak wyżej wymienieni forumowicze podpowiadali.