lużny zaciisk tył (denerwujące stuki)
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
Rafaell2012
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
lużny zaciisk tył (denerwujące stuki)
witam
kolejnym problemem z moim t4 jest luz lewego tylnego zacisku który ponoć da się zlikwidować przez wymianę tulejek które się po prostu wybiły na tych naszych drogach, już pytałem w motoryzacyjnym ale nic mi nie znaleźli, na allegro zestawy naprawcze nie zawierają tego elementu, forum teź przejrzałemi nic... bardzo denerwujący metaliczny stukot potwierdzony po wczorajszej wizycie na diagnostyce, jeśli ktoś miał podobny problem to chętnie skorzystam z kaźdej rady, może wiecie gdzie nabyć interesujące mnie części?
kolejnym problemem z moim t4 jest luz lewego tylnego zacisku który ponoć da się zlikwidować przez wymianę tulejek które się po prostu wybiły na tych naszych drogach, już pytałem w motoryzacyjnym ale nic mi nie znaleźli, na allegro zestawy naprawcze nie zawierają tego elementu, forum teź przejrzałemi nic... bardzo denerwujący metaliczny stukot potwierdzony po wczorajszej wizycie na diagnostyce, jeśli ktoś miał podobny problem to chętnie skorzystam z kaźdej rady, może wiecie gdzie nabyć interesujące mnie części?
-
Rafaell2012
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: lużny zaciisk tył (denerwujące stuki)
dziś zabrałem się do diagnozowania przypadłej dolegliwości, okazało się że w tylnim zacisku nie ma żadnych tulejek, a dedukując własną hipotezę myślałem że jażmo poluzowało, a przyczyna tak głośnego i denerwującego nie tylko mnie stukania była prosta, a mianowicie wypadła sprężyna dociskająca klocek(mają kiepskie rozwiązanie/ nie zabudowana góra klocka przez co sprężyna może wypaść razem z zabezpieczeniem na którym jest nałożona) ale na szczęście nie wyrzuciłem starych i po szybkiej przekładce wszystko wróciło do normy
nie spotkałem się z podobnym wątkiem na forum więc może komuś to pomoże
pozdro
nie spotkałem się z podobnym wątkiem na forum więc może komuś to pomoże
pozdro
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- Opis: Jak się nie spocisz, to się nie nauczysz...
- podziekowal za post: 31 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
u mnie takie stukanie tez jest na razie - okazało się że zacisk jest lekko wyrobiony (wyzłobiony rowek w miejscu tego "haczyka" na klocku) i przy hamowaniu tarcza "zabiera" klocek potem go puszcza i słychać takie denerwujące "tang tang tang..."
Czeka mnie chyba wymiana zacisku... bo do tego przy jeździe popiskuje jak stara taczka.. łit łit łit...
Czeka mnie chyba wymiana zacisku... bo do tego przy jeździe popiskuje jak stara taczka.. łit łit łit...
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
o masz... a klocki mam założone nowe i co? znaczy mechanik nie takie włożył jak trzeba? Zauważyłem też dzisiaj że nie ma tej sprężyny która trzyma zacisk - z jednej strony trzymają go śruby a z drugiej jest luźny... czy to mechanicy z "usterki" ? :)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Powiem ci tak, miałem to samo u siebie i się okazało że blaszek brak a jarzma wywalone jak stare kur... a blaszki pomogły
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
ale te blaszki powinny być z klockami czy to sie osobno nabywa jakoś? bo wczesniej miałem np klocki z czujnikiem a teraz widze ze przewodu nie ma czyli wsadzili mi klocki bez czujnika chyba...
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
zależy od marki klocków, jedni dają razem z klockami inni nie i trzeba dokupić oddzielniemarcel2.4D pisze:ale te blaszki powinny być z klockami czy to sie osobno nabywa jakoś?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Potwierdzam, lepszej marki klocki maja blaszki a tańsze nie chociaż w tanich też dodają czasemKenobi pisze:zależy od marki klocków, jedni dają razem z klockami inni nie i trzeba dokupić oddzielniemarcel2.4D pisze:ale te blaszki powinny być z klockami czy to sie osobno nabywa jakoś?
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
byłem dzis u mechaniora - o sprężynie powiedział że musiała wziąć i wypaść chyba... po czym nową we dwóch wpychali chyba z 5 minut... skoro tak trudno założyć to sobie sama spadła? wątpię...
a co do klocków mówie mu że miałem takie z czujnikiem a on mówi że i tak nie był podłaczony wiec po co dawac z czujnikiem jak można bez.. ale mam bez blaszek... a można takie blaszki / dorobić, dokupić? bo mimo że wsadzili sprężynę wciąż słychać łit łit łit...
może rozebrac zaciski i wyczyscic tłoczek? może coś sie zapieka, blokuje?
aaaa i klocki mam Delphi.
a co do klocków mówie mu że miałem takie z czujnikiem a on mówi że i tak nie był podłaczony wiec po co dawac z czujnikiem jak można bez.. ale mam bez blaszek... a można takie blaszki / dorobić, dokupić? bo mimo że wsadzili sprężynę wciąż słychać łit łit łit...
może rozebrac zaciski i wyczyscic tłoczek? może coś sie zapieka, blokuje?
aaaa i klocki mam Delphi.
