Zablokowany kluczyk i drążek zmiany biegów na P (automat)

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
mustang7
Aktywny T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 7
Model:
Auto: Caravelle Long '99
Opis: Rafał
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Zablokowany kluczyk i drążek zmiany biegów na P (automat)

Nieprzeczytany post autor: mustang7 »

Krótki opis sytuacji:
Odpalam, kluczyk nie wraca na pozycję "zapłon" tylko zostaje gdzieś w połowie drogi między kręceniem rozrusznikiem a zapłonem. Nie da się zgasić silnika. Kluczyk można tylko ruszyć lekko w prawo i kręci rozrusznikiem. Brak świateł mijania itp. czyli brak zasilania na to co jest odłączane w momencie kręcenia rozrusznikiem.
Kolejny problem: zablokowana skrzynia w pozycji P (nie da się wcisnąć przycisku na drążku).

Szybka akcja: Zdjęcie plastiku spod kierownicy i wypięcie wtyczki ze stacyjki - zgasł. (Po podpięciu wtyczki można go odpalić znów kluczykiem) ale przycisku na drążku biegów nie da się wcisnąć.
Szybkie zdjęcie plastików z lewarka biegów. Elektromagnes działa i to nie on blokuje przycisk.
Po przyjrzeniu się dostrzegłem, że jest tam jeszcze jedna blokada taka metalowa sterowana jakąś linką. Po jej odciągnięciu do przodu już dało się wrzucić bieg.

(Cała akcja działa się na tartaku w pobliżu domu, więc zapakowałem deski i wróciłem do domu bez świateł, bo kluczyk nadal zablokowany)

Po przyjrzeniu się temu wszystkiemu na spokojnie w domu zobaczyłem, że owa linka sterująca blokadą swój drugi koniec ma na stacyjce. Po odciągnięciu blokady przy drążku
DSC_1037 (640x360).jpg
na maksa w przód kluczyk sam odskoczył i niby jest cacy. Ale teraz za każdym razem po odpaleniu muszę pomóc kluczykowi wrócić na dobrą pozycję, i co 3 raz się tak samo zacina (próbowałem na sucho bez podłączenia wtyczki do stacyjki.) Jak trzymam tą blokadę przy skrzyni na maksa do przodu to stacyjka się nie blokuje, kluczyk wraca po odpaleniu sam na swoją pozycję.

Teraz moje pytanie do Was. Do czego się dobrać? No bo tak: kostkę stacyjki można wykluczyć chyba bo ładnie odpala i jak nie trzyma stacyjki ta linka to wszystko ładnie odbija;
DSC_1035 (640x360) (2).jpg
to ustrojstwo z linką jest przykręcone jakby na stacyjce ale nie mogę się do tego dobrać bo chyba jest przykręcone śrubami na śrubokręt gwiazdkowy ale trójramienny (jak się takie coś nazywa, lub czym takie śruby odkręcić?);
DSC_1036 (640x360) (2).jpg
wkładka stacyjki - znalazłem temat na forum jak się do niej dobrać ale nie ma tam zdjęć i nic nie wiadomo. Podejrzewam najbardziej wkład-ustrojstwo co ciągnie tą linkę, że gdzieś tam coś się wyrobiło.
Może ktoś miał podobną usterkę i powie gdzie najpierw zajrzeć, żeby nie rozbierać niepotrzebnie tego wszystkiego?
Napiszę jeszcze, że ta linka działa na tej zasadzie, że wyłączenie kluczyka pcha linkę i blokuje się blokada przy drążku biegów, a włączenie kluczyka w pozycję zapłonu ciągnie linkę a ta odblokowywuje blokadę. cały mechanizm zacina się dopiero przy przekręceniu kluczyka do odpalenia.
Jak zajdzie taka potrzeba to zrobię jakieś fotki i wkleję.
Przepraszam, że to taki długi wywód, ale chciałem wszystko w pełni opisać :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2016, 18:22 przez mustang7, łącznie zmieniany 1 raz.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: Zablokowany kluczyk i drążek zmiany biegów na P (automat

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Daj fotki tej linki przy stacyjce, próbowałeś ją nasmarować?

Poradnik ze zdjęciami wymiany kostki stacyjki jest na forum
mustang7
Aktywny T4

12
Tematy: 7
Model:
Auto: Caravelle Long '99
Opis: Rafał
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mustang7 »

Wedytowałem zdjęcia do pierwszego posta. Na pierwszym widać linkę przymocowaną do blokady przy drążku biegów, a na dwóch kolejnych to ustrojstwo z linką na stacyjce i widać te dziwne śruby którymi jest przykręcone.

Tak wpsikałem wszędzie smaru, ale to nic nie zmieniło.

Poradnik ze zdjęciami wymiany kostki owszem jest, ale nie ma zdjęć w temacie o wymianie wkładki/bębenka stacyjki.
Pytanie tylko czy rzobierać tą stacyjkę, czy spróbować odkręcić te dziwne śruby? - czym? i tam szukać przyczyny blokowania

EDIT:
Znalazłem czym odkręcić te śruby: https://pl.wikipedia.org/wiki/Tri-Wing
Jutro spróbuję takiego bita zdobyć.
xxxkamil
Znawca T4

13
Tematy: 8
Model:
Auto: Zwykły TRANSPORTER
podziekowal za post: 55 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: xxxkamil »

Ja bym szukał raczej usterki nie od strony stacyjki tylko na drugim końcu linki czyli od strony lewarka. Nie znam się na automatach ale moim zdaniem tam tkwi problem- blokada, elektromagnes ?
PS.
Wkręty tego typu czyli ,, trójkątna gwiazdka" wskazują na to że producent nie przewidział rozkręcania i naprawy tego elementu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”