problem z ustawieniem pompy wtryskowej 1.9 ABL
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mepszo
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
problem z ustawieniem pompy wtryskowej 1.9 ABL
Witam , mam problem z ustawieniem pompy która wróciła z regeneracji. Zmieniałem w tym aucie rozrząd z sześć razy i zawsze było ok czyli góra zablokowana, pompa zablokowana , dół na znak , pompa na znak , pasek naciągniety, koła dokręcone i lux. Teraz jak pompa jest na znaku to auto kopci na siwo i ma opóźniony zapłon. Jak poluzuje kółko od pompy i wyprzedzę zapłon jakieś trzy minimetry to jest dobrze . Czy ma ktoś pomysł co się stało?? Pozdrawiam
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle Assistance
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: problem z ustawieniem pompy wtryskowej 1.9 ABL
bo trzeba wziąć czujnik zegarowy do reki i ustawić kąt wtrysku.... bez tego ani rusz :P
-
mepszo
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ok! rozumiem. To jeszcze jedno poco te znaki na pompie skoro i tak trzeba ustawiać czujnikiem? Myślałem , że jak blokuje się pompę i ustawia się ją na znaki to wystarczy :) przynamniej zawsze wystarczało.
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Ja jeszcze nigdy nie użyłem zegara do ustawienia 1.9d czy td albo nawet tdi. Zadna literatura techniczna nie pokazuje że trzeba użyć zegara. Blokady w odpowiednie miejsca i tyle.
Jak dla mnie ten kto regenerował pompę skopał robotę. Z resztą jeszcze nikt nigdy nie naprawił mi żadnej pompy wtryskowej bynajmniej w okolicy gdzie mieszkam. Zawsze po naprawie było coś nie tak.
I jak to w pewnej polskiej komedji jestem pokłucony ze wszystkimi co naprawiają pompy w okolicy.
Morał z tego taki że pompe trzeba wyjąć i oddać na naprawę gwarancyjną.
Jak dla mnie ten kto regenerował pompę skopał robotę. Z resztą jeszcze nikt nigdy nie naprawił mi żadnej pompy wtryskowej bynajmniej w okolicy gdzie mieszkam. Zawsze po naprawie było coś nie tak.
I jak to w pewnej polskiej komedji jestem pokłucony ze wszystkimi co naprawiają pompy w okolicy.
Morał z tego taki że pompe trzeba wyjąć i oddać na naprawę gwarancyjną.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
oryginalna serwisówka VW dla 2.4D:cybkryst pisze:a jeszcze nigdy nie użyłem zegara do ustawienia 1.9d czy td albo nawet tdi. Zadna literatura techniczna nie pokazuje że trzeba użyć zegara
http://images64.fotosik.pl/708/57a8fb339ccdce3bm.jpg
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ale tu jest mowa o 1.9 ABL!!Kenobi pisze:oryginalna serwisówka VW dla 2.4D:cybkryst pisze:a jeszcze nigdy nie użyłem zegara do ustawienia 1.9d czy td albo nawet tdi. Zadna literatura techniczna nie pokazuje że trzeba użyć zegara
http://images64.fotosik.pl/708/57a8fb339ccdce3bm.jpg
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
szczególnie 1.9d i TDI to ABLcybkryst pisze:Ale tu jest mowa o 1.9 ABL!!
zresztą w tej serwisówce dalej jest opis jak w reszcie diesli ustawiać początek tłoczenia na zegar włącznie z TDI - ściągnij sobie z forum i poczytaj
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Nie ja tu akurat potrzebuję pomocy.
Jak kolega napisał, że wcześniej kilka razy wymieniał rozrząd na znaki i blokady i nie było problemu.
Po regeneracji pompy jest problem.
Wniosek nasuwa się sam. Wszystko da się ustawić tak jak da się celnie strzelać z pistoletu z krzywą lufą a stosowanie zegara do 1.9 to przerost formy nad treścią.
Jak kolega napisał, że wcześniej kilka razy wymieniał rozrząd na znaki i blokady i nie było problemu.
Po regeneracji pompy jest problem.
Wniosek nasuwa się sam. Wszystko da się ustawić tak jak da się celnie strzelać z pistoletu z krzywą lufą a stosowanie zegara do 1.9 to przerost formy nad treścią.
