Swap TD -> TDI - opłacalność przedsięwzięcia

ODPOWIEDZ
Johnny
Aktywny T4

14
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Swap TD -> TDI - opłacalność przedsięwzięcia

Post autor: Johnny »

Temat ten z oczywistych powodów kieruję przede wszystkim do osób, które dokonały przekładki TD (ABL)-> TDI (1Z, AFN).

Otóż mam przed sobą perspektywę kolejnej naprawy mojego ABL-a - są przedmuchy do układu chłodzenia, więc w najlepszym wypadku tylko uszczelka do wymiany + dodatkowo niewykluczone, że klin na wale się tnie, jednym słowem słabo. W dodatku coś się tłucze w skrzyni (choć dokładnie nie wiadomo - problem opisany tu: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=52&t ... 386#p99386) i coraz poważniej zastanawiam się na swapem.

Przeczytałem chyba wszystko co jest na forum napisane na ten temat i generalne wnioski można wyciągnąć takie, że owszem efekt przekładki jest super ale trzeba włożyć w to dużo pracy, czasu i jednak mieć trochę pojęcia. Mam co prawda dostęp do przyzwoicie wyposażonego warsztatu z kanałem, możliwość pomocy zawodowego mechanika, ale trochę, a nawet bardzo, przeraża mnie temat elektryki - podłączania wiązek, komputera, potencjometrów, zegarów itd. O ile z mechaniką myślę, że nie powinno być większych problemów, o tyle zastanawiam się czy mój mechanik poradzi sobie z tematem elektryki, o sobie w ogóle nie wspominając, bo na temat kabelków, ECU, VAG-ów itp. nie mam absolutnie żadnego pojęcia. To jednak można rozwiązać, zlecając zadanie elektrykowi, jednak wiadomo - koszta.

No i skoro doszliśmy już do sedna sprawy, to chcę zapytać ile was, swapowiczów wyszedł całościowy koszt przekładki? Czy z budżetem na poziomie 2-2,5 tys. jest z czym startować? Celował bym tylko w auto w całości, bo po pierwsze piszecie, że tak jest najlepiej, a po drugie chciałbym odpalić silnik, bo jednak szkoda czasu, nerwów i kasy w razie kupna jakiejś padaki na palecie. Ogólnie stawiam na silnik 1Z 90KM, bo po tym co piszecie, wywnioskowałem, że w jego przypadku będzie najmniej rzeźby.

Kusi mnie wizja mocniejszego autka, bo nierzadko przydałoby się więcej mocy (a szczególnie opcja jazdy z przyczepką, co przy obecnym silniku i załadowanym aucie nie ma racji bytu) jednak muszę to wszystko sobie dobrze przekalkulować bo może jednak taniej i z mniejszym ryzykiem wyjdzie mi naprawa poczciwego ABL-a.

Czekam na odpowiedzi od swapowiczów ;)
chmielik
Ikona forum

15
Model:
Auto: T4
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Re: Swap TD -> TDI - opłacalność przedsięwzięcia

Post autor: chmielik »

Kolego ...........jeżeli chodzi oto czy warto to tak warto i na pewno będziesz zadowolony....
Jeżeli chodzi o swap i elektrykę to musisz pisać do Miko…login to view the rest of this post

This topic has 10 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”