brakowało mi udogodnienia, które mam w innym samochodzie a mianowicie automatyczne wyłączanie świateł po wyłączeniu zapłonu
poniżej opis jak to zrobiłem w T4
na zdjęciu wyżej piny włącznika świateł (stary typ) - pin 30 wchodzi w gniazdo 4 w kostce poniżej
gniazdo 4 to przewód czerwony - fotka poniżej
ten czerwony przewód przeciąłem i przepuściłem przez styki przekaźnika
dla wygody wykonania tej czynności wyjąłem całą wiązkę łączącą gniazdo włącznika świateł ze skrzynką bezpieczników - przekaźników
zasilanie przekaźnika pobrałem - z masy i + z gniazda przekaźnik nr 9 - po przekręceniu kluczyka na pinie 5 pojawia się napięcie - oczywiści można + pobrać z innego miejsca jeżeli gniazdo przekaźnika jest zajęte
dodam jeszcze, że funkcja włączonych świateł postojowych po wyłączeniu zapłonu jest realizowana po przełączeniu manetki kierunkowskazów w dolną pozycję
opis przedstawiony w celach edukacyjnych - jeżeli się zdecydujesz wykonać to na własną odpowiedzialność
Automatyczny wyłącznik świateł.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pafeu
- Forumowicz T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: 1995 biały webasto
- Kontakt:
Automatyczny wyłącznik świateł.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, 6:14 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wydzielono i przeniesiono z działu Mój Bus
Powód: Wydzielono i przeniesiono z działu Mój Bus
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Re: T4 Kielce
Czy aby nie świeci się wtedy jedynie z lewej? strony??pafeu pisze:dodam jeszcze, że funkcja włączonych świateł postojowych po wyłączeniu zapłonu jest realizowana po przełączeniu manetki kierunkowskazów w dolną pozycję
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Re: T4 Kielce
swiatła postojowe mają to do siebie ze powinny swiecic sie z jednej strony tylko , chyba ze koledze chodziło o światla pozycyjne to co innego... dwa różna zestawy świateł postojowe a pozycyjne...
Postojowe to mają każde t4 , manetka kierunkow w lewo to lewa strona świeci , w prawo to prawa świeci , ale latwo zrobić z nich pozcyjne więc może kolega tak zrobił ze manetka w lewo i świecą pozycyjne czyli wszystkie światła z dwóch stron pojazdu...
Postojowe to mają każde t4 , manetka kierunkow w lewo to lewa strona świeci , w prawo to prawa świeci , ale latwo zrobić z nich pozcyjne więc może kolega tak zrobił ze manetka w lewo i świecą pozycyjne czyli wszystkie światła z dwóch stron pojazdu...
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Automatyczny wyłącznik świateł.
Sprawdź czy po odłączeniu przewodu z pinu 9 skrzynki przed autem nie zapanuje ciemność. Wydaje mi się, że pin 30 wyłącznika zasila cały układ sterowanie światłami a uzależnienie tego zasilania od jednej niezabezpieczonej wsuwki nie wydaje się być dobrym pomysłem.