Kąt pochylenia koła - zakres regulacji

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Sterciu
Ekspert T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Kąt pochylenia koła - zakres regulacji

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Mam takie pytanko , moze ktoś miał juz cos podobnego i podpowie gdzie szukac przyczyny.

Kąt pochylenia koła , koło jest w/g mnie za mocno pochylone , dołem w rozkraku. Zakres regulacji się skończył na sworzniu górnym ,a kat kola nadal jest zły. Olałbym to gdyby nie scierało opony ale trze od wewnatrz , i to sciera pod bardzo mocnym kątem sam rant opony. Na co stawiac , na krzywy sworzeń , krzywy wachacz czy coś jeszcze innego ?? Druga sprawa auto sciaga na lewą strone (kat pochylenia kola zły jest w prawym kole) , możliwe ze opone sciera przez zły kat wyprzedzenia zwrotnicy ?? Gdy o 180 stopni zmieniłem kąt wyprzedzenia zwrotnicy auto przestało sciągac , ale wydaje mi się iz zaczeło znów opone od zewnatrz wtedy scierac, wogóle tak jakby na całej szerokości. Wiem ze najlepiej an geometrie podjechac ale jak zakres regulacji mi się skończył to tym bardziej oni nic nie zrobią a kase pewnie wezmą....

Dodam ze wszystkie tuleje są dobre , nie są wybite , sworznie równiez.

Powiem ze jak patrzyłem po róznych T4 na ulicy to mają koła przednie zreguły w lekkim pocyle , a u mnie lewe jest prawie w pionie (i tu na oponie zero sladów aby coś złego z nią się działo) a prawe w "rozkraku".

Obejrzałem auto czy walone nie było gdzies z tamtej strony ale nie widać aby cokolwiek było robione , jedynie rant nadkola jest podszpachlowany , reszta wygląda na nieruszane więc chyba walony nie był. Moze jakies uderzenie w krawęznik miał ale tez by koło chyba raczej poszo w drugą stronę....
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Kąt pochylenia koła - zakres regulacji

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

patrzyłeś na drążki skrętne czy mają tak samo ustawioną wysokośc na regulacji ??

moim zdaniem nie obejdzie się bez zapłacenia za geometrię - wtedy przynajmniej będziesz wiedział o ile i w którą stronę tak na prawdę ucieka ci zawiecha
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Drązki mają własnie róznie ustawioną wysokośc na regulacji, nie pamiętam który jak teraz bo juz dośc dawno to zauwazyłem. Ale jak auto postawie na równym betonie to mierząc najprostszym sposobem czyli miarką od gruntu do rantu nadkola to lewa strona o około centrymetr jest nizej jak prawa...
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

we wszystkich materiałach o T4 przed ustawianiem i sprawdzaniem geometrii każą ustawic równą wysokośc na drążkach
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Panowie wy piszecie o czymś innym, kenobil pisze o wysokości auta, a Sterciu pisze o wykręceniu śruby na regulacji, wysokość się sprawdza między dolną śrubą amortyzatora a jego mocowaniem u góry, są 3lub4 rózne ustawienia wysokości
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

chemik211 pisze:
Panowie wy piszecie o czymś innym,
piszemy o tym samym, wiem o co chodzi Sterciowi
ale żeby zabrac się za sprawdzenie geometrii trzeba ustawic równą wysokośc samochodu po obu stronach
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Wróce do domu to bede próbował w tygodniu powalczyc i poustawiac to co dam rade sam.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Kenobil równa wysokość na drążkach nie oznacza równego wykręcenia na śrubie, a Sterciowi o to chodziło
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
Drązki mają własnie róznie ustawioną wysokośc na regulacji
Sterciu pisze:
mierząc najprostszym sposobem czyli miarką od gruntu do rantu nadkola to lewa strona o około centrymetr jest nizej jak prawa...
czyli i śruby różnie wkręcone i pobieżnie patrząc fura też krzywo stoi

