Brzydka praca silnika po wymianie oleju
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
rogal0077
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t-4
- Kontakt:
Brzydka praca silnika po wymianie oleju
witam kolegów, jak już pisałem w innych wątkach od niedawna jestem posiadaczem t4-ki, upragnionej t4-ki. przez tydzień wszystko fajnie do momentu wymiany oleju wraz z filtrem. autko tuż po odpaleniu i do czasu nagrzania brzydko chodzi, równo ale jakoś tak klekocze, jak mój wcześniejszy wysłużony kangur. czy ktoś może podpowiedzieć jaka może być przyczyna. napomnę tylko że w t4 była karteczka z poprzedniej wymiany oleju od niemca (w którą nie zabardzo wierzę, bo autko od handlarza i średnio możliwe że z przejechanym stanem 220000 a z roku 95) na której widniał opis oleju mineralnego, więc na taki wymieniłem. czy olej może mieć aż takie znaczenie? pozdrawiam
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Brzydka praca silnika po wymianie oleju
przede wszystkim jaki olej zalałeś ??
ogólnie nie zalewa się silników z turbiną minerałem tylko minimum półsyntetykiem 10w40
jeżeli minerał to bardzo wysokiej jakości spełniający normę VW minimum 505
klekotanie na zimnym silniku właściwie występuje we wszystkich silnikach diesla w T4 bo mają one popychacze hydrauliczne więc dopóki się nie rozgrzeje olej to klepie tym bardziej im gęstszy i gorszej jakości olej, a minerał jest najgęstszym olejem i przy dzisiejszych temperaturach to nawet mój TDI na full syntetyku mobila jest sporo głośniejszy po odpaleniu niż w lato
ważne co by na ciepłym nie klepał
ogólnie nie zalewa się silników z turbiną minerałem tylko minimum półsyntetykiem 10w40
jeżeli minerał to bardzo wysokiej jakości spełniający normę VW minimum 505
klekotanie na zimnym silniku właściwie występuje we wszystkich silnikach diesla w T4 bo mają one popychacze hydrauliczne więc dopóki się nie rozgrzeje olej to klepie tym bardziej im gęstszy i gorszej jakości olej, a minerał jest najgęstszym olejem i przy dzisiejszych temperaturach to nawet mój TDI na full syntetyku mobila jest sporo głośniejszy po odpaleniu niż w lato
ważne co by na ciepłym nie klepał
-
rogal0077
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: t-4
- Kontakt:
olej leję z wyższej półki ale i tak zmienię na półsyntetyk. wielkie dzięki bardzo mi pomogłeś. pozdrawiam
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
nie wiem jakiej firmy olej zalales ale na necie pisza ze mobil sie popsuł i jest duzo podrobionych olei mobila. odradzaja kupowanie tego oleju , wiec moze to wina oleju
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Też tak słyszałem że Mobil to już nie ta jakość podobno BP jest ok
-
duzian
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
na Wstepie chcialbym sie przedstawic mam na imie Maricin. i witam wszystkich ... z gory przepraszam za bledy ortograficzne.mam nadzieje ze bedzie ich malo .. 2 lata mialem "OGORKA"2,4d wiadomo mineral. od pol roku mam 2,5tdi.wymienilem olej za namowa mechanika na pol syntetyczny 10w40 mobil super . i odrazu odnioslem wrazenie ze silnik inaczej chodzi dodam ze wczesniej auto bylo zalane olejem 5w50 LONG LIVE chyba na 90% bo tak naprawde nic oprocz naklejki na przednim pasie nie znalazlem .niedawno znow zmnienialem olej tym razem zalalem castrola magnateka dissel 10w 40 i co mnie zaniepoko..to ze po wymianie i przejechaniu 50 km `i kontroli poziomu olej na bagnecie byl nadal czarny a z doswiadczenia wiem ze tuz po wymianie jednak bylo inaczej nawet w ;ogorku' byl czysty ladny choc chwile a tu .. te oleje z beczek to jakies staRE tluszcze a te barany je wciskaja w kogos silnik co robic jaska jest przyczyna czy moge zmienic na syntetyk . p.s odnosze wrazenie ze jak go kupilem i mial tego syntetyka to sie lepiej zbieral i wogle ciszej pracowal czy to mozliwe
??????pozdrawiam
??????pozdrawiam
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Przy long life tak będzie , trza było wypłukać silnik i zalać syntetykiem