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
marcel blaszki można dokupić bez problemu.
Ale mnie inna rzecz nurtuje.... a jakiej ty spręzynie piszesz ? .... bo ja miałem niedawno wszystkie hamulce na części pierwsze rozebrane i jakoś sobie nie przypominam aby z tyłu jakieś sprężyny zacisku były, no oprócz sprężyny koło ręcznego :)
OCB ?
Ale mnie inna rzecz nurtuje.... a jakiej ty spręzynie piszesz ? .... bo ja miałem niedawno wszystkie hamulce na części pierwsze rozebrane i jakoś sobie nie przypominam aby z tyłu jakieś sprężyny zacisku były, no oprócz sprężyny koło ręcznego :)
OCB ?
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
przednie zaciski mam tak mocowane że patrząc od przodu auta - wewnątrz trzymają go 2 śruby a z zewnątrz jest taka sprężyna przypominająca "paragraf" spinająca zacisk z jarzmem... przynajmniej ja tak mam...
cuś takiego m/w :
aaaaa już wiem - post był o lewym tylnym a ja pisze o lewym przednim..... ups! przepraszam...
cuś takiego m/w :
aaaaa już wiem - post był o lewym tylnym a ja pisze o lewym przednim..... ups! przepraszam...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
no to ok, ale wyszedł taki bełkot że już nie wiadomo OCB, jeden pisze o blaszkach na tył, ty o sprężynach na przód .... <35>
Ty moze zmień mechaników , skoro takiej sprężyny nie potrafią założyć w mniej niż 5 sek. Porażka <szok>
Ty moze zmień mechaników , skoro takiej sprężyny nie potrafią założyć w mniej niż 5 sek. Porażka <szok>
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
wymienili mi na nowe wiec może trudniej było troche bo nierozciągnięta - z tymi 5 min. troche przesadziłem... ;)
Ale czy do tego warsztatu jeszcze pojechać... szczerze sie zastanawiam...
Tylko u mnie w okolicach Nowego Dworu nie bardzo wiem gdzie uderzyć do "specjalisty" ....
Ale czy do tego warsztatu jeszcze pojechać... szczerze sie zastanawiam...
Tylko u mnie w okolicach Nowego Dworu nie bardzo wiem gdzie uderzyć do "specjalisty" ....
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Co do blaszek w tylnych zaciskach to u mnie przy nowych klockach na tył były ale razem z nimi klocki nie mieszczą się w jarzmie (próbowałem nawet po jednej sztuce montować na jarzmo) a bez wchodzą luźno i też zdarza się się im popiskiwać. Poprzednie klocki blaszek nie miały i ciaśniej siedziały w jarzmie i nie popiskiwały w czasie jazdy.
Wychodzi na to że klocki mimo, że wyglądają na takie same mogą się minimalnie różnić jeśli chodzi o tył.
Ostatnio zrobiłem trasę ponad 2kkm po autostradach i piszczenie ucichło, może po prostu się ułożyły klocki do tarczy.
Wychodzi na to że klocki mimo, że wyglądają na takie same mogą się minimalnie różnić jeśli chodzi o tył.
Ostatnio zrobiłem trasę ponad 2kkm po autostradach i piszczenie ucichło, może po prostu się ułożyły klocki do tarczy.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
praktycznie wszystkie weekendy, spędzam na działce w Goławicach Pierwszych koło Pomiechówka, zawsze mogę zerknąć co i jak gdybyś podjechałmarcel2.4D pisze:Tylko u mnie w okolicach Nowego Dworu nie bardzo wiem gdzie uderzyć do "specjalisty" ....
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
A chetnie podskoczę - czemu nie :) A teraz będziesz? mógłbym zająć chwilkę? Zawsze kilka cennych rad się przyda :)
-
pazur
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Jetta coupe
- Kontakt:
Panowie wtrące wam sie w rozmowe.
Jakie macie tarcze tylne ? Buduje taki dziwny pojazd i potrzebuje zaciski tylne z recznym na linke. Szukam po rozmiarach tarcz [ moje pełne 280mm]. Znalazłem w necie że bedzie to pasowac z vw t4 05.1999-> bo tam na tyle też są tarcze pełne 280mm - Czy ktoś to może potwierdzic ?
Jakie macie tarcze tylne ? Buduje taki dziwny pojazd i potrzebuje zaciski tylne z recznym na linke. Szukam po rozmiarach tarcz [ moje pełne 280mm]. Znalazłem w necie że bedzie to pasowac z vw t4 05.1999-> bo tam na tyle też są tarcze pełne 280mm - Czy ktoś to może potwierdzic ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tak jestProbe041 pisze:lub 294mm
źle ze mną, oj źle, może nie z całym mną ale z głową na pewno <cool>