Zmiana mapsensora na 3 bar
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Zmiana mapsensora na 3 bar
Witam.
Pół roku po zmianie softu w moim AFNie na 170 km (ze110ciu) po trasie UK-PL pojawił się problem z czujnikiem ciśnienia doładowania zwanego MAPsensorem, auto łapie tryb awaryjny przy większym obciążeniu (co przy doładowaniu 1.5 bara było do przewidzenia )
W związku z tym chciałbym zmienić go na trzy barowy z literą "C" na końcu numeru.
Oryginalny czujnik siedzi w sterowniku i ma trzy podłączenia, ten 3 barowy jest zewnętrzny (umiejscowiony na dolocie ) i posiada 4 podłączenia.
Czy ktoś może przerabiał już temat takiej zmiany ?
Znalazłem w sieci co nieco na temat i chciałbym się upewnić co do połączeń
http://www.audi-c4.pl/printview.php?t=1 ... 003305a490
Po kodach silnikowych chłopaki opisują tam benzyniaki, wydaje mi się że w dieslach będzie tak samo ale pewności nigdy za wiele.
Czy stary mapsensor muszę wylutować czy może pozostać w swoim miejscu tylko wyciągnąć kabelki z płytki na zewnątrz i zapodać na ten 3 barowy ?
Wiem że po tym zabiegu trzeba zrobić korektę w programie również.
Za wszelkie informacje będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Pół roku po zmianie softu w moim AFNie na 170 km (ze110ciu) po trasie UK-PL pojawił się problem z czujnikiem ciśnienia doładowania zwanego MAPsensorem, auto łapie tryb awaryjny przy większym obciążeniu (co przy doładowaniu 1.5 bara było do przewidzenia )
W związku z tym chciałbym zmienić go na trzy barowy z literą "C" na końcu numeru.
Oryginalny czujnik siedzi w sterowniku i ma trzy podłączenia, ten 3 barowy jest zewnętrzny (umiejscowiony na dolocie ) i posiada 4 podłączenia.
Czy ktoś może przerabiał już temat takiej zmiany ?
Znalazłem w sieci co nieco na temat i chciałbym się upewnić co do połączeń
http://www.audi-c4.pl/printview.php?t=1 ... 003305a490
Po kodach silnikowych chłopaki opisują tam benzyniaki, wydaje mi się że w dieslach będzie tak samo ale pewności nigdy za wiele.
Czy stary mapsensor muszę wylutować czy może pozostać w swoim miejscu tylko wyciągnąć kabelki z płytki na zewnątrz i zapodać na ten 3 barowy ?
Wiem że po tym zabiegu trzeba zrobić korektę w programie również.
Za wszelkie informacje będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Zmiana mapsensora na 3 bar
Przerabiałem i mogę napisać więcej wieczorem ale myślę że to nie jest problemem u Ciebie.
Poza tym na ori map sensorze powinieneś mieć max 1.45b aby nie mieć takich problemów
Poza tym na ori map sensorze powinieneś mieć max 1.45b aby nie mieć takich problemów
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wszystko sprawdzone, podciśnienia, ciśnienia, szczelności, tylko to mi zostało.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
http://s10.postimg.org/czctce8x5/120747 ... 0980_n.jpg
http://s3.postimg.org/i3p9xhu5f/Elektri ... izze_1.jpg
http://s10.postimg.org/6o7lvz7op/121227 ... 0045_n.jpg
+http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=327002
Pod pin nr 2 z map sensora podpinasz kabel sygnałowy (pin1) ze starego czujnika temperatury z dolotu g72,
http://s17.postimg.org/hsuvmic7z/Elektr ... ltbild.jpg
drugi kabel na wtyczce to masa i ją zostawiasz (masę bierzesz z płytki ecu na oba czujniki zintegrowane w 051C)
Kable wlutowane do płytki przeciągasz przez otwór którędy szedł wężyk do starego map sensora (wypadałoby lekko rozwiercić) a potem uszczelniasz obudowę silikonem/klejem na gorąco.