-
argo-99
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Transporter 96'
- Kontakt:
Z tymi olejami z beczki to chyba jest mniej podrabianych niż w detalicznych bańkach chodź kwestia czy ktoś tam czymś go już po otwarciu nie rozmnożył. Ja jak kupiłem osobówkę 1,9TDI na pompo wtryskach to zalali mi w niezorientowanym warsztacie 10w-40 (którego swoją droga nie powinno tam być) to palił mi koło 6l a jak zmieniłem na syntetyk to spalanie spadło znacznie na około 5,5duzian pisze:na Wstepie chcialbym sie przedstawic mam na imie Maricin. i witam wszystkich ... z gory przepraszam za bledy ortograficzne.mam nadzieje ze bedzie ich malo .. te oleje z beczek to jakies staRE tluszcze a te barany je wciskaja w kogos silnik co robic jaska jest przyczyna czy moge zmienic na syntetyk . p.s odnosze wrazenie ze jak go kupilem i mial tego syntetyka to sie lepiej zbieral i wogle ciszej pracowal czy to mozliwe
??????pozdrawiam
-
duzian
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dzieki za odp,, wiec mowisz ze zmiana na syntetyk byla by wskazana ???dodam ze auto ma 220tys przeb. czym bys radzil plukac ten silnik .robiles to wczesniej ??w takim siliku i czy warto taka zmiane zrobic .???a i czy lac LONG LAJFA ..POZDRAWIAM ..duzian
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Ja robiłem płukanki w AFN po ponad 200tys na syntetyk ma już prawie 230 i smiga na syntetyku , w AAB to samo płukanka i śmiga na pólsyntetyku przebieg ok 200tyś ABL po płukaniu na półsyntetyku chodzi jak narazie żadnych problemów
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 37
- Model:
- Auto: Caravella
- Opis: olesno - opolskie
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam. Też mam pytanko w kwestii oleju, chce wymienic, (caravella 1996, 246000 km - nie wiem czy pewny przebieg) Mechanicy mi radzą 15w40 i nie wiem co robic, podobno poprzedni właściciel miał minerał albo półsyntetyk, ale on sam nie wie. Osobiście mam na półce 8 l Castrol Magnatec 5w40 i myślałem że jak kupię samochodzik to nim zaleję. Poradźcie co robi, czy próbowac syntetyka czy lepiej nie. Pozdrawiam
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
bzdura !!lukasz.my pisze:(caravella 1996, 246000 km - nie wiem czy pewny przebieg) Mechanicy mi radzą 15w40 i nie wiem co robic,
w dieslach z turbiną minimum półsyntetyk 10w40, mam 360 tyś nalatane i leje full syntetyk 5w50
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Do TDI tylko pełen syntetyk (nie hc, hydrakowane podróby m.in. castrol)
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
dokładnie jak kolega pisze jak lać to tylko syntetyk, na butelce ma byc napisane FULL SYNTETIC lub SYNTETIC, cała reszta opisu na butelkach jak HC-SYNTESE, SYNTETIC TECHNOLOGY to nic innego jak poprawione oleje mineralne
zapamiętać na zawsze, że oleje:
0W- zawsze syntetyki
15W -zawsze mineralne
10W-wiekszośc mineralnych, ale są amerykańskie syntetyki, np ROYAL PURPLE tylko ta cena :-O
5W-to też przeważnie mineralne HC, mało jest syntetyków, ja tu stawiam na VALVOLINE ale jeśli chodzi o cene to GULF, oba mają dopuszczenia 502.00 i 505.00 czyli najlepsza norma dla wszystkich benzynowców i turbodiesli, jedynie nie nadają sie do diesli z pompowtryskami gdzie trzeba szukać olejów z dopuszczeniem 505.01 a dla nowszych silników 506.01
zapamiętać na zawsze, że oleje:
0W- zawsze syntetyki
15W -zawsze mineralne
10W-wiekszośc mineralnych, ale są amerykańskie syntetyki, np ROYAL PURPLE tylko ta cena :-O
5W-to też przeważnie mineralne HC, mało jest syntetyków, ja tu stawiam na VALVOLINE ale jeśli chodzi o cene to GULF, oba mają dopuszczenia 502.00 i 505.00 czyli najlepsza norma dla wszystkich benzynowców i turbodiesli, jedynie nie nadają sie do diesli z pompowtryskami gdzie trzeba szukać olejów z dopuszczeniem 505.01 a dla nowszych silników 506.01
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czyli zalac tym co mam?? Castrol Magnatec 5w40 - A jeśli olej będzie za rzadki nie będzie silnik go chłonął??
