t4 2.0 benzyna pali tylko na pych.

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=90
T4 Forum dotyczące silnika 2.0 AAC w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
thepablo4
Nowy T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

t4 2.0 benzyna pali tylko na pych.

Nieprzeczytany post autor: thepablo4 »

witam mam taki problem auto zgasilem i juz nie pali. to znaczy wlaczam zaplon i nie slychac pompy paliwa, jest tez brak iskry przy kreceniu rozrusznikiem . iskra pojawia sie tylko jak wlaczam zaplon i wylaczam. natomiast jak tylko auto zaciagne to odpala i chodzi ale na wolnych obrotach slychac jak caly czas stuka przekaznik od pompy paliwa wl. i wyl. a jak dam wyzsze obroty to zalaczy i trzyma. Ladowanie jest w normie. prosze o pomoc.
MisiekVW
Forumowicz T4

14
Tematy: 2
Model:
Auto: Caravelle Assistance
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Re: t4 2.0 benzyna pali tylko na pych.

Nieprzeczytany post autor: MisiekVW »

bezpieczniki, klemy (przewody dodatkowe przy nich), stacyjka - to na pierwszy rzut sprawdz
grzesiex
Znawca T4

16
Tematy: 7
Model:
Auto: T4
Opis: Krzywy ryj
otrzymal podziekowanie: 83 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grzesiex »

Sprawdź kostkę stacyjki.
szczepek76
Aktywny T4

16
Tematy: 5
Model:
Auto: T4 2000r
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: szczepek76 »

dla mnie to doładuj akumulator na poczatek bo powera chyba nie ma tyle ile potrzeba
a jak jest słaba iskra to cewka pada
tomex
Aktywny T4

15
Tematy: 15
Model:
Auto: vw t4 2.0 B multivan
Opis: 42 l
podziekowal za post: 30 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomex »

Aku do ładowania , drugie jeżeli pompa paliwa by padła to na zapych by też nie zapalił . pytanie jeżdzisz na gazie
czarny1x1x

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

czujnik hall ,masa na komputer ,czujnik położenia wału jeśli występuje to takie podstawy do sprawdzenia. przekaźnik pompki paliwa również
thepablo4
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

Jeżdżę na gazie ale na nim tez nie odpala. Akumulator jest naladowany wymienialem tez na inny. Jak zdiełem obudowe z przekaznika od pompy i scislem go palcami to pompa pracowała ale nie odpalil z braku iskry. Jak odpale go to chodzi normalnie a przy jezdzie sa szarpniecia no i na wolnych obrotach caly czas pracuje przekaznik od pompy.
czarny1x1x

kable świece kopułka palec kiedy wymieniane ,pewnie nigdy .zacznij od podstaw a zacznie śmigać autko
De'D
Aktywny T4

14
Tematy: 9
Model:
Auto: Caravelle AT
Opis: bigger is better
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: De'D »

Usterka typowo elektryczna i wydawanie niepotrzebnych pieniędzy na graty nie pomoże, na razie daruj sobie nowe kable, kopułki świece itp. bo nie w tym problem. Nawydajesz pieniędzy a problem będzie nadal.

Problem jest na linii zasilanie układu ze stacyjki lub podtrzymanie sygnałów z ECU.

Zakładamy ze hall jest sprawny bo auto chodzi więc hall daje sygnał,

Zasilanie + dla przekaźnika pompy paliwa i aparatu zapłonowego idzie ze stacyjki jednym kablem i trzeba sprawdzić czy tam nie ma przerwy w pierwszej kolejności.
Zwieranie styków w przekaźniku daje zasilanie na pompe prosto z aku więc tylko sterowanie cewką jest problemem.
Pomierzyć + na cewkach przekaźnika pompy i we wtyczce aparatu zapłonowego ( wtyczka od halla) czy nic nie zanika, skacze napięcie itp. Jak włacza się zapłon lub próbuje kręcić rozrusznikiem.
Zmierzyć trzeba też mase na cewce przekaźnika którą steruje ECU jak już silnik chodzi – czy też nie ma jakiś skoków, iskrzeń masą itp.

