Niedziała abs esp
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
chodor
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 lift
- Kontakt:
Niedziała abs esp
Witam jest problem w moim multivanie 2.5 td 102km zawiesza sie abs z esp wczesniej komputer pokazywał bład na zaworkach w pompie wiec wymieniłem. Usterka nie zaswiecała sie odrazu jak wczesniej w momencie gdy tylko ruszyłem ale dopiero po kilku kilometrach lub nawet nastu. Tym razem komputer pokazał bład czujnika hamowania ten pod pedałem co jest, wymieniłem ale tak jak wczesniej po przejechaniu kilku kilometrów zaswieca sie kontrolka, oczywiscie gasnie gdy wyłacze i na nowo uruchomie silnik. Prosze o rady co mam sprawdzic bo czujnik jak i pompa sa nowe
-
chodor
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Niedziała abs esp
popękane pierścienie ABS na przegubach powodują wariowanie systemu
podaj konkretne numery błędów, bo często mechanicy źle je interpretują
najpierw znajdź usterkę, a potem myśl o kosztach
podaj konkretne numery błędów, bo często mechanicy źle je interpretują
najpierw znajdź usterkę, a potem myśl o kosztach
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Jak koledzy piszą <up> sprawdź na przegubach pierścienie ABS-u,czy żaden nie jest pęknięty.chodor pisze:a co mam na nich jak cos znalesć i czy to droga usterka do usunięcia?
A czy przy dojeżdżaniu,zwalnianiu z większej prędkości do 30-20km/h) załącza się ABS?
-
Wojti
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Ja miałem to samo. Tylko że u mnie skończyło się na wymianie sterownika abs i czujnika kąta skrętu pod kierownicą.
Ale całkiem nie dało to efektu docelowego. Tak jak opisujesz przy pewnej prędkości zapala się abs/esp. Po zgaszeniu zapłonu błąd gaśnie. Dodam że walczę z tym od momentu kupna auta czyli od 2007 roku. Jakiś czas był spokój a później to samo.
Pojechałem do gościa od vw i twierdzi że czujnik abs w prawym kole, zobaczymy co dalej. Teraz to nie prawdziwych mechaników tylko są wymieniacze.
Pozdrawiam
Ale całkiem nie dało to efektu docelowego. Tak jak opisujesz przy pewnej prędkości zapala się abs/esp. Po zgaszeniu zapłonu błąd gaśnie. Dodam że walczę z tym od momentu kupna auta czyli od 2007 roku. Jakiś czas był spokój a później to samo.
Pojechałem do gościa od vw i twierdzi że czujnik abs w prawym kole, zobaczymy co dalej. Teraz to nie prawdziwych mechaników tylko są wymieniacze.
Pozdrawiam
-
chodor
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
bład jaki mi pokazuje komputer to "bład czujnika światła STOP" mechanik mi wkreca po wymianie tego czujnika że to bedzie cos z elektronika a nie od strony mechanicznej.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Ten czujnik nawet nowy musi być dobrze wyregulowany-nie zawsze dobrze się ustawi. A światła ok? Spalona lub nie łącząca żarówka stopu też pokarze ten błąd.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Nie wiem jak w nowszych modelach ale w 92 r blad czujnika swiatla stop mozna wywolac nie podpinajac glownej wiazki elektrycznej idacej pod samochodem do prawej tylnej lampy
Kiedys po robotach blacharskich zapomnialem podpiac lamp z tylu,kontrolka od abs swiecila wtedy caly czas a pod vag'iem wyskakuje wtedy "blad czujnika swiatla stop"
Kiedys po robotach blacharskich zapomnialem podpiac lamp z tylu,kontrolka od abs swiecila wtedy caly czas a pod vag'iem wyskakuje wtedy "blad czujnika swiatla stop"
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Mi też Vag pokazywał błąd czujnika stop,pokazywał też błąd 01435-czujnik ciśnienia hamowania (G201)chodor pisze:bład jaki mi pokazuje komputer to "bład czujnika światła STOP" mechanik mi wkreca po wymianie tego czujnika że to bedzie cos z elektronika a nie od strony mechanicznej.
A okazało się że pierścień ABS-u był pęknięty.
Sprawdziłeś te pierścienie na przegubach ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
dlatego chce konkretny numer błędu,
pomimo, że opis będzie ten sam " błąd czujnika światła stop " mogą być różne numery oznaczające różne awarie
pomimo, że opis będzie ten sam " błąd czujnika światła stop " mogą być różne numery oznaczające różne awarie
-
chodor
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
narazie niemam jak do tego się zabrać bo cały czas auto potrzebne sprawdze te pierścienie jak radzicie i sie odezwe dzieki za porady