-
mepszo
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Rozumiem, że jak wymieniam rozrząd dwa razy w roku to jestem zmuszony poszukać warsztatu z czujnikiem bo mam dwóch kolegów którzy prowadzą warsztat od ładnych paru lat i na pytanie o czujnik do 1.9 td zrobili duże oczy. Jeżeli ptrzebny jest ten czujnik do 1.9 td to po co są znaki na pompie!!! Dodam że teczka moja nakręciła 600tyś i mam drugą z podobnym przebiegiem i żadna z nich nie widziała nigdy czujnika
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ale ja o tym pisałem w postach wyżej.mepszo pisze:Rozumiem, że jak wymieniam rozrząd dwa razy w roku to jestem zmuszony poszukać warsztatu z czujnikiem bo mam dwóch kolegów którzy prowadzą warsztat od ładnych paru lat i na pytanie o czujnik do 1.9 td zrobili duże oczy. Jeżeli ptrzebny jest ten czujnik do 1.9 td to po co są znaki na pompie!!! Dodam że teczka moja nakręciła 600tyś i mam drugą z podobnym przebiegiem i żadna z nich nie widziała nigdy czujnika
Masz źle zregenerowaną pompę i dla tego nie możesz ustawić na blokady.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Przy wymianie rozrządu nie ściągasz pompy wtryskowej, więc wszystko gra, ale jak wyciągasz pompę to już jest inna piłka i w zależności od modelu albą nią obracasz aby ustawić początek wtrysku, albo popuszczasz trzy śrubki na kole pompy i ustawiasz.mepszo pisze:Witam , mam problem z ustawieniem pompy która wróciła z regeneracji. Zmieniałem w tym aucie rozrząd z sześć razy i zawsze było ok
Więc po wymontowaniu pompy trzeba ustawiać na zegar chyba że sobie znaczyłeś w zależności od modelu w jakim dokładnie miejscu była pompa, czy też w jakim dokładnie miejscu było koło pompy wtryskowej, co zresztą też nie daje pewności, bo po regeneracji najlepiej ustawić na zegar.
Jak dla mnie, to nie wiesz o czym piszesz.cybkryst pisze:Masz źle zregenerowaną pompę i dla tego nie możesz ustawić na blokady.
-
mepszo
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Owszem przy wymianie rozrządu blokujesz tylko koła i pompą nie ruszasz ale jak pamiętam to po włożeniu blokad mechanik i tak zawsze luzował koło rozrządu i koło pompy napinał pasek ustawiał pompę na znak i wszystko dokręcał . Nie znalazłem nigdzie opisu czy książki odnosnie 1.9td abl jest tylko 1.9 td AAZ a wydaje mi się , że tam troszkę inna pompa. W ABL-u ustawiasz kąt kółkiem od pompy i wydawało mi się biorac to na logikę że jak zablokujesz pompę i poluzujesz te trzy śruby to kręcisz centralną śrubą aż pokryją się znaki na pompie potem dokrecasz kółko i jest ok a zegarem możesz potem sprawdzić dla świętego spokoju. Jeżeli się mylę to może w końcu ktoś się wypowie po co ten znak na pompie jak trzeba używac czujnika ?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Aleś namieszał, przy wymianie rozrządu popuszczasz tylko koło na wałku rozrządu, nie pompy wtryskowej.mepszo pisze:Owszem przy wymianie rozrządu blokujesz tylko koła i pompą nie ruszasz ale jak pamiętam to po włożeniu blokad mechanik i tak zawsze luzował koło rozrządu i koło pompy napinał pasek ustawiał pompę na znak i wszystko dokręcał .
Pompy mechanik nie ustawiał na znak, tylko miał ją na blokadzie którą po napięciu paska powinien usunąć, następnie ustawić GMP na kole zamachowym, ustawić wałek rozrządu i dokręcić koło wałka rozrządu.
Ma być ustawiony wał względem wałka rozrządu idealnie, a miejsce blokady koła pompy wtryskowej już nie koniecznie, bo tą się ustawia na zegar.
Tak jak wyżej pisałem, w jednych 1.9 obraca się całą pompą aby ustawić początek wtrysku, w innych kołem na trzy śrubki.mepszo pisze:Nie znalazłem nigdzie opisu czy książki odnosnie 1.9td abl jest tylko 1.9 td AAZ a wydaje mi się , że tam troszkę inna pompa.
