Jestem w trasie i dzisiaj dojechałem do Poznania. Zgasiłem silnik a kiedy odpaliłem go ponownie zapaliła się kontrolka ładowania i już nie gaśnie - wcześniej żadnych problemów z ładowaniem nie było, dojechałem zresztą bez problemów z Warszawy. Wzrokowo wszystkie kable, i cała reszta jest ok, stawiam zatem na alternator.
Prośba o pomoc do wszystkich Poznaniaków - we wtorek jadę do Niemiec, zatem jutro muszę rozwiązać problem - czy możecie polecić uczciwy serwis, który mi to jutro (poniedziałek) zrobi od ręki, fachowo i nie zedrze z kasy? Stoję na Nowowiejskiego w centrum i tu zostaję do jutra rana. Mam prostownik więc przez noc podładuję aku i jutro powinienem dać radę dojechać na samym akumulatorze. Z rana o 8 chcę już ruszyć żeby jak najszybciej załatwić sprawę, i żeby ludzie wiedzieli czy jedziemy dalej czy mamy problem.
Alternator to Bosch 120A od silnika 1.9 TDI (90Km - 1Z) z golfa III 94 rok. Nie mam wanny pod silnikiem i dostęp jest bardzo dobry do niego.
EDIT - chyba, że ktoś ma pomysł co mogę na szybko jeszcze sprawdzić?? Zrobiłem ponad 10000 km na tym alternatorze i nie było żadnych problemów wcześniej z ładowaniem, żadnego żarzenia kontrolki itd. po prostu dojechałem, zgasiłem silnik, odpaliłem ponownie i już pali się się stale czerwona kontrolka ładowania! Akumulator ma 1 rok więc chyba nie on.
BRAK ŁADOWANIA - POTRZEBNA PILNA POMOC - POZNAŃ !!
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
BRAK ŁADOWANIA - POTRZEBNA PILNA POMOC - POZNAŃ !!
Ostatnio zmieniony 24 lis 2014, 12:52 przez Johnny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Re: BRAK ŁADOWANIA - POTRZEBNA PILNA POMOC - POZNAŃ !!
Cześć miałem podobną przygodę z moja VR6-tką. Okazało się że padł regulator napięcia. Kumpel przyjechał z dwoma naładowanymi akumulatorami i tak dojechałem do domu. Wyciągnąłem regulator napięcia, okazało się że szczotki były już za krótkie. Wymieniłem cały na nowy i śmiga do dziś. Jak by było u Ciebie to samo, to sprawdź jeszcze komutator, często wysiada razem ze szczotkami ( ale u mnie nie) . Powodzenia
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
też bym zaczał od szczotek które sa tanie i powszechnie dostepne do tego alternatora. Jak nie masz wanny to wymienisz sam w 20 minut na przysłowiowym "parkingu pod blokiem" Zanim zaczniesz wymieniac to taka mała rada odłącz akumulator.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Dzięki za rady, temat już załatwiony. Dojechałem na akumulatorze rano na warsztat (EMS Elektro-serwis na ulicy Bałtyckiej) i zaraz wyszło, że alternator wyeksploatowany - tak jaki piszecie szczotki, pierścienie, łożyska też nieciekawe. 2,5h, 250zł i jest ok. Mam nadzieję, że to już koniec przygód na najbliższy czas.
-
Frodo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Podepnę się pod temat.Czy wie ktoś jaki był montowany oryginalnie alternator Bosch w multivanie 1.9 td. z 1993roku?(instalacja oryginalna na dwa akumulatory) Wczoraj rozbierałem bo wysiadło ładowanie i zapomniałem spisać numeru alternatora.Wymieniłem regler(Bosch 1 197 311 233) i jest ok.Chciałem sobie zamówić nowe pierścienie komutatora bo moje są już kiepskie a nie mam możliwości dzisiaj tego sprawdzić.Gdyby ktoś wiedział był bym wdzięczny.
EDYTA
Ok. już sprawa załatwiona.
EDYTA
Ok. już sprawa załatwiona.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2014, 21:14 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, edytuj posty
Powód: post pod postem, edytuj posty