Mała moc, kąt wtrysku, zawór początku wtrysku i inne ACV

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
mustang7
Aktywny T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 7
Model:
Auto: Caravelle Long '99
Opis: Rafał
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Mała moc, kąt wtrysku, zawór początku wtrysku i inne ACV

Nieprzeczytany post autor: mustang7 »

Jakiś czas temu wyczyściłem dolot w silniku. Po tym zabiegu, wszystko przez kilkadziesiąt kilometrów wydawało mi się w porządku. Sprzęt dobrze się rozpędzał i bez problemu jechał. Jednak na pierwszej dłuższej trasie przy próbie wyprzedzania i przy prędkości powyżej 100 km/h, zwłaszcza pod górę, auto dosłownie zaczyna zwalniać zamiast przyspieszać.
Pierwsza myśl to była taka, że zapewne jakoś koślawo złożyłem ten dolot i nie ma ciśnienia doładowania. Próbowałem nawet szukać dziury sposobami opisanymi na forum, ale bezskutecznie. Odgrzebałem też stary kupiony kilka lat temu kabel diagnostyczny, którego kiedyś uzywałem jedynie kilka razy do sprawdzenia błędów w aucie rodziców, a potem leżał i się kurzył, bo nie był mi potrzebny a i z Vistą nie bardzo się dogadywał. Teraz dzięki forumowemu linkowi do pewnego programu w wersji "lite" i win 10, działa wyśmienicie - co nieco, więc udało mi się posprawdzać.
I tak:
Masa powietrza na wolnych obrotach ponad 400, a powinno być 240 chyba.
Doładowanie max jakie udało mi się osiagnąć to jakieś 1300 - 1400 na pełnym obciążeniu.
I co mnie najbrdziej zdziwiło i zaniepokoiło - poczętek wtrysku - w grupie 004: zadany 0,5 - 1 a rzeczywisty cały czas 10 (to na wolnych obrotach). Pomyślałem, że może przez tą nieszczelność w dolocie, której nie mogę znaleźć ten wtrysk tak pokazuje.
Dodam, że rozrząd był wymieniany i wtrysk był ustawiony na wykresie 2 lata / 15 tyś. km temu.
Robiłem też testy elementów wykonawczych i tam jak testuje zawór początku wtrysku, to charakterystyka pracy silnika cyklicznie się zmienia.
Błedy to zawór początku wtrysku 00550, który pojawia się od razu z powrotem po wykasowaniu i czujnik ciśnienia doładowania, który pojawia się jak się mu przyciśnie.
Zrobiłem, też jakieś logi (są pomieszane, statyczne i dynamiczne razem, ale robiłem to pierwszy raz - może jednak coś ktoś z nich wyczyta jeśli to się przyda):
http://vaglog.pl/log_272408.html
http://vaglog.pl/log_272409.html
http://vaglog.pl/log_272410.html
http://vaglog.pl/log_272411.html
http://vaglog.pl/log_272406.html
http://vaglog.pl/log_272407.html

Potem, ze względu na dużą ilość innej pracy i na to, że nie za bardzo czuję się na siłach dalej z tym kombinować, oddałem auto do mojego mechanika.
Dolot okazał się wg niego szczelny. Bardziej jednak skupił się na tym kącie wtrysku. Stwierdził, że to musi być dobrze ustawione, bo głupoty w masach powietrza i w ciśnieniu doładowania mogą wynikać z tego, że kąt wtrysku jest tak masakrycznie źle ustawiony.
Jeszcze wczoraj jeździliśmy z kompem i jednak, zanim sprzęt wpadnie w tryb awaryjny to potrafi doładować ciśnienia do wartości powyżej 1800. Kąt wtrysku raczej cały czas, bez względu na obciążenie jest w okolicy 10 (czasem 8 - 9).

