1,9 tdi pluje olejem...
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mendalinho
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
1,9 tdi pluje olejem...
Cześć
W mojej T4 1,9TDI coś ostatnio jakby ubyło mocy i co ciekawe zaczęła pluć z wydechu olejem. Jak zgaszę to jeszcze przez chwilę
z rury wydobywa się dym jakby spalonego oleju. Żeby jakoś mocniej kopcił nie zauważyłem . No może po odpaleniu trochę na biało.
Oleju ubyło na 2500 tys jakieś 0,5l. Silnik trochę uwalony olejem (chyba z rury gumowej cieknie). Nie ma problemu z odpalanie czy to na zimnym czy ciepłym silniku.
Motor jakby głośniej chodził(szczególnie na postoju). Jak kręce kierownica to od niedawna słychać jakieś tarcie.(nie wiem czy to ma jakiś związek)
Czy to mogą być oznaki kończącej się turbiny.
dzięki
W mojej T4 1,9TDI coś ostatnio jakby ubyło mocy i co ciekawe zaczęła pluć z wydechu olejem. Jak zgaszę to jeszcze przez chwilę
z rury wydobywa się dym jakby spalonego oleju. Żeby jakoś mocniej kopcił nie zauważyłem . No może po odpaleniu trochę na biało.
Oleju ubyło na 2500 tys jakieś 0,5l. Silnik trochę uwalony olejem (chyba z rury gumowej cieknie). Nie ma problemu z odpalanie czy to na zimnym czy ciepłym silniku.
Motor jakby głośniej chodził(szczególnie na postoju). Jak kręce kierownica to od niedawna słychać jakieś tarcie.(nie wiem czy to ma jakiś związek)
Czy to mogą być oznaki kończącej się turbiny.
dzięki
-
mendalinho
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: 1,9 tdi pluje olejem...
uszczelniacze w turbinie kończą żywot i radziłbym tego nie odkładać na bok bo jak puszczą to silnik może załapać samozaplon i może być po silniku . Widziałem takie coś na własne oczy jak seat cordoba na drodze zalapal kłeby dymu z rury wydechowej, brak możliwości zgaszenia silnika i mina bezradnego kierowcy bezcenna . Zanim podszedłem do auta to juz korba poszła bokiem i miał gościu po silniku . Pytam się go czy robił coś z turbem itd on mówi że regenerowana była 2 tygodnie temu . Pewnie na chinskich tanich częściach . Więc zależy jak dużo ci tego oleju to turbo wyciąga ale jak 0,5l na 2500km i to tylko przez turbo to myślę, że to już sporo . Pytanie jeszcze w jakich warunkach auto jeździ i z jakim obciążeniem ...
-
mendalinho
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Mocno go nie zajeżdzam. Martwei mnie trochę ten olej na wydechu no i to ze go tyle ubyło.
Gdzieś doczytałem, ze turbo ma wpływ na blokowanie kierownicy. moze coś żle zrozumiałem.
Hej
Gdzieś doczytałem, ze turbo ma wpływ na blokowanie kierownicy. moze coś żle zrozumiałem.
Hej
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Jaki masz w ogóle silnik , 1Z, AHU czy AFN może ?
Pewnie mowa była o kierownicy VNT w turbosprężarkce.
Pewnie mowa była o kierownicy VNT w turbosprężarkce.
-
mendalinho
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Turbo masz z TDI czy z TD? Zdejmij rurę od filtra do sprężarki i zobacz jakie są luzy na wirniku. Przy turbo z TDI mógłbyś odkręcić początek wydechu i zobaczyć czy jest tam olej na turbinie. Jeśli by był to turbo śmietnik.
-
mendalinho
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Turbo na pewno z TDI. co do jakiegokolwiek grzebania to nie mam
warunków. W czwartek mechanik robi amortyzatory i koncówki to spojrzy na turbinę.
Pozdrawiam
warunków. W czwartek mechanik robi amortyzatory i koncówki to spojrzy na turbinę.
Pozdrawiam
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Zrób to szybko, bo możesz nie wyłączyć silnika po wyłączeniu z kluczyka, olej będzie napędzał silnik
https://www.youtube.com/watch?v=FH1U93rsuys
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Dokładnie o tym pisałem w poprzednim moim poście :)Victus pisze:Zrób to szybko, bo możesz nie wyłączyć silnika po wyłączeniu z kluczyka, olej będzie napędzał silnik
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Lub tak, w sumie koniec jest zazwyczaj taki samSANCZO pisze:Dokładnie o tym pisałem w poprzednim moim poście :)Victus pisze:Zrób to szybko, bo możesz nie wyłączyć silnika po wyłączeniu z kluczyka, olej będzie napędzał silnik
http://www.cda.pl/video/129624e2