A jak nie gra to co nie masz świętego spokoju, na pompie wtryskowej nie masz znaków które muszą się idealnie kryć, jest tylko miejsce na blokadę.mepszo pisze:W ABL-u ustawiasz kąt kółkiem od pompy i wydawało mi się biorac to na logikę że jak zablokujesz pompę i poluzujesz te trzy śruby to kręcisz centralną śrubą aż pokryją się znaki na pompie potem dokrecasz kółko i jest ok a zegarem możesz potem sprawdzić dla świętego spokoju.
-
mepszo
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sorki za przerwę ale niestety co noc trzeba 600 zrobić. Moim zdaniem trzeba poluzować koło pompy wtryskowej w ABL-u i koło wałka rozrządu.
Może krótki opis z lektury autodata:
- obrócić wałem korbowym w GMP pierwszego cylindra znaki regulacyjne muszą się pokrywać
- założyć liniał nastawczy nr 2065A i wyśrodkować szczelinomierzami
-zablokować koło pompy wtryskowej trzpieniem 3359
-!!!!!! poluzować śruby koła pompy wtryskowej!!!!!!!
- poluzować nakrętkę rolki napinającej
- zdjąć pasek zębaty
Zakładanie:
- sprawdzić czy wał korbowy jest ustawiony w GMP pierwszego cylindra znaki muszą się pokrywać
- sprawdzić czy liniał nastawczy wałka i trzpień pompy są prawidłowo umieszczone
- poluzować śrubę koła rozrządu o 180stopni i poluzować koło dobijakiem
- zakładać pasek w lewą strone
-obrócić rolkę napinającą aż karb i szczelina na rolce pokryją się
- nakretkę rolki dokręcić momentem 20Nm
-sprawdzić czy znaki regulacyjne pokrywają się
- śrubę koła rozrządu dokręcić momentem 45Nm
- śruby koła pompy wtryskowej dokręcic momentem 25Nm
- obrócić wałem dwa obroty w prawo w GMP pierwszego cylindra
- sprawdzić czy znaki się pokrywają i czy liniał nastawczy wałka rozrządu może zostać wsunięty
-!!!!! sprawdzić czy trzpień blokujący pompę wtryskową może zostać wsunięty!!!!
-!!!!! jeżeli tak nie jest poluzować śruby koła pompy wtryskowej obrócić piastą koła zębatego aż trzpień blokujący będzie mógł -zostać wsunięty i dokręcić śruby!!!!
- zamontować elementy w kolejnosci odwrotnej jak przy zdejmowaniu
Nie ma ani jednego słowa o czujniku!!!
Jeżeli trzeba ustawić po tym wszystkim kąt wtrysku to po ustawienu nie ma szansy przy następnym zdjęciu paska włożyć blokady w pompę bo koło będzie przesunięte. Moim zdaniem jak ktoś ma fisia i chce się bawić i w idealne
ustawienię kąta w ABL-u to bierze czujnik ale na tych podstawowych ustawieniach (blokadach)silnik powinień poprawnie pracować
Może krótki opis z lektury autodata:
- obrócić wałem korbowym w GMP pierwszego cylindra znaki regulacyjne muszą się pokrywać
- założyć liniał nastawczy nr 2065A i wyśrodkować szczelinomierzami
-zablokować koło pompy wtryskowej trzpieniem 3359
-!!!!!! poluzować śruby koła pompy wtryskowej!!!!!!!
- poluzować nakrętkę rolki napinającej
- zdjąć pasek zębaty
Zakładanie:
- sprawdzić czy wał korbowy jest ustawiony w GMP pierwszego cylindra znaki muszą się pokrywać
- sprawdzić czy liniał nastawczy wałka i trzpień pompy są prawidłowo umieszczone
- poluzować śrubę koła rozrządu o 180stopni i poluzować koło dobijakiem
- zakładać pasek w lewą strone
-obrócić rolkę napinającą aż karb i szczelina na rolce pokryją się
- nakretkę rolki dokręcić momentem 20Nm
-sprawdzić czy znaki regulacyjne pokrywają się
- śrubę koła rozrządu dokręcić momentem 45Nm
- śruby koła pompy wtryskowej dokręcic momentem 25Nm
- obrócić wałem dwa obroty w prawo w GMP pierwszego cylindra
- sprawdzić czy znaki się pokrywają i czy liniał nastawczy wałka rozrządu może zostać wsunięty
-!!!!! sprawdzić czy trzpień blokujący pompę wtryskową może zostać wsunięty!!!!
-!!!!! jeżeli tak nie jest poluzować śruby koła pompy wtryskowej obrócić piastą koła zębatego aż trzpień blokujący będzie mógł -zostać wsunięty i dokręcić śruby!!!!