Można jeszcze założyć map sensor 4 barowy 03K906051 jakbyś chciał kiedyś pompować ponad 2 bary <01>
http://s3.postimg.org/i3p9xhu5f/Elektri ... izze_1.jpg
http://s10.postimg.org/6o7lvz7op/121227 ... 0045_n.jpg
+
Kod: Zaznacz cały
[quote="morfeusz86r"]z tego tematu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... e37bd1bfbd
[quote][quote="Adamm"]psikuta19, map sensor o nr z koncowka 051 B
piny w map sensorze
1 masa
2 temperatura
3 napiecie zasilajace +5v
4 cisnienie doladowania
ECU majac wylot / wlot cisnienia po lewej stronie
1 napiecie zasilajace +5v
2 cisnienie doladowania
3 masa[/quote][/quote]
Pod pin nr 2 z map sensora podpinasz kabel sygnałowy (pin1) ze starego czujnika temperatury z dolotu g72,
http://s17.postimg.org/hsuvmic7z/Elektr ... ltbild.jpg
drugi kabel na wtyczce to masa i ją zostawiasz (masę bierzesz z płytki ecu na oba czujniki zintegrowane w 051C)
Kable wlutowane do płytki przeciągasz przez otwór którędy szedł wężyk do starego map sensora (wypadałoby lekko rozwiercić) a potem uszczelniasz obudowę silikonem/klejem na gorąco.
Można jeszcze założyć map sensor 4 barowy 03K906051 jakbyś chciał kiedyś pompować ponad 2 bary <01>
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Probe.
Będę działał ale w PL się już raczej nie wyrobię.
Można jakiś czas pojeździć bez korekty ?
Ps. Moje maile na priv przez forum chyba nie dolatują do Ciebie.
Dzięki raz jeszcze.
Będę działał ale w PL się już raczej nie wyrobię.
Można jakiś czas pojeździć bez korekty ?
Ps. Moje maile na priv przez forum chyba nie dolatują do Ciebie.
Dzięki raz jeszcze.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wszystko można, tylko że po drodze możesz np turbo zgubić bo będzie przeładowywać +0,2-0,3bar. Na pewno nie robiłbym tak żadnej dłuższej trasy.
Maile znalazłem w spamie, trzeba było się na PW odezwać.
Maile znalazłem w spamie, trzeba było się na PW odezwać.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Z tego co wyczytałem, cytuję:
"Przed zmianą Map sensora, mierzyłem jakie pokazuje wartości, oryginalny pokazywał 2200 mbar, czyli przy największym obciążeniu turbina dawała 1,2 bara. Po zmianie tego czujnika znów pojechałem na jazdę próbną i wartość na komputerze była 1900 mbar (0,9 bar) przy maksymalnym ciśnieniu, a na manometrze który mam podłączony pokazywał dalej 1,2 Bar. Czyli takim o to prostym sposobem zyskujemy 0,3 bara, a nie będzie wpadać w tryb awaryjny przy ciśnieniu 1,5 a nawet 1,6 bara. "
Czyli na ciśnieniomierzu manualnym będzie to samo a na vagu o .0.3 bara mniej i z tąd ten bonus podniesienia doładowania (po korekcie softu) co dla 3 barowego czujnika już nie stanowi problemu w przeciwieństwie do oryginalnego sensora, dobrze rozumuję ?
"Przed zmianą Map sensora, mierzyłem jakie pokazuje wartości, oryginalny pokazywał 2200 mbar, czyli przy największym obciążeniu turbina dawała 1,2 bara. Po zmianie tego czujnika znów pojechałem na jazdę próbną i wartość na komputerze była 1900 mbar (0,9 bar) przy maksymalnym ciśnieniu, a na manometrze który mam podłączony pokazywał dalej 1,2 Bar. Czyli takim o to prostym sposobem zyskujemy 0,3 bara, a nie będzie wpadać w tryb awaryjny przy ciśnieniu 1,5 a nawet 1,6 bara. "
Czyli na ciśnieniomierzu manualnym będzie to samo a na vagu o .0.3 bara mniej i z tąd ten bonus podniesienia doładowania (po korekcie softu) co dla 3 barowego czujnika już nie stanowi problemu w przeciwieństwie do oryginalnego sensora, dobrze rozumuję ?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wklejaj cytat do końca
Czyli ile by ECU nie chciało to w tym A6 doładowanie nie przekroczyło w tamtej chwili 1.2b, bo właściciel miał zamontowane mbc :)
Podsumowując ecu będzie chciało przykładowo 2500mbar i turbo tyle napompuje wedle czujnika 051C czyli w rzeczywistości turbo będzie pompować 2700-2800mbar.
