demontaż alternatora
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
demontaż alternatora
Witam jak zdemontować alternator z VW t4 silnik 2.4d AAB, potrzebuje kanału do tej operacji?
-
dar78
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Re: demontaż alternatora
Alternator trzyma się na 2 śrubach, jedna jest stała a druga jest do regulacji naciągu paska klinowego. Najlepiej jest mieć kanał, podnośnik. Ale i na upartego można to zrobić na podwórku ;)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
highland
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam! Mam takie samo pytanie, z tym że posiadam silnik 2.5 tdi axg i klimatyzację. Dużo czasu to zajmuje, obędzie się bez rozbierania całego przodu? Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki do szybkiego ogarnięcia tematu
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
W silniku 2.4 AAB alternator przykręcony jest na stale a pasek wielorowkowy napinany jest przez rolkę napinacza. Kluczem 13 podniesiesz rolkę i zdejmiesz pasek. Nasze auta są na tyle wysokie,że kanał do tego nie jest potrzebny.
Jak bedziesz miał problem z dojściem to od gòry to zdejmij grill i przestaw chlodnicę pod ukosem do przodu.
Pamiętaj o zdjęciu klemy z aku.
Jak bedziesz miał problem z dojściem to od gòry to zdejmij grill i przestaw chlodnicę pod ukosem do przodu.
Pamiętaj o zdjęciu klemy z aku.
-
żółf
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
W AAB jest kilka rodzajów alternatora, ja mam pędzony na pasku klinowym i regulacja napięcia paska jest na alternatorze. Ostatnio wyciągałem altka, żeby zmienić regler i cała operacja zajęła 1,5 godzinki. Trzeba ściągnąć płytę pod silnikiem, odchylić chłodnicę, najłatwiej było mi odkręcić całe mocowanie altka od bloku silnika - 3 śruby z łepkiem 13.mjanusz69 pisze:Witam jak zdemontować alternator z VW t4 silnik 2.4d AAB, potrzebuje kanału do tej operacji?
Kanał nie potrzebny, ważne żebyś miał gdzie położyć się pod autem