a ja napisałem jedynie, że ma stac prosto
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Mierzenie do nadkola to nie jest dobry pomiar, wiec na taki pomiar nawet nie patrze
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Dziś byłem u gościa który ma renome najlepszego specjalisty od zawieszen we wrocku. Popatrzyl na opone w jaki sposob jest wytarta i stwierdzil ze tą opone nie tnie przez kat pochylenia koła pomimo ze iz sam przyznal ze koło prawe jest pochylone wyraznie. Jak mu powiedzialem ze sciaga mnie na lewo , a tnie od wewnatrz opone prawą to stawia glownie na kat wyprzedzenia sworznia zwrotnicy , ale tez nie wykulcza ze kąt jest ok a poprostu przez zbieznośc tnie. No ogolnie kazal auto wstawić do siebie na geometrie ale najwczesniejszy termin za dwa tygodnie więc odpuszczam sobie jego. Pozatym gemoetria przednich kół u niego w T4 to 400~450zł... więc chyba ciut za duzo ?? Tak patrząc na opone to faktycznie tnie sam bark opony pod mocnym katem , a jakby to był kat pochylenia koła zły to by cieło opone na calej szerokosci pod "skosem".

Zresztą na jaka T4 nie patrze kazda ma pod lekkim katem przednie koła , niektóre nawet pod większym jak ja mam to prawe koło i opon nie widzialem aby im cielo....

Więc jednak bez geometrii się nie obejdzie , tylko aby nie wyszlo ze nie mają mozliwosci regulacji juz..... a skasują cztery stówy za to i nic nie zrobią....
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

400 zł to przesada i to duża.U mnie za całą geometrie biorą 80 zł i nie ważne czy tylko zbieżnosc czy wszystkie koła do regulacji.Do tego wszystko na kamerach ustawiane.400 zł to ja nawet za wymiane calego zawieszenia z przodu nie biore.A co do zdzierania samej krawędzi to gosciu dobrze Ci doradził
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

No i mi teraz o tym piszesz , byłem w Twojej okolicy w piatek , sobote i niedziele więc bym podjechal moze na ustawienie gdzies tam ;) , bo we Wrocku odbiło chyba większosci , pelna geometria w T4 to najtaniej jak pojezdziłem dziś to zawołał mi 270zł , no chyba ze tylko zbieznosc to 150zł...
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

Ustawili by na pewno ,bo nie ma wiekszych problemów z tym.Sterciu ,to za kare ze byłes i na spota nie leciałes :D
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

Sterciu coś chyba z tymi cenami mieszasz
w Wa-wie w ASO chcą 280zł za pełną,
w innym miejscu 160zł pełna geometria, zbieżność 70zł
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

No w tym problem ze nie mieszam , ceny usadziły troche mój zapał , w aso nie byłem nie pytalem sie ale moze warto. Bo jak mam płacic tyle co w aso lub więcej to moze lepiej w aso to zrobić. Jest zakład który za 150zl ustawia ale zbierznośc i kąt pochylenia koła , jak powiedziałem o kącie wyprzedzenia sworznia zwrotnicy to powiedział mi gosciu ze w T4 się tego nie ustawia więc napewno nie pojade do niego. Tam co pisalem ze tak drogo gośc woła sobie to za samo ustawienie zbierznosci krzyczy 200zł i to nawet czytając opinie w necie na jego temat mozna to doczytac , ale nie przekonuje mnie to stwierdzenie co w necie czytam ze za "jakośc trzeba płacic" bo to lekka przesada jak dla mnie. Moze dziś do aso podjade i się spytam. Ceny są chore za pokręcenie drązkami , w sprinterze ustawiałem kilka razy zbierznosc to płaciłem po 150zł za to i to nie był serwis.... Może gdzies za miasto podjade na jakies wioski i tam bedzie taniej... Chyba ze ktoś ustawiał we wrocku i moze polecic coś , bo jak narazie cztery zakłady takie bardziej znane gdzie wiedziałem ze ustawiają takie rzeczy to cenowo nie zachęcają...

