Zawór EGR,pomocy!

Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
wojnadk
Forumowicz T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 5
Model:
Auto: carawelle syncro
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Zawór EGR,pomocy!

Nieprzeczytany post autor: wojnadk »

Witam wszystkich! Drodzy forumowicze,wczoraj przyjechalem do pracy (Dania,co drugi tydzień jade do domu ,widzieć się z rodziną), i zauważyłem przy zaworze egr olej,nie było tego dużo,trochę wygląda tak jak by wylatywał z pod tej membrany co jest na zaworze,nie wiem co robić?(najlepiej że rok temu wymieniałem już ten zawór,ale wtedy "rzygało" mi strasznie a zwłaszcza po trasie.Powiem szczerze żę są to pierwsze tysiące po wymianie, i niepokoi mnie że znowu problem się pojawia ,tylko nie tak intensywnie jak poprzednio.Pytałem się dziś kolegi i mówi że trochę ma prawo rzucić spod tej membrany?! Proszę jeśli można o potwierdzenie czy mój kolega mówi prawdę.Jak zrobiłem pierwsze ok.3000km nie widziałem nic oleju przy zaworze,teraz jak mam zrobione ok.6000 po wymianie olej się pokazał,tyle że nie tak mocno jak przy tym starym co miałem,może leci z innego miejsca przy tym zaworze,ale nie jestem pewien.
Na co mam spojrzeć ?
wojna
Robin
Stały bywalec

16
Tematy: 16
Model:
Auto:
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Re: Zawór EGR,pomocy!

Nieprzeczytany post autor: Robin »

Najlepiej zaślepić EGR i będziesz miał spokój. U mnie też lekko się pociło z tej dziurki od membrany i po zaślepieniu jest sucho i nie leci już więcej syfu do kolektora.
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Auto: T4
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

A mi sie tak działo jak turbina padła ,żarł olej a z EGR kapał olej
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

sprawdź jak wyglądają w środku węże prowadzące od turbiny do IC i od IC do EGR ile w nich jest oleju, no można by zajrzeć jeszcze do samego IC ale u ciebie to już nie tak łatwo go zdemontować jak w ACV
wilu8
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 32
Model:
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: wilu8 »

Dodatkowy separator , zaślep sprawdz czy nie wywala błędu
wojnadk
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Robin pisze:
Najlepiej zaślepić EGR i będziesz miał spokój. U mnie też lekko się pociło z tej dziurki od membrany i po zaślepieniu jest sucho i nie leci już więcej syfu do kolektora.
Witam,nie wiem czy to dobry pomysł,ale potrzeba matką wynalazców,mam pytanie jakiego typu masz ten zawór?
Taki jak np.w AXG ,czy taki jak w ACV-ce?.Bo wiem że z zaślepieniem EGR z acv nie bylo problemu,ale nie wiem jak sie to ma do takiego jak w AXG(taki właśnie posiadam).Może któryś z kolegów wypowie się jeszcze w tej kwesti,to będzie mi lepiej podjąć odpowiednie kroki.

wojna
chmielik pisze:
A mi sie tak działo jak turbina padła ,żarł olej a z EGR kapał olej

Witam,oleju nie bierze ani grama,no może 100-kę na 10000(czyli od zmiany do zmiany),jeżdzę na 10W40 mobil,nie widzę by byly jakieś spadki mocy czy coś w tym podobnie.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Do 151KM lejesz 10w40????
wilu8
Samodzielny mechanik

16
Model:
Kontakt:

wojnadk
Zaślep i po kilku km jazdy sprawdz czy nie wywala błędu na vagu , bo z tymi nowszymi układami to tak jest że sterownik wyczuwa zmiany ciśnienia w kolektorze i wywala błąd ale to nie zawsze wiec musisz sprawdzić to
wojnadk
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Probe041 pisze:
Witam,wiesz co wybrałem mniejsze zło, bo nie wiedziałem na czym on jeżdził prędzej,handlarz wyżucil książkę pojazdu a zostawił tylko tę z obslugi he he he,myślałem na zmianie oleju na full syntetyk,wlaśnie żimą bo jest to pora najbardziej odpowiednia na zmianę oleju (ze względu na inną lepkość),ale mam opory czy czegoś nie zepsuje przez to!
Co do zaślepienia zaworu,czy ktoś zaślepial ten model zaworu?
I nasuwa mi się pytanie,czy przez te innowacje(zaślepienie )nie będzie mi się zbierał syf w kolektorze przed zaworem?
Po co to wogule jest zamontowane jak można to obejść?
I co z błędem jeśli wyskoczą na wagu?
Myślę nad zastosowaniem separatora,ale nie wiem gdzie go by czeba podłączyć,widziałem taki na allegro ok 200zł,a druga opcja to z pod tej membrany co jest otwór którym wylatuje olej,przymocować jakiś wężyk by sobie ten syf wylatywał gdzieś na dole(problem polega na tym jak tylko przymocować wężyk do membrany.