Napisz czy dasz rade to sam porobić – jak czujesz się na siłach to szczegółowo opisze co i jak
Trzeba się troszke powpinać z miernikiem

PS. Jako że mój pierwszy post to chciałbym sie przywitać, <yahoo> Hello.
I wepchać w szeregi ogórkową caravellą <taniec>
Pozdrowienia z lubuskiego
Ostatnio zmieniony 27 gru 2012, 14:51 przez De'D, łącznie zmieniany 1 raz.
czarny1x1x

ja twierdzę że problem to będzie w aparacie zapłonowym kopułka palec jak tam zajrzy to będziemy mieli jasność jak tam będzie żle to nie pójdzie sygnał na kompa z halla i nie załączy się pompka ale może się nie znam
thepablo4
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

kopulke i palec wymienilem w maju na nowe. z tego co patrzylem to napiecie wychodzi ze stacyjki ale niepojawia sie na bez.18. jutro posprawdzam napiecie przy cewce i hallu.
czarny1x1x

to sprawdź dlaczego się nie pojawia ,tam kolega widzę się zna to podpowie , masa na obudowie komputera jest bardzo istotne aby była
thepablo4
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

ten + na 18 to idzie bezposrednio ze stacyjki ?
czarny1x1x

to pompka wyjście z przekaźnika ,przekaźnik sterowany ze stacyjka i kompa ale się mogę mylić ,daj na pompkę 12 po kluczyku i zobacz co wtedy
erremek
Początkujący T4

13
Tematy: 4
Model:
Auto: transporter
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: erremek »

a czy przypadkiem nie dzieje sie tak ze jak krecisz rozrusznikiem ze stacyjki to gasna wszystkie kontrolki? wazna rzecz jeszcze masa miedzy silnikiem a nadwoziem i +12 do zasilania kompa czy gdzies nie upalony po drodze
De'D
Aktywny T4

14
Tematy: 9
Model:
Auto: Caravelle AT
Opis: bigger is better
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: De'D »

thepablo4 pisze:
ten + na 18 to idzie bezposrednio ze stacyjki ?
Nie.
"+" na bezpieczniku 18 jest prosto z aku... zwierany stykami przekaźnika ( tymi grubymi pinami) jest "przekazywany" bezpośrednio na pompe paliwa przez zabezpieczający bezpiecznik 18
ze stacyjki jest "+" który zasila cewke przekaźnika (cewka załączając sie zwiera te duże styki)

To że sprawdzałeś "+" ze stacyjki że wychodzi to wcale nie znaczy ze dotarł na tą cewke <cisza> więc 100% pewności bedziesz miał jak sprawdzisz "+" na małym pinie 85/2 przekaźnika ( to bedzie chyba ta na dole po prawej jak patrzysz na gniazdo przekaźnika - nie pamiętam teraz dokładnie są 2 grube i dwie cienkie - jedna cienka to "+" ze stacyjki a druga cienka to masa sterująca z ECU która jest tylko przez chwile jak przekręcisz zapłon i potem po odpaleniu silnika sie pojawia - chyba górny prawy róg w gnieździe 85/3)

Jeśli wszystkie "+" na cewce są OK to na bezpieczniku 18 po przekręcecniu zapłonu powinno być napiecie przez chwile tylko i potem zniknie. (pojawi się jak zaczniesz kręcić i silnik odpali)
Jeśli po zapłonie nie bedzie tam "+" to siedzi sterowanie masy z ECU i tam trzeba szukać ( zwarcie lub przerwa na kablu pin cewki-Wyjście z ECU, śmierć ECU itp.) Oczywiście masa Ecu nie zaszkodzi sprawdzić ale raczej auta popowodziowego kolega nie ma żeby mu wszystkie punkty masowań pokorodowały. <cool>

Miernik i walczyć
czarny1x1x

2,0 benzyna stary punkt programu masa na kompie zanika ,wystarczy poczytać temat wałkowany i wcale nie auta po powodzi
thepablo4
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

DZIEKI dalem mase na obudowe kompa i wszystko działa. Tylko ze mam t4 od 5-ciu lat i nie było tam masy na obudowę. Czyli cos padło. Jeszcze tam podłubię ale auto pali i jezdzi
czarny1x1x

i co nie mówiłem ,masa była ale się z filcowała ,daj dodatkowy kabelek na obudowę i będzie żyć uwielbiam to pisać A NIE MÓWIŁEM <53> nic więcej nie dłub
thepablo4
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

OK
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Sądze że masa na płycie padła stąd dodatkowy kabel ją ratuje,
czarny1x1x