Narazie zalozyłem opony na dojezdzenie takie wiec mi się nie spieszy z tym , moze jak pojade gdzies w trase to ustawie to wszystko. Moze we wrocku są warsztaty gdzie taniej to robią ale nie przychodzi mi do głowy gdzie uderzyc z tym... Podzwoniłem po znajomych co mają warsztaty to robią jak nie klimy to inst.gazowe i inne pierdoły , a nikt nie ustawia geometri jak na złosc.... :/.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Sterciu, u Floryna byłeś? Mi tam 2 lata temu robili geometrię za 70zł w T4ce http://www.cylex.pl/firmy/floryn-auto-- ... 63970.html

Teraz przed wyjazdem na zlot robiłem u gościa na Waflowej (na Ślężnej nie mieli czasu)- Auto Geo - tel 668 677 984, płaciłem chyba 100zł ale tylko to zbieżność raczej była ustawiana.

Tutaj podobno też ustawiają, niedaleko Ciebie http://www.pepper-moto.pl/
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

na Sleżnej byłem i cenowo mnie zagieli za cala geometrie.

Teraz podzwoniłem i w Długolęce jest zaklad ktory niby calą geometrie robi za 150zł. Moze tam podjade jak bede miał czas, teraz mi się nie spieszy bo tak jak pisalem , zalozylem opony takie na dojezdzenie więc moze je sobie trzec narazie.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

a są u ciebie serwisy typu Feuvert lub Norauto
bo ja w Wa-wie to geometrie robię w Feuvercie za 170 zł teraz i robią najlepiej, mają wszystkie ustawienia w kompie - wpisuje VIN i od razu ma gotowe, jak chcesz to możesz patrzeć jak to robią - pokazuje Ci na ekranie wszystkie ustawienia włącznie z tym czy twoja T4 ma ustawialną tylną oś czy nie ( o czym niektóre warsztaty nie mają pojęcia )
tam właśnie to co ci mówiłem, że np kąt wyprzedzenia na lewym wahaczu mimo nowej tulei jest na granicy ustawialności
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Feuvert pierwsze slysze ale Norauto jest , po Twoim poscie zadzwoniłem tam bo akurat bylem w piatek pytać się o końcówkę haka hol i wizytówek nabrałem sobie do nich. Kobieta w słuchawce jak usłyszala ze to auto dostawcze to tylko szybko mnie poinformowała ze w dostaczych nie robią geometrii.... Więc juz dalej nie ciąglem rozmowy.... Mogłem nie mowić ze to dostawczy tylko osobowy....
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

tam trzeba rozmawiać z kierownikiem warsztatu, mi też na recepcji laska mówiła, że dostawczych nie robią, a że mam koło osiedla ich punkt to podjechałem i kierownik powiedział, że bez problemu
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Jak wczesniej nie ustawie a bede koło nich przejezdzał to zajrze i się dopytam , ja mam ich na drugim końcu miasta jak na złośc. Ale dzieki za info , bo o nich nawet nie pomyslałem :).

EDIT: Wsumie teraz sobie przypomniałem ze dzis bede w okolicy tam to podjade się podpytac.

EDIT: Byłem w Norauto , geometra kół u nich to 233zł , jak gosc zobaczył T4 to uprzedził mnie ze nie robią takich bo nawet ich stanowisko jest za krótkie... :roll:
WITEK
Nowy T4

14
Tematy: 0
Model:
Auto: caravelle
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: WITEK »

Cześć.

