Problem z przegubami

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
ODPOWIEDZ
bieniu3000
Nowy T4

9
Model:
Auto: 1.9TD Transporter
Kontakt:

Problem z przegubami

Post autor: bieniu3000 »

Witam, mam problem z przegubami w moim T4 1.9TD ABL, już normalnie ręce mi opadają :shock: Auto kupiłem jak miało 200tkm teraz ma 470tkm, przez ten czas przy przegubach nic nie robiłem, sprawdzałem tylko co jakiś czas gumy czy są w porządku. Pierwszy przegub zewnetrzny padł chyba we wrześniu, założyłem Metelli (dawniej były ok, ostatnio usłyszałem że to jednak badziew) Drugi przegub rozpadł się we gdzieś końcem grudnia też zewnetrzny, kiedy wyjeżdżałem z warsztatu rozpadł się wewnętrzny po tej samej stronie (nie wiem jakiej firmy były przeguby - podobno sprawdzonej). Wymienił więc mechanik wewnętrzny. Było tydzień spokoju (auto dziennie pokonuje jakieś 300km), rozpadł się ten metelli wymieniany we wrześniu. Wymieniony, znowu ze 2 tyg jazdy znowu się tłucze dzisiaj któryś przegub :? Nie wiem już czy to taki badziew te przeguby i mam takiego pecha, czy może być jakaś inna przyczyna? Mechanizm różnicowy albo coś? Czy półoś całą wymienić? Dodam że żadnego bicia z półosi nie czuć, luzów w zawieszeniu nie ma, przeguby się rozpadają praktycznie od razu - nie zaczynają "pstrykać" przy skręcie jakoś delikatnie tylko od razu strzelają aż czuć na budzie nawet przy jeździe na wprost.
rafwlkp
Aktywny T4

14
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Re: Problem z przegubami

Post autor: rafwlkp »

W przypadku przegubu wewnętrznego warto sprawdzić, czy jest zamontowany w odpowiednią stronę. U siebie założyłem odwrotnie kiedyś przez przypadek i po…login to view the rest of this post

This topic has 2 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”