Oczywiście super że na to wpadłeś ,auto już śmiga niech nic więcej nie szuka wystarczy tych podpowiedzi
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

czarny1x1x pisze:
Oczywiście super że na to wpadłeś ,auto już śmiga niech nic więcej nie szuka wystarczy tych podpowiedzi
Tylko napisałem co do przewodu tak chętnie montowanego
jar

Nieprzeczytany post autor: jar »

Witam
Mam dokładnie te same problemy co Kolega thepablo4.
Ale moja Caravelka (AAC 2.0 84Km) nie pali na zaciąg.
Wymieniłem już :kostkę stacyjki,przekaźnik pompy,kable BERU,cewka BERU,wszystko nowe.Dodatkowo podmieniłem aparat zapłonowy i dorobiłem dodatkową masę z aku do komputera-niestety cisza.Brak krótkiego załączenia pompy przy przekręceniu kluczyka w pozycję 1. Przy kręceniu rozrusznikiem ,przekaźnik załącza pompę i paliwo dociera do listwy.Nadal brak iskry.
Już raz miałem podobną sytuację ale auto po tygodniu odpaliło jakby nigdy nic.Teraz ma focha dłużej.Czy według Waszego zdania komputer dokonał żywota?
Pozdrawiam.
kpkeeam
Forumowicz T4

12
Tematy: 10
Model:
Auto: MULTIVAN Proiektzwo
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kpkeeam »

Komputer to twarda bestia i tak łatwo nie padnie. Nie wiem jak się czujesz na siłach aby rozebrać złącze wtykowe komputera, a nawet sam komputer. Odkręcić śrubki do okoła złącza i wyjąć całą płytkę. Obejrzeć i wyczyścić ewentualną korozję. Po zakupie mojego Multivana 2,5 też spotkał podobny problem. Samo złącze było zielone. czyszczenie załatwiło sprawę.
jar

Komputer został rozebrany i wygląda jak nowy a wtyczkę spryskałem środkiem poprawiającym
przewodzenie prądu na łączach elektrycznych(renomowanej firmy).
Niestety bez efektów. Zastanawia mnie to że już wcześniej miałem taką sytuację i auto stało bez życia
przez tydzień aż nagle odpaliło od pierwszego strzału.
Czy komputer może mieć tygodniowe zwarcie a potem wracać do życia?
kpkeeam
Forumowicz T4

12
Tematy: 10
Model:
Auto: MULTIVAN Proiektzwo
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kpkeeam »

Obstawiam uwalone zasilanie. Generowanie impulsu do cewki powstaje w czujniku Halla w aparacie zapł, dochodzi +,- i wychodzi sygnał do sterownika/ Sterownik ten sygnał rozdziela na wtryski i moduł zapłonu zawarty w cewce zapłonowej. Najpewniejszy sposób sprawdzenia to podłączenie oscyloskopu i sprawdzenie przebiegów. Po za tym ważny jest biegun ujemny, ponieważ sterowanie przekaźników i wszystkich układów automatyki (tu układ wtryskowy) jest sterowane masą.
jar

Sprawdzenie układu elektryki za pomocą oscyloskopu to dla mnie za wysokie progi.Po stanie kabli odnoszę wrażenie że już ktoś odprawiał tu czary.Za skrzynką mam łagodnie mówiąc ,bałagan. W najbliższym czasie prowadzę auto do elektryka. Mam nadzieję że nie wymieni mi połowy gratów zanim przywróci Caravelkę do życia.
Pozdrawiam.
krys ptys
Początkujący T4

12
Tematy: 8
Model:
Auto: vw t4 caravella
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: krys ptys »

jar pisze:
Sprawdzenie układu elektryki za pomocą oscyloskopu to dla mnie za wysokie progi.Po stanie kabli odnoszę wrażenie że już ktoś odprawiał tu czary.Za skrzynką mam łagodnie mówiąc ,bałagan. W najbliższym czasie prowadzę auto do elektryka. Mam nadzieję że nie wymieni mi połowy gratów zanim przywróci Caravelkę do życia.
Pozdrawiam.
usterka usunieta ??
jar

Zostałem zesłany na 2 miesiące do Bukaresztu i nie zdążyłem oddać Krokodyla do elektryka.Stoi pod domkiem w Wawie i czeka na lepsze czasy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.0 AAC”