wojna
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

zaślepiasz tak samo ja w ACV odkręcasz rurkę idącą od wydechu do EGR przy nim wkładasz blachę uszczelniasz skręcasz i tyle
żadnych błędów nie będzie bo brak czujników
a na temat czy robić to czy nie to na kilku różnych forach które czasem czytam jest zawsze to pytanie i temat ma po kilkadziesiąt stron dyskusji za i przeciw przy wszystkich silnikach diesla
decyzja należy do ciebie
ja mam zaślepiony u siebie
toudi100
Aktywny T4

16
Tematy: 19
Model:
Auto:
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: toudi100 »

wojnadk pisze:
Probe041 pisze:
Witam,wiesz co wybrałem mniejsze zło, bo nie wiedziałem na czym on jeżdził prędzej,handlarz wyżucil książkę pojazdu a zostawił tylko tę z obslugi he he he,myślałem na zmianie oleju na full syntetyk,wlaśnie żimą bo jest to pora najbardziej odpowiednia na zmianę oleju (ze względu na inną lepkość),ale mam opory czy czegoś nie zepsuje przez to!
Co do zaślepienia zaworu,czy ktoś zaślepial ten model zaworu?
I nasuwa mi się pytanie,czy przez te innowacje(zaślepienie )nie będzie mi się zbierał syf w kolektorze przed zaworem?
Po co to wogule jest zamontowane jak można to obejść?
I co z błędem jeśli wyskoczą na wagu?
Myślę nad zastosowaniem separatora,ale nie wiem gdzie go by czeba podłączyć,widziałem taki na allegro ok 200zł,a druga opcja to z pod tej membrany co jest otwór którym wylatuje olej,przymocować jakiś wężyk by sobie ten syf wylatywał gdzieś na dole(problem polega na tym jak tylko wprzymocować wężyk do membrany.

wojna
ja do swojego AHY tez leje 10w/40 ,bo tez nie wiedziałem co było lane a wole zmienić z syntetyka na pól syntetyk
niż na odwrót.
Jeśli chodzi o EGR to nie wiem czy mamy taki sam ,ale mam zaślepiony już ponad roczek a żadnego błędu nie pokazuje i skomplikowane to nie jest.
chmielik
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

I ja te mam zaślepiony już 3 rok i nic
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Słyszałem, że po zaślepieniu EGRa silnik się o wiele dłużej nagrzewa, szczególnie w zimie. Może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć? Zauważył ktoś takie objawy u siebie?
chmielik
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Probe041 pisze:
Słyszałem, że po zaślepieniu EGRa silnik się o wiele dłużej nagrzewa, szczególnie w zimie. Może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć? Zauważył ktoś takie objawy u siebie?
Nie nie prawda u mnie nie widzę różnicy po za jedna że lepiej się zbiera .....a co do nagrzewania to samo
wojnadk
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Witam wszystkich! Dzięki za cenne wskazówki,jestem tylko zaskoczony że po wymianie tego zaworu prędzej,temat powrócił?!,nie mam zamiaru ponownie wydawać pieniędzy na zawór,bo może to być ponowna" walka z wiatrakami",a do tego modelu to koszta są spore.Mam tylko pytanie co i w jakiej ilości rozdziela spaliny do zaworu egr,może tam jest jakiś problem?!
Czy zmiejszenie średnicy ukladu wydechowego moglo mieć jakiś wplyw na to że mam problem jaki mam?(wymieniałem dwa lata temu od katalizatora ,do samego końca,kupywałem wydech do syncro z polmo ostrów,różnica była taka że oryginał miał minimalnie większą średnicę od zamiennika kilka milimetrów),to tylko moje insynuacje i proszę mnie mocno nie krytykować,szukam tylko przyczyny tego co mnie trapi!
Dzięki wam drodzy forumowicze,że mam w was jakieś sparcie,bo jestem tak wkurzony ,że myślę sprzedać mego bolida(ostateczność),szkoda mi tych pieniędzy i serca co wsadzilem w te auto.
Kolega Wilu 8,pisze że mogą wystąpić jakieś błędy na wagu? Pytałem się dziś kolegi z aso i mówi że to nie zupełnie prawda,ponieważ sam zawór nie posiada czujników,(to samo mówi kolega Kenobi),problem może wystąpić w z odczytu podciśnienia,(jakieś błędne dane),nie wiem o co chodzi,więć może drodzy koledzy proszę mi to trochę wyjaśnić ,jak ktoś wie o co chodzi.
Z czeo najlepiej zrobić zaślepkę do tego zaworu, i czy muszę zastosować jakieś dodatkową uszczelkę?

