2.5 tdi Acv termostat temperatura
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Romek27
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: T4 multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
2.5 tdi Acv termostat temperatura
Witam
Mam 2.5 tdi acv, samochód dosyć długo się nagrzewa, jak jadę na trasie około 2000 obr z włączonym ogrzewaniem 2 lub 3 bieg to mam 1/3 skali to powietrze jest adekwatne do temperatury pokozywanej w.g wskaznika, jak wyłacze ogrzewanie lub mam 1 to po chwili mam połowę skali i gorace powietrze (1 bieg dmuchawy dla mnie za słaby) . Dogrzewacz jest sprawny, dzisiaj się załączył , wczoraj jeszcze nie (jutro mam dłuzsza trasę sprawdzę z dogrzewaczem) , chciałbym sprawdzić termostat ale nie wiem gdzie go szukać :oops: krótko mam auto. Sprawdziłem węże jeden zimny chyba dolny, górny ciepły , chłodnica lodowata, płynu nie ubywa , nie bombluje, czy tak ma być? proszę o opinie .
Mam 2.5 tdi acv, samochód dosyć długo się nagrzewa, jak jadę na trasie około 2000 obr z włączonym ogrzewaniem 2 lub 3 bieg to mam 1/3 skali to powietrze jest adekwatne do temperatury pokozywanej w.g wskaznika, jak wyłacze ogrzewanie lub mam 1 to po chwili mam połowę skali i gorace powietrze (1 bieg dmuchawy dla mnie za słaby) . Dogrzewacz jest sprawny, dzisiaj się załączył , wczoraj jeszcze nie (jutro mam dłuzsza trasę sprawdzę z dogrzewaczem) , chciałbym sprawdzić termostat ale nie wiem gdzie go szukać :oops: krótko mam auto. Sprawdziłem węże jeden zimny chyba dolny, górny ciepły , chłodnica lodowata, płynu nie ubywa , nie bombluje, czy tak ma być? proszę o opinie .
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Re: 2.5 tdi Acv termostat temperatura
czesc z tego co napisałeś wnioskuje że termostat jest ok bo chłodnica sie nie nagrzewa z silnikiem od zera ,natomiast termostat jest w okolicy alternatora.Jeżeli masz multika to masz tylną nagrzewnice a co za tym idzie ilość cieczy chłodzącej z 7 lub 8l nie pamiętam dokładnie wzrosła chyba coś między 12a14l.Jeszcze bym sprawdził odpowietrzenie uk.chłodzenia bardzo szybko można to zrobić i bedziesz miał pewność że to nie to.jeżeli palnąłem jakąś gafe to sory i pozdrawiam
-
Romek27
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Tak mam multivana, nagrzewnice wymieniałem 2 miesiące temu (tą tylną) była skorodowana :oops: układ odpowietrzał się u mnie sam , choć trochę to trwało.... poobserwuje jeszcze temp. węzy, tak mi się wydawało ze tam powinien być termostat, waz od termostatu do chłodnicy zimny. A jak to jest jak będę jeżdził dłużej na małym obiegu nie odbija się to większym spalaniem ? albo jakimś uszkodzeniem?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Sprawność 2,5tdi jest bardzo wysoka i to jest w normalne że silnik nie chce się dogrzać, dlatego dogrzewacz powinien być sprawny, a że silnik idzie na małym obiegu nie szkodzi dotąd dopóki się nie przegrzewa ,
-
Romek27
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj zrobiłem trasę dłuzszą - normalnie dogrzewacz się włączył , temperatura w połowie jak zawsze, dogrzewacz dogrzał w środku sauna na 1 biegu ogrzewania :P - jestem zadowolony - teraz wiem mam czujnik do wymiany dogrzewacz za póżno się właczał - jak było koło zera silnik się nie dogrzewał....
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Nie popadaj w entuzjazm z tym dogrzewaczem, zewrzyj styki czujnika temperatury dogrzewacza i poobserwuj czy załączy się zawsze przy uruchomieniu zimnego silnika, ile pochodzi do wyłączenia itp. Przerabiałem cuda wianki, a okazało się, że wariuje elektronika w sterowniku.
Silnik powinien się zagrzać i bez dogrzewacza tyle, że trochę dłużej to trwa, ale przy takiej temperaturze jak teraz to raczej to kwestia pewnie kilku minut różnicy, zresztą fabrycznie to przynajmniej w Warszawie dogrzewacze się włączać nie powinny, bo jest powyżej +5 stopni. Co innego jak jest -20, wtedy różnica jest odczuwalna. Wielu w ogóle nie ma dogrzewaczy i silniki się jakoś zagrzewają.
Silnik powinien się zagrzać i bez dogrzewacza tyle, że trochę dłużej to trwa, ale przy takiej temperaturze jak teraz to raczej to kwestia pewnie kilku minut różnicy, zresztą fabrycznie to przynajmniej w Warszawie dogrzewacze się włączać nie powinny, bo jest powyżej +5 stopni. Co innego jak jest -20, wtedy różnica jest odczuwalna. Wielu w ogóle nie ma dogrzewaczy i silniki się jakoś zagrzewają.
-
Romek27
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Właśnie zwarłem czujnik ... i jak narazie za każdym razie się włącza, - grzeje jak dojdzie prawie do połowy, pózniej się wyłacza sam, czujnik muszę zamówić w aso. O to u was ciepło , nad morzem teraz 2 stopnie mam :D Zagrzać się zagrzeje ale długo i bez włączania ogrzewania... włączysz ogrzewanie to spada temperatura , teraz jak mam dogrzewać zwarty jest ok, poobserwuje dalej ...
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
moim zdaniem coś jest nie tak, przy -10st to jest możliwe ale nie przy 2stRomek27 pisze:Zagrzać się zagrzeje ale długo i bez włączania ogrzewania... włączysz ogrzewanie to spada temperatura
ja bym podpiął vaga i posprawdzał odczyty z czujników temperatury, a potem układ chłodzenia/ogrzewania do przeglądu przez kogoś kto ma o tym pojęcie
takie rzeczy dzieją się gdy są źle po podłączane węże małego obiegu oraz obiegu dogrzewacza i nagrzewnic, lub np uszkodzony zawór odcinający obieg dodatkowej pompki płynu chłodzącego
jest sporo lektury o tym na forum
-
Romek27
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Jutro postaram się podpiąć vaga, i zrobię test jak szybko się zagrzeje podczas normalnej jazdy ....w sumie to moja pierwsza zima będzie z tym autem ... może ktoś coś skasztanił ....