Demontaż dodatkowego akumulatora

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Renowator
Forumowicz T4

Answers: 0
10
Last active: -
Tematy: 27
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Demontaż dodatkowego akumulatora

Nieprzeczytany post autor: Renowator »

Czy ktoś może mi sprzedać pomysł jak dostać się do dodatkowego akumulatora pod fotelem kierowcy? Zakładam, że fotel powinien wyjechać do przodu jak ma się to np. w golfie MKIII. Tam jednak były tylko takie metalowe blokady, które wyskakiwały po ściśnięciu dwoma palcami i fotel wyjeżdżał. Tutaj widzę wajchę z lewej, jakąś wajchę z prawej strony i po śrubce na klucz 10mm na czterech rogach szyn. Do tego widzę podobne śrubki od boku. Poprzedni właściciel wspomniał o tym akumulatorze, że prawdopodobnie wcina prąd z głównego akumulatora. Chcę się do niego dostać i sprawdzić jego stan. Niestety zimno nie sprzyja eksperymentom i wolałbym wiedzieć co mam zrobić, by go szybko mieć na wierzchu. Dzisiejsza obdukcja niesttey nic nie dała.
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: Demontaż dodatkowego akumulatora

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Po prawej stronie siedziska fotela powinieneś mieć taki mały wichajster, z jego pomocą odsuniesz fotel dalej niż pozwala na to standardowa regulacja.
Renowator
Forumowicz T4

10
Model:
Kontakt:

Tak też myślałem, że ta wajcha po prawej do tego służy lecz niestety jej odciąganie nic nie zmienia. Dlatego założyłem wątek nie będąc w tej sytuacji pewnym czy ona na pewno za to odpowiada. Zakładam, że fotel powinien wyjechać do przodu. Niestety po dojechaniu fotelem na maxa do przodu i odciągnięciu wajchy nic się nie dzieje. Próbowałem zobaczyć co za mechanizm odpowiada za zwalnianie jakiejś blokady ale z zewnątrz nic nie widać. Trafiłem też na ślady spawania fotela więc zakładam, że coś było majstrowane. Chyba pozostaje odkręcić mocowanie fotela, sprawdzić co nie działa i naprawić.
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Musisz jednocześnie użyć obu wajch. Nie pamiętam dokładnie ale chyba po odkręceniu samego siedziska (dwie śruby torx od spodu fotela) będziesz miał dostęp do mechanizmu wajchy odblokowującej ruch fotela max do przodu.
srokkka
Aktywny T4

16
Tematy: 9
Model:
Auto: multivan syncro
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: srokkka »

Nie musisz niczego odkręcać. Jeśli fotel nie przesuwa się do przodu po odblokowaniu dźwignią z prawej strony, to spróbuj większą siłą, bo pewnie prowadnice zabrudzone i pełne starego, stwardniałego smaru.
Renowator
Forumowicz T4

10
Model:
Kontakt:

Próbowałem dziś wersji siłowej ale ewidentnie jakby coś fizycznie blokowało. Jak auto wróci od mechanika i trochę mróz odpuści dobiorę się do tego.
Victus
Znawca T4

11
Tematy: 2
Model:
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 33 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Victus »

Tęż tak miałem, ta druga wajch musi odchylić się o parę centymetrów spróbuj np wkrętakiem odsunąć na dalsza odległość,i rozruszaj, potem przesuń całkowicie przedni fotel do momentu aż Ci nie będzie mógł się przesunąć dalej i dopiero użyj drugiej dzwigni
Renowator
Forumowicz T4

10
Model:
Kontakt:

Ponieważ rozwiązłem swój problem wypada napisać dla potomnych jak. W moim wypadku z przodu fotela oprócz dwóch śrub z łbem sześciokątnym mocujących szyny do podstawy fotela, znajdowały się dwie śruby imbusowe wkręcone w górną szynę fotela wchodząc w fotel. Imbusy blokowały się o śruby sześciokątne wobec czego należało wykręcić dwie śrubki mocujące szynę do podstawy, dojechać fotelem do przodu i pociągnąć za dodatkową wajchę. Wówczas fotel elegancko wyjechał do przodu i uzyskałem dostęp do zawartości ...
vwyogi
Znawca T4

13
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

Stary numer. Bardzo często te sruby się luzują ograniczając tym samym suwanie fotela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”