Nie odpala po wymianie rozrządu ABL ?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
sikora_111
- Początkujący T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Transporter T4
- Kontakt:
Nie odpala po wymianie rozrządu ABL ?
Witam wszystkich mam problem po wymianie rozrządu w moim 1.9 TD, po wymianie zapomniałem dokrecic koła od wałka rozrządu i skapnołem się podczas przekrecania wałem kluczem jak poczułem opor i dzwiek spotkania się tłoka z zaworem dodam ze opor ten został przebity przez siłe kola zamachowego. Następnie rozpiołem rozrzad i ustawiłęm wszystko ponownie juz pamietajac o dokreceniu tego kola walka rozrządu zakreciłem dwa obroty kluczem wszystko jest ok znaki sie zgadzaja wiec przystąpiłem do odpalania lecz silnik po odpaleniu chwile łapie i gasnie (kuleje)
Powiedzcie mi czy coś mogło sie uszkodzic w głowicy podczas przekrecania kluczem gdy gorne kolo rozrzadu było nie dokrecone ??
Powiedzcie mi czy coś mogło sie uszkodzic w głowicy podczas przekrecania kluczem gdy gorne kolo rozrzadu było nie dokrecone ??
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: Nie odpala po wymianie rozrządu ABL ?
Oczywiście, sam sobie odpowiedziałeś, tłok spotkał się z zaworami, pomiar kompresji na początek bardziej jako formalność bo i tak głowicę do góry trzeba będzie podnosić.
-
sikora_111
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
A czy koło od wała rozrządu jest na klinie czy też nie ?
I jescze jedno czy jesli nawet cos sie stalo w skilniku to czy probując go odpalic pogorsze sytuacje ?
Muszę jescze wykluczyc złe ustawienie kąta wtrysku bo moze tu się cos przestawiło po wymianie rozrzadu s silnik jest cały
I jescze jedno czy jesli nawet cos sie stalo w skilniku to czy probując go odpalic pogorsze sytuacje ?
Muszę jescze wykluczyc złe ustawienie kąta wtrysku bo moze tu się cos przestawiło po wymianie rozrzadu s silnik jest cały
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Od wału powinno być na klinie chociaż u mnie było jak w TDikach na pół księżycu.
Jak wspomniałem pomiar komprchy na początek.
Jak wspomniałem pomiar komprchy na początek.
-
sikora_111
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Nie chodzi o klin na wale a o to czy klin posiada koło wałka rozrzadu te u gory, kompresji jescze nie sprawdziłem lecz podczas przekrecania kluczem opor stawia taki sam jak stawial przed wymiana, nadmienie ze auto odpala ale gasnie od razu po odpaleniu
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Koło wałka rozrządu jest na stożku, dokręca się je jako ostatnie po zsynchronizowaniu i napięciu paska.
A jak gaśnie po odpaleniu to może problem z immo.
A jak gaśnie po odpaleniu to może problem z immo.
-
sikora_111
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
jak jest na stozku to moze nic sie nie stalo bo miało gdzie ustąpić. Immo z pompy zostalo wywalone podczas uszczelniania pompy wiec jest sam elektrozawor i tam jest wszystko ok. silnik odpala i gasnie ale raz od razu a za drugim razem po chwili. Może to zły kąt pompy ? nic nie przestawiałem na fasolkach ale moze przy nowym pasku sie troche przesuneło. Podczas zakładania tak jakby brakowalo z 1/2 ząbka na kole pompy aby dało sie załozyc pasek scislej miedzy walem a pompa wtryskową
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
O czym Ty chłopie mówisz. Co tam ma ustąpić? To jest zbiór różnego rodzaju metali ( NIE GUMY) więc nic się nie ugnie ewentualnie pęknie zamie się albo wygnie.sikora_111 pisze:jak jest na stozku to moze nic sie nie stalo bo miało gdzie ustąpić. Immo z pompy zostalo wywalone podczas uszczelniania pompy wiec jest sam elektrozawor i tam jest wszystko ok. silnik odpala i gasnie ale raz od razu a za drugim razem po chwili. Może to zły kąt pompy ? nic nie przestawiałem na fasolkach ale moze przy nowym pasku sie troche przesuneło. Podczas zakładania tak jakby brakowalo z 1/2 ząbka na kole pompy aby dało sie załozyc pasek scislej miedzy walem a pompa wtryskową
Jak Ostryt4 pisze od pierwszego postu pomiar kompresji i będziesz wszystko wiedział.
-
sikora_111
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Po zmianie kąta wtrysku auto odpala tylko troche kuleje jak jest zimnym, po rozgrzaniu praca sie stabilizuje a na wyciagnietym ssaniu jest tak jak było wczesniej przed wymiana, na fasolkach jest juz przesuniete na maxa a tak jakby jescze troche brakowalo na regulacji zastanawiam się czy to wina uszkodzenia w głowicy czy tez moze złego ustawienia rozrzadu
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Sprawdź sobie jeszcze raz ustawienie rozrządu nie zaszkodzi a może pomoże .
-
sikora_111
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Sprawdziłem jeszcze raz ustawienie rozrzadu i jest wszystko tak jak byc powinno. W tym tygodniu czas sciągać głowice <h>
-
sikora_111
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Już wszysko jasne do wymiany wszystkie zawory oraz prowadnice... przy kolejnej wymianie rozrzadu trzy razy sprawdze
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sprawdź nawet cztery......
.....i najlepiej jak w mechanice lotniczej że jeszcze ktoś po mechaniku sprawdza <good>
.....i najlepiej jak w mechanice lotniczej że jeszcze ktoś po mechaniku sprawdza <good>