Diagnoza postawiona wstępnie przez mojego mechanika, to uwalony zawór początku wtrysku. Jeszcze nie próbowaliśmy nawet ustawić ponownie kąta, ale czy to w ogóle możliwe, żeby aż tak sam się przestawił?
No i kwestia naprawy - wg. mechanika (to też wstępna informacja) w celu wymiany tego zaworu potrzebny jest stół probierczy i specjalista od pomp. Może jednak gdyby nie udało się ustawić kąta, to warto byłoby spróbować podmienić zawór samemu? Chyba jest tam dostęp nawet bez zdejmowania pompy? A może chodzi o to, że cała pompa może być do regeneracji i dlatego potrzebny ten spec od pomp?

Gdyby komuś się chciało to wszystko czytać do końca i jeszcze miał jakieś sugestie to będę wdzięczny, bo nie chcę ładować się w koszty np regeneracji pompy bez potrzeby.
Tym bardziej, że szukając na forum nie znalazłem informacji o ustrakach zaworu początku wtrysku ani o konieczności regeneracji pompy. Raczej było wiele tematów o (magicznie) przestawiającym się kącie wtrysku. No chyba, że nie umiem dobrze szukać, albo źle używam wyszukiwarki ze względu na nieznajomość nazewnictwa.(?)

A jeszcze teraz mi przyszło do głowy czy jakbym przypadkiem zamienił wtyczki od zaworków N18 ciśnienia turbiny i N75 EGR to by były mozliwe przez to któreś z tych objawów?
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: Mała moc, kąt wtrysku, zawór początku wtrysku i inne ACV

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

1. zaślep sobie egr, bo coś świruje

2. Wymień to jeśli chodzi o dynamiczny kąt wtrysku http://t4-wiki.de/wiki/Ventil_N108_(Einspritzbeginn) albo sprawdź kabelki na początku do tego. Wystarczy 2 śrubki odkręcić i wtyczkę przepiąć...

3. Doładowania w tym aucie nie ma wcale ale to potem się martw

4. Zrób logi jak Bozia przykazała następnym razem.

5. Pozdrawiam :)
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

Pytanie mam odnośnie tego zaworu N 108 czy mozna go sobie odkręcić ,wyczyścić filterek jesli jest brudny i złożyć z powrotem ? Nic sie nie przestawi,jesli silnik bedzie OFF ?
mustang7
Aktywny T4

12
Tematy: 7
Model:
Auto: Caravelle Long '99
Opis: Rafał
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mustang7 »

peters pisze:
Pytanie mam odnośnie tego zaworu N 108 czy mozna go sobie odkręcić ,wyczyścić filterek jesli jest brudny i złożyć z powrotem ? Nic sie nie przestawi,jesli silnik bedzie OFF ?
Z tego co zrozumiałem to można go wyjąc i nic się nie stanie.

A u mnie wszystko wskazuje na to jednak, że do roboty jest pompa. Zatarło się w niej najprawdopodobniej to czym rusza ten zawór N108.
Znów wydaje mi się, że gdzieś kiedyś na forum widziałem jakiegoś polecanego specjalistę od pomp a nie mogę znaleźć. Mój mechanik poleca jakiegoś z Lublina. Ktoś ma jakieś opinie? Albo poleci kogoś? Ile może taka regeneracja kosztować?

EDIT:
Wreszcie udało się dojść z tym wszystkim do ładu. Najpierw ustawiliśmy pompę wtryskową o jakieś 10 st. inaczej niż wg znaków i po kilkunastu próbach udało się ustawić, tak żeby wszystko grało i ładnie się mieściło w wykresie. Nie wiem tylko jak długo to tak pojeździ i w ogóle dlaczego tak się to przestawiło.
Dolot też naprawiony. Wężyk co odprowadza ciśnienie z turbiny do dolotu (przed turbo) tak jakoś skręciłem opaską, że ten plastikowy króciec się zapadł tak, że nie było tam przepływu, co skutkowało tym, że w momencie kiedy elektrozawór chciał tam upuścić powietrze to nie szło a ciśnienie cały czas trzymało zawór upustowy w turbinie otwarty. Taka pierdoła a gdyby nie przypadek to byśmy tego nie znaleźli. EGR oczywiście zaślepiony też.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”