I czym się skończyło bo mam podobnie?
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Skończyło się tym ze jednak prawe koło miało dobry kąt , miesciło się w tolerancji , natomiat lewe które było bardziej w pionie było poza zakresem tolerancji , więc trzeba było je "rozkraczyc" ;). Po ustawieniu kąty pochylenia kół są ok. Gorzej mi wyszło z kątem wyprzedzenia śworznia zwrotnicy bo ani lewe ani prawe koło nie miesci się w zakresie tolerancji regulacji i nie ma mozliwosci juz regulacji dalszej....
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Sterciu a jak sprawdzali wyprzedzenie sworznia zwrotnicy??? bo bardzo fajną rzecz przeczytałem w serwisów-ce i z tego co zauważyłem żądny warsztat tak nie ustawia , mierzyli ci wysokość z przodu zawieszenia i pochylenie podłużne samochodu które to bardzo wpływa na wyprzedzenie sworznia zwrotnicy i tak samo wysokość zawieszenia z przodu ma wpływ na pochylenie koła
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Tak , wymierzone było wszystko. Przy ustawianiu geometrii było wszystko ilustrowane na monitorze co trzeba zmierzyc i jak (i własnie większosc przy ustawianiu geometrii to olewa te komunikaty i je wylącza) , dopiero wtedy przechodził dalej. Na tym mierzeniu wszystkiego najwięcej czasu własnie zeszło , bo samo ustawianie nie było tak czasochłonne zwazywszy na to ze ja juz dzień wczesniej rozruszałem wszystkie połączenia srubowo-gwintowane.

Jedyne co nie mozna było ustawić to srednicy felgi , w zestawieniu w programie T4 max mogło miec 16" i tez wybierany był rozmiar opon. Nie wiem , moze to tez ma jakis odbicie na tym ze miałem go na 17-tkach , w dodatku z dystansami przez co rozstaw kół jest wiekszy na osi no i opony 215/50/17 tez nie są idealnym zamiennikiem 195/70/15...
Ostatnio zmieniony 05 sie 2012, 12:41 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Powiem ci tak to nadzwyczaj dobra ta stacja musi być bo nawet na serwisie nie mierzą pochylenia podłużnego bo później muszą obliczać jaki jest kąt wyprzedzenia
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Sterciu gdzie to ustawili i jaki koszt? ;)
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

No nie wiem czy dobra bo robiłem to sam :D. Dwa dni mi to zajelo ale robiłem wszystko jak podawaly ilustrowane komunikaty w programie . Wartości sie wpisywalo w odpowiednie rubryki i sam przeliczał program to i dopiero przechodzil do kompresacji głowic/kamer. Można było wylączyc te komunikaty i odrazu przeszedł by do kompresacji bez podawania dodatkowych danych , ale chciałem zrobic to tak jak powinno byc aby nie miec problemu z geometrią juz. Z początku powiem szczerze ze sam sie zdziwiłem ze kazal mi jakies pomiary dodatkowe robic na aucie ale stwiedziłem ze skoro chce to mu podam je. Może zle ze to mierzyłem i jak bym pominął te komunikaty to by kąt wyprzedzenia sworznia wyszedl dobry , a tak wyszel o około 1 stopnień róznicy do zakresu tolerancji. Ale zadnych skutków ubocznych nie widzę po ustawieniu , nie zauwazyłem narazie aby opony scieral , idzie prosto tylko zawieszenie zaczeło się tłuc ale to z po czasie i z winy tych naszych super nawierzchni drogowych .

Narazie stwierdziłem ze zostawiam tak i jak załoze zimówki na 15-sto calowych kołach to wtedy skontroluje sie jeszcze raz najwyzej.
Probe041 pisze:
Sterciu gdzie to ustawili i jaki koszt?
Koszt to zakup urządzenia ;) , a gdzie... no w tej chwili w Poznaniu , jak bede miał chęc i czas to moze to zapakuje na auto i przyjedzie do wrocka... ale to urządzenie niezbyt lubi podrózować ;).
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Sterciu a jeśli nie tajemnica to jaka wysokość masz na zawieszeniu i jakie masz pochylenie podłużne???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”