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Hm. Chciałem go wykorzystać aby zaoszczędzić, wiadomo jak stoi na półce to nie będę go do piły łańcuchowej wykorzystywał, chyba nie zaszkodzi jak go wleję??? Przecierz to też 5w40 syntetyk, nie wiem dlaczego mam sobie go odpóścić?? Pozdrawiampacark pisze:odpuść sobie magnateca
kup 5W40 SYNTETYK
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: Brzydka praca silnika po wymianie olej
Co wy chcecie od olejów wykonanych w technologii syntetycznej? Niektórzy producenci silników właśnie takie zalecają. Poza tym chyba lepiej jeździć na oleju HC niż na 10W40 półsyntetycznym.
Dla przykładu - DAF zaleca do ciężarówek olej Castrola Enduron Low Saps 10W40 z wymianami co 90 000km.
Dla przykładu - DAF zaleca do ciężarówek olej Castrola Enduron Low Saps 10W40 z wymianami co 90 000km.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
Re: Brzydka praca silnika po wymianie olej
z tego co wiem to oleje HC są olejami mineralnymi lekko "poprawianymi"b8tz pisze:Poza tym chyba lepiej jeździć na oleju HC niż na 10W40 półsyntetycznym.
oleje półsyntetyczne to też minerały z domieszką syntetyka
oczywiście najgorsze są oleje mineralne najlepsze syntetyczne
HC i półsyntetyki, to średnia półka, ale które z nich sa lepsze trudno określić ale generalnie zależy to od dodatków w nich zawartych
-
lukasz.my
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Byłem wczoraj u mechanika specjalizującego się w Teczkach u mnie w miasteczku i wyraził opinie na temat olejów taką że już nie wiadomo co jest w tych pojemnikach, piszą jedno a może być drugie. Opinia mechanika, tak więc lejta co chceta...hehehehe:P:P:P
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
To tak samo jak wódka i dykta. I jedno i drugie alkohol, więc pij co uważasz.
-
gruszka
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
a ja leje olej statoil roadway 15w40 i sie nie spuszczam nad olejem jak co niektorzy. czy ten dobry czy ten jeszcze smaczniejszy. wole zalac tanszy i wymienic czesciej niz jakis longlife trzymac w motorze przez 40 tysiecy.wyrzucam go co 10 tysiecy. na baniaku ma napisane jakies tam specyfikacje vw 505,00 i jeszcze jakas i kupe innych np mercedes itp.
-
Kacper
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
No bo taka jest prawdalukasz.my pisze:Byłem wczoraj u mechanika specjalizującego się w Teczkach u mnie w miasteczku i wyraził opinie na temat olejów taką że już nie wiadomo co jest w tych pojemnikach, piszą jedno a może być drugie. Opinia mechanika, tak więc lejta co chceta...hehehehe:P:P:P
Lepiej zalać coś od niezależnych producentów, takich jak fuchs, liqui moli czy millers. Wtedy jest pewność coś sie ma.
Motul. mobil czy castrol - do konca nigdy nie jest się pewnym co to jest. Ostatnio własnie głośno się zrobiło o podróbach motula.
-
duzian
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Gruszka dzieki ze podzieliles sie z nami swoja wiedza na temat oleju w TDI .. kompletnie nie masz pojecia jak istotnym czynnikiem majacym wplyw na prace/moc/osiagi/wytrzymalosc..jest olej w turbo dieslu i nie tylko ..jak dla mnie to sobie KUJAWSKI zalej z 1 tloczenia co sie bedziesz 'spuszczal'......mam nadzieje ze nie zabierasz glosu w innych tematach pozdrawiam dddddddddduuuuuuuzzzzzzziiiiiiiaaaaaaannnnnnnnnn.
gruszka dopiero zlukalem ze latasz 1,9d miales prawo twierdzic ze lac co popadnie jest naj lepiej ..ten samochod prawie nie jezdzi nie wspomne o lekkim zaladunku i lawecie masz dobre auto ale nie ten motor kolego ja pisalem watek wymiana oleju w tdi mialem 2/4 d lalem minieralny bo prawie 500kapci mu puklo mulem byl strasznym choc nie zawodnym nie potrafie sobie wyobrazic 1,9d na KUJAWSKIM z 1tłocz. mocny temat ..,,pozdrawiam
gruszka dopiero zlukalem ze latasz 1,9d miales prawo twierdzic ze lac co popadnie jest naj lepiej ..ten samochod prawie nie jezdzi nie wspomne o lekkim zaladunku i lawecie masz dobre auto ale nie ten motor kolego ja pisalem watek wymiana oleju w tdi mialem 2/4 d lalem minieralny bo prawie 500kapci mu puklo mulem byl strasznym choc nie zawodnym nie potrafie sobie wyobrazic 1,9d na KUJAWSKIM z 1tłocz. mocny temat ..,,pozdrawiam