Nie pokazuje temperatury
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
jedrek1000
- Nowy T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: caravella
- Kontakt:
Nie pokazuje temperatury
Dzien dobry witam wszystkich moj problem polaga na ty ze wskaznik nie pokazuje mi temperatury wiem ze temat byl poruszany ale nie znalazlem takiego problemu wymienile dwa czujniki niebieski i zielony cztero pinowy wskaznik ani rusz wymienilem licznik i nic wskaznik podnosil sie lekko wczesniej bylo ok gdy zwieram piny to wentylatory sie wlanczaja a wskaznik ani rusz miernikiem przejscie jest na kablu od czujnik do licznika na wagu temperature pokazuje prosze o rade auto caravella 2.5tdi 102km
-
Bany
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Multivan '93
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Nie pokazuje temperatury
U mnie taka sama sprawa. Wymienione czujniki i zaczął działać. Ostatnio oddałem do mechanika bo mi wymieniał trójnik (króciec z układu chłodzenia i wąż i znowu nie działa. Nie wiem czy coś się odpięło, czy co, ale zaczyna mnie to denerwować. Zastanawiam się nad montażem akcesoryjnego wyświetlacza temperatury wody.
Czy ma ktoś doświadczenie w montażu takich akcesoryjnych czyjników temperatury wody?
Na allegro można znaleźć czujnik+przewód+wyświetlacz/wskaźnik za około 100zł. Sprzedawcy piszą, że czujnik jest uniwersalny. Jak jest z tą uniwersalnością?? Pasuje pod oryginalny czujnik do T4?
Czy ma ktoś doświadczenie w montażu takich akcesoryjnych czyjników temperatury wody?
Na allegro można znaleźć czujnik+przewód+wyświetlacz/wskaźnik za około 100zł. Sprzedawcy piszą, że czujnik jest uniwersalny. Jak jest z tą uniwersalnością?? Pasuje pod oryginalny czujnik do T4?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Podaj link, ale skoro sprzedają czujnik przewód i wyświetlacz to musisz ten czujnik gdzieś wsadzić. Na forum panuje przekonanie, ze czujniki temperatury (te czteropinowe) są mocno zawodne szczególnie, zamienniki. Ale akurat wymian czujnika to mały problem, mniejszy niż szczelne wpięcie się czujnikiem uniwersalnym w układ chłodzenia.Bany pisze:Na allegro można znaleźć czujnik+przewód+wyświetlacz/wskaźnik za około 100zł. Sprzedawcy piszą, że czujnik jest uniwersalny. Jak jest z tą uniwersalnością?? Pasuje pod oryginalny czujnik do T4?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Panowie u was nie jest to ta sama sprawa co u założyciela wątku,
jego zegary, silnik i sposób ich sterowania to zupełnie inna bajka, więc nie zaśmiecajcie czyjegoś tematu.
jego zegary, silnik i sposób ich sterowania to zupełnie inna bajka, więc nie zaśmiecajcie czyjegoś tematu.
Ten czujnik jest w chłodnicy i nie ma nic wspólnego z zegarami, ani odczytem do ECUjedrek1000 pisze:gdy zwieram piny to wentylatory sie wlanczaja
To jest czujnik dający odczyt do ECU i zegarów, po dwa piny do każdego miejscajedrek1000 pisze:zielony cztero pinowy
Gdzie to odczytujesz w ECU czy w zegarach, czy w obydwu grupach jest odczyt ?jedrek1000 pisze:na wagu temperature pokazuje
-
jedrek1000
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Odczytuje z ECU a ten zielony czujnik cztero pinowy jest na wezu na dole na środku a niebieski jest na kroccu.
Edit:
Na chłodnicy nie zwieram tylko na tym zielonym na wezu.
Edit:
Na chłodnicy nie zwieram tylko na tym zielonym na wezu.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2016, 20:39 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
który rok samochodu ?
i ruszają ci wentylatory <szok> , nie ma takiej mozliwościjedrek1000 pisze:Na chłodnicy nie zwieram tylko na tym zielonym na wezu.
-
jedrek1000
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
A jednak zwieram i odpalaja sie wentylatory
A jak odloncze niebieski dwu pinowy to temperatura spada na vagu
97r buda po lifcie
A jak odloncze niebieski dwu pinowy to temperatura spada na vagu
97r buda po lifcie
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jak to nie ma, przecież to czujnik włączający 3 bieg wentylatorów i rozłączający sprężarkęKenobi pisze:który rok samochodu ?i ruszają ci wentylatory <szok> , nie ma takiej mozliwościjedrek1000 pisze:Na chłodnicy nie zwieram tylko na tym zielonym na wezu.
-
jedrek1000
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ok temat zamkniety okazalo sie ze mam jeszcze jeden czujnik pod kruccem 4 pinowy juz zmienilem wszystko smiga slychac nawet pompke :) jeszcze pytanko jak szybko go odpowietrzyc uklad chlodzenie i przy ilu wlanczaja sie wentylatory?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W modelach z przed 98 roku bez klimy jest tam czujnik zegary/pompka tak jak w starszych 2.4D jeśli jest tak:Probe041 pisze:Jak to nie ma, przecież to czujnik włączający 3 bieg wentylatorów i rozłączający sprężarkę
Bo w nowej wersji z dwoma czujnikami na króćcu niebieski jest od pompki nie od ECU, chyba, że to jakaś wersja przejściowa lub zamącona.jedrek1000 pisze:A jak odloncze niebieski dwu pinowy to temperatura spada na vagu
Do tego nie przyszło mi do głowy, że można nie zauważyć zielonego czujnika pod niebieskim i przyjąłem starą wersję rozmieszczenia czujników szczególnie, że rocznik 97 czyli na dole czujnik od zegarów i pompki, na górze niebieski od ECU
Ciekawe co kolega wstawił na dole za czujnik i kiedy niby pompkę słychać? <38>
-
jedrek1000
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Nie widać było tego czujnika a on był niebieski a pompkę słychać było jak odpowietrzalem układ i wylonczylem silnik to było ją słychać jak pracuje a drugi czujnik jest na widoku niebieski dwu pinowy trzeci zielony jest na dole na wężu kolontej pomki i widać go było z góry i cały czas myślałem że on daje sygnał na zegary dopiero jak sciagnelem osłonę i się położyłem pod auto żeby wiązkę sprawdzić dokładnie to zauważyłem ten czujnik jest w takim miejscu że go nie widać pozdrawiam i dziękuję za porady