- zamontować elementy w kolejnosci odwrotnej jak przy zdejmowaniu
Nie ma ani jednego słowa o czujniku!!!
Jeżeli trzeba ustawić po tym wszystkim kąt wtrysku to po ustawienu nie ma szansy przy następnym zdjęciu paska włożyć blokady w pompę bo koło będzie przesunięte. Moim zdaniem jak ktoś ma fisia i chce się bawić i w idealne
ustawienię kąta w ABL-u to bierze czujnik ale na tych podstawowych ustawieniach (blokadach)silnik powinień poprawnie pracować
-
ccys
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Opis: zwyczajny szary zjadacz chleba...
- Kontakt:
a nie macie panowie pomysłu dlaczego z wydechu przy "przegazowaniu" auta leci czarny dym?? Ktoś powiedział że to wina pompy wtryskowej i trzeba ją wyregulować (??). Nie wiem ile w tym prawdy-nie znam się na tym. A jesli tak, to czy znacie jakiegoś zaufanego "pompiarza" z łodzi lub okolic?? Będę wdzięczny za pomoc...
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Tak ma być w tym silniku, ważne żeby w czasie jazdy przy doładowaniu nie dymił na czarno.
-
ccys
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Opis: zwyczajny szary zjadacz chleba...
- Kontakt:
chyba niestety dymi. Jak się rozpędzam, np ruszając na skrzyżowaniu zauważyłem że za mną rozwiewa się czarny dym...
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Witam.
Podłączę się do tematu , bo mamy podobny problem. Mianowicie T4 oddana była do naprawy (regeneracja pompy wtryskowej) .Po 2 miesiącach okazało się że problem powrócił, więc T4 -ka poszła do tego samego mechanika (naprawił) , ale brat usłyszał ukratkiem od mechaników że przy wymianie coś pękło , nie chcą się przyznać . Ale nie w tym tkwi problem. A dodam że silnik odpala ale nierówno pracuje kopci i słaba moc (silnik 1,9 D ABL). Brat z tą T4-ką stoi za granicą i problem powrócił , wiec pytanie .
Czy ustawienie wtrysków jak piszecie coś pomoże .
Czy można w takim stanie przejechać 250 km.
Co mogło pęknąć
I mam jeszcze jedną groźbę o serwisówkę do tego modelu ( na forum znalazłem tylko do 5-cio cylindrowych).
Prosiłbym o szybką odpowiedź bo stoimy za miedzą. Dodam że w dieslach jestem cieniutki.
Podłączę się do tematu , bo mamy podobny problem. Mianowicie T4 oddana była do naprawy (regeneracja pompy wtryskowej) .Po 2 miesiącach okazało się że problem powrócił, więc T4 -ka poszła do tego samego mechanika (naprawił) , ale brat usłyszał ukratkiem od mechaników że przy wymianie coś pękło , nie chcą się przyznać . Ale nie w tym tkwi problem. A dodam że silnik odpala ale nierówno pracuje kopci i słaba moc (silnik 1,9 D ABL). Brat z tą T4-ką stoi za granicą i problem powrócił , wiec pytanie .
Czy ustawienie wtrysków jak piszecie coś pomoże .
Czy można w takim stanie przejechać 250 km.
Co mogło pęknąć
I mam jeszcze jedną groźbę o serwisówkę do tego modelu ( na forum znalazłem tylko do 5-cio cylindrowych).
Prosiłbym o szybką odpowiedź bo stoimy za miedzą. Dodam że w dieslach jestem cieniutki.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Klin na wale to nie taki problem żeby mechanik nie naprawił. A objawy powtarzają się co 2-wa miesiące. Cały czas by ścinało klin. A wydaje mi się że przy ściętym klinie wcale by nie odpalił.Może się mylę, nie jestem w dieslach dobry. Gdybym miał serwisówkę było by mi łatwiej. Ma ktoś jakieś inne pomysły.
Sorry Probe041 po rozmowie z bratem doszliśmy do wniosku to może być faktycznie klin. Wielkie dzięki za trafną podpowiedz. Na forum znalazłem temat klina. Prosiłbym jeszcze o serwisówkę.
Sorry Probe041 po rozmowie z bratem doszliśmy do wniosku to może być faktycznie klin. Wielkie dzięki za trafną podpowiedz. Na forum znalazłem temat klina. Prosiłbym jeszcze o serwisówkę.