Witam, jak w temacie wyskakuje wsteczny bieg tj. czasami załapie i jest ok a czasami musze go przytrzymać. Mój mechanik wyciągnął już skrzynie, okazało się, że uciekał olej w skrzyni przez uszczelniacz a więc już mam wszystkie uszczelniacze kupione. Jednak stwierdził, że łożyska są do wymiany bo mają luz a cała reszta podobno jest ok, wszystko całe, synchronizatory ok, żadnych opiłków. Jak myślicie czy wystarczy zmienić łożyska i wlać nowy olej? Gdzie mogę dostać najtańsze łożyska? Poczytalem na forum, że jest to koszt ok 500zł jednak był to post z przed 2 lat. Z góry dziękuję za pomoc. Silnik 2.5 ACV 2001r
EDIT:
mechanik to mój znajomy, ma chłopak dar i pojęcie, lecz ja jestem taki że i tak wolę zorientować się sam i popytać. Cała reszta jest niby ok więc chciałem zasięgnąć informacji od was drodzy forumowicze, czy możliwe żeby od zużytych łożysk był problem ze wstecznym? Co do sklepu z łożyskami to znalazłem taki http://spintech.pl/ nie wiem jeszcze jakie ceny bo muszę znać rozmiary a to dopiero wieczorem.
Wyskakuje wteczny bieg
-
kant84
- Forumowicz T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- Kontakt:
Wyskakuje wteczny bieg
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2013, 14:01 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja
-
pawelbrot
- Początkujący T4
- 5
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: vw t4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Wyskakuje wteczny bieg
A co tam napisze po 8 latach gdyz mam ten sam problem ,bieg normalnie wrzucam lecz musze go trzymac,wystarczy lekko trzymac,gdyz przy np dodaniu gazu na wstecznym gdybym go puscil to wyskoczy.Czy moze naprawial to ktos z was,ps.kulki powymienialem na nowe,czy moze w wybieraku na skrzyni trzeba cos pokombinowac,poduszki silnika i skrzyni sa ok.Silnik ACV
-
Kalitechnik
- Nowy T4
- 1
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: VW T4
- Kontakt:
Mam dokładnie jak kolega, musze przytrzymac bieg, zeby nie wyskoczył, czy nikt tego nie ogarniał? Czy na forum tego wspaniałego autka niezwykła cisza?
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Może wystarczy dobrze ustawić drążek od zmiany biegów, jak by to powiedzieć, za płytko wchodzi bieg i może dla tego wyskakuje.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Pewność czy wina jest po stronie cięgien czy skrzyni da tylko odpięcie wszystkiego od wybieraka przy skrzyni. Potem wrzucenie wstecznego ręką samym wybierakiem. Jeśli wyskoczy to skrzynia do roboty, jeśli będzie trzymał to trzeba zająć się cięgnami i regulacją lewarka.