wojna
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Co do zaślepiania
http://www.t4-wiki.de/wiki/Abgasr%C3%BC ... llegung%29

I obrazowo (nie ten silnik)
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Motor ... rdnung.jpg

No i jeśli nie chce Ci się bawić to masz gotowe na allegro
http://allegro.pl/zaslepka-egr-tdi-vw-a ... 66805.html
Ostatnio zmieniony 17 gru 2010, 18:34 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.
wilu8
Samodzielny mechanik

16
Model:
Kontakt:

EGR czujnika nie ma ale jest czujnik ciśnienie w kolektorze ssącym a jego właśnie zmiany (czasem nieprawidłowe wachania ) sa powodem występowania błędu , a jak wiemy EGR jest sterowany zaworem N18 , Ale jak pisałem wcześnie nie w każdym silniku to występuje
i nie ma się tym co przejmować
wojnadk
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Witam wszystkich! Dziękuje za wsparcie techniczne i zdjęciowe od was! Śmiać mi się chciało jak zobaczyłem zdjęcia z niemieckiej strony o WV t4(taki ułożony naród,a takie rzeczy opisują i polecają) he he he.A na poważnie,jak to jest że spod tej membrany co poci mi się olej,ma się do tego że na jednym ze zdjęć co przesłał Probe 041,zawór ma pełno sadzy,ale ani grama oleju?!.Nie rozumiem tego że "wyłączając" zawór EGR za pomocą przykładowej blaszki,przestanie lecieć olej z pod membrany.Co ma blaszka do tego lecącego oleju z pod membrany,jak ona zamyka dopływ spalin?Tego nie umiem zrozumieć,może ktoś mi to wyjaśni z technicznego punktu widzenia! Dziś zamówiłem na allegro ową blaszkę,czy do tego mam kupić nowe uszczelki,czy mogą być stare?
Czy ktoś coś wie o temperaturze silnika poi takim tuningu,bo coś tam wyczytałem z materiału ,który przesłał Probe,czy to chodzi o podwyższoną temperaturę w komorze spalania?

wojna

p.s jeszcze raz dzięki za wsparcie,może dzięki temu uniknę wydania następnych 1000zł!
lysek65
Nowy T4

16
Tematy: 0
Model:
Auto:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: lysek65 »

Witam.Moim zdaniem blaszka jest zbędna.zawór ma swoją sprężynę,która dociska grzybek.wystarczy wymontować zawór,dobrze go wyczyścić i po założeniu zaślepić przewód podciśnieniowy.Z Twoim olejem to może być tak,że turbina nawiewa trochę.generalnie można by było wywalić zawór,zaślepić wydech i kolektor ssący i będzie po kłopocie.pozostaje jednak fakt,że od strony turbiny jak i być może od strony zaworów ten olej wali.można by zrobić tak;zwalić wąż z turbiny,wyczyścić wszystko i połączyć go bezpośrednio z filtrem powietrza.Silnik będzie co prawda chodził bez turbiny,ale będziesz Mógł sprawdzić skąd ten olej.Z tym zwaleniem węża to oczywiście na krótko.Jeżeli chodzi o temperaturę to nic się nie zmienia.Pozdrawiam
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

lysek65 pisze:
można by zrobić tak;zwalić wąż z turbiny,wyczyścić wszystko i połączyć go bezpośrednio z filtrem powietrza.Silnik będzie co prawda chodził bez turbiny,ale będziesz Mógł sprawdzić skąd ten olej.
Masz świadomość jak wygląda korzystanie z silnika TDI bez turbiny, obawiam się że nie, bo byś takich bzdur nie pisał !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy bez wersji silnika”