Brak ładowania oraz kontrolki.

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
rafwlkp
Aktywny T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 11
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Brak ładowania oraz kontrolki.

Nieprzeczytany post autor: rafwlkp »

Witam,
Po krótkim acz intensywnym przejrzeniu forum stwierdziłem, że nikt nie opisał jeszcze tego problemu.
A więc... Dziś zauważyłem, że po przekręceniu zapłonu nie świeci mi się kontrolka od ładowania, choć jeszcze wczoraj takiego problemu nie było. Od razu sprawdziłem ładowanie miernikiem a tu problem... Bo ładowania brak. Alternator ma pół roku, więc nie stawiałbym na niego.
VAG nie pokazuje żadnych błędów licznika, a w teście elementów wykonawczych wszystkie kontrolki świecą prócz tej od ładowania właśnie. Odpięcie kostki od alternatora nie daje żadnego rezultatu.
Macie pomysł gdzie szukać? Wątpię, by winny był regulator napięcia bądź szczotki, wtedy brak ładowania wskazywałaby kontrolka w zegarach. Ona zaś zaświecić się nie chce... Niestety.
Silnik AJT, alternator 120A, niebieski zegar.
Jakieś pomysły, sugestie?
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam i jednocześnie uciekam sam rozbierać i szukać.
rafwlkp
Transfer
Nowy T4

13
Tematy: 2
Model:
Kontakt:

Re: Brak ładowania oraz kontrolki.

Nieprzeczytany post autor: Transfer »

Witam
Mam dokładnie taką samą awarię, w poniedziałek odstawiam auto do mechanika. Jak znajdziesz powód usterki to daj znać, będę miał argumenty, gdyby mechanik zechciał wciskać mi ciemnotę.
Pozdrawiam
rafwlkp
Aktywny T4

15
Tematy: 11
Model:
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Re: Brak ładowania oraz kontrolki.

Nieprzeczytany post autor: rafwlkp »

Udało się. Okazało się, że kabel sygnału z alternatora (ten cienki, niebieski) był naderwany tuż przy kostce idącej do rozrusznika lekko , jednak już nie przewodził. Kabel połączony, usterka zniknęła natychmiast.
Powodzenia Transfer, mało tam miejsca aby operować lutownicą, polecam jakieś szybkozłącza ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”