W moim przypadku wystarczy odpowiednio wyregulować turbinkę, ponieważ mam mechaniczną regulację zaworu upustowego.
Czyli ile by ECU nie chciało to w tym A6 doładowanie nie przekroczyło w tamtej chwili 1.2b, bo właściciel miał zamontowane mbc :)
Podsumowując ecu będzie chciało przykładowo 2500mbar i turbo tyle napompuje wedle czujnika 051C czyli w rzeczywistości turbo będzie pompować 2700-2800mbar.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ok, jak będzie po zmianie dam znać, dzięki.
Ps. Czy w TDi też stosuje się MBC ?
Miałem to ustrojstwo ale w TD, tam "komputra" nie było <nie>
Ps. Czy w TDi też stosuje się MBC ?
Miałem to ustrojstwo ale w TD, tam "komputra" nie było <nie>
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Wy to dziwnie kombinujecie, jesli zmieniacie mapa na 3bar lub więcej to niestety ale trzeba go skalibrować w kompie aby prawidłowo kom odczytywał to co się dzieje inaczej szybko silnik padnie
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja o tym wiem, u mnie po zmianie auto miało od razu zrobioną mapę.
Zawsze możesz zrobić zewnętrzny map 2.5bar (chyba 051b), zrobić instalację, podstawkę w dolocie a dopiero jak będziesz robić program to przed wjazdem na hamownię robisz podmiankę na 051C. Problem jest wtedy taki, że 051b jest odrobinę większy i trzeba wykombinować potem redukcję z gumy aby dolot był szczelny.
Zawsze możesz zrobić zewnętrzny map 2.5bar (chyba 051b), zrobić instalację, podstawkę w dolocie a dopiero jak będziesz robić program to przed wjazdem na hamownię robisz podmiankę na 051C. Problem jest wtedy taki, że 051b jest odrobinę większy i trzeba wykombinować potem redukcję z gumy aby dolot był szczelny.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wszystko jest dobrze jak jest pod nosem tuner dostępny, czekam na czujnik i może ktoś zrobi mi okienko póki jestem w PL.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Sam program do kalibracji map nie ma nic, musisz poinformować tunera że jest inny map aby go odpowiednio dopisał skalibrował
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mam już czujnik zamontowany, najlepsze miejsce wyszło na kolektorrze ssącym poprzez plastikową podkładkę w miejscu gdzie była rurka od EGRa.
Czy z sygnałem temperatury koniecznie trzeba się podłączyć do nowego sensora czy jest to sprawa indywidualna (tak z czystej ciekawości ) ?
Czy z sygnałem temperatury koniecznie trzeba się podłączyć do nowego sensora czy jest to sprawa indywidualna (tak z czystej ciekawości ) ?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Podłączone, turbo dyma więcej wg. zegara manulnego o ok. 0.3 bara, auto nie wpada w tryb awaryjny.
Czekam na telefon od tunera na korektę programu.
Czekam na telefon od tunera na korektę programu.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Korekta zrobiona, mocy przybyło, ile nie wiem, nie było czasu na hamownię aczkolwiek się wybiorę w najbliższym możliwym czasie.
Probe, gdzieś zapodziałem Twój email, możesz podrzucić na priv lub ostryfuego@tlen.pl ?
Probe, gdzieś zapodziałem Twój email, możesz podrzucić na priv lub ostryfuego@tlen.pl ?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Rodzaj map sensora nie ma nic do mocy, chyba że tuner zrobił dodatkowo korektę programu poza przeskalowaniem map czujnika doładowania
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt: