wypalony bezbiecznik główny jaka przyczyna
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
gomesz
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
wypalony bezbiecznik główny jaka przyczyna
witam
od czego wypaliło mi tak bezpiecznik czy to zwarcie jakiegoś z kabli :?: straciłem ładowanie podczas jazdy,czy te lubię się wypalać od tak sobie rocznik 2003 TDI ,juz wczoraj auto słabo kręciło rozrusznikem a akumulator nowy,z tego co wyczytałem jest to bezpiecznik Alternator-a lecz nie wiem jakiej był mocy,wytopiło mi tez troszkie osłone,myslałem aby kupic ze złomu całą puszkie czy tez wystarczy wymiana bezpicznika tasmowego.
http://images40.fotosik.pl/862/4d30ba446e4d5f14med.jpg
od czego wypaliło mi tak bezpiecznik czy to zwarcie jakiegoś z kabli :?: straciłem ładowanie podczas jazdy,czy te lubię się wypalać od tak sobie rocznik 2003 TDI ,juz wczoraj auto słabo kręciło rozrusznikem a akumulator nowy,z tego co wyczytałem jest to bezpiecznik Alternator-a lecz nie wiem jakiej był mocy,wytopiło mi tez troszkie osłone,myslałem aby kupic ze złomu całą puszkie czy tez wystarczy wymiana bezpicznika tasmowego.
http://images40.fotosik.pl/862/4d30ba446e4d5f14med.jpg
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: wypalony bezbiecznik główny jaka przyczyna
o ile wiem to wartość bezpiecznika jest 50A i na upartego możesz go zwatować ,a że sie przepalił to ciężko powiedzieć główną przyczynę ,najlepiej elektryk i sprawdzanie po kolei
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
słaby styk zaśniedziałe końcówki pwodują utrudniony przepływ prądu co zatym wydzielanie ciepła i w efekcie spalenie bezpiecznika
moze kilka razy pod rząd grzałeś świece ? dlugo kręciłeś rozrusznikiem ?
moze kilka razy pod rząd grzałeś świece ? dlugo kręciłeś rozrusznikiem ?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Jest to bezpiecznik od alternatora, więc grzanie świec i odpalanie nie ma znaczenia na jego przepalenie, albo był za słaby bo tam ma być w zależności od mocy alternatora (110A,150A,175A), albo coś z alternatorem nie halo.
-
gomesz
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
dzieki koledzy za jakieś wskazówki,zdemontowałem dzisiaj puche z tym wypalonym bezpieczmikiem wymienic,bo ta juz się nie nadaje do ponownego uzycia była zbyt wypalona w srubce która wytopiła na wylot plastikową osłonke z tego co udało mi się wyczytac z bezpiecznika 175A,czyli jak pisze mikoli kupiłem ze złomowca w bardzo dobrym stanie za 80zł zamontowałem skręciłem i odpaliłem auto oraz wszytkie swiatła wentylator oraz klime i ponownie strasznie grzał na kablu alternatora odłączyłem spowrotem aby nie upalic znowu puszki,zdecydowałem podjechac do elektryka, gdyz byłem przekonany ze jest uwalony altrnator, sprawdził prąd ładowania 12V czyli ok zdemontował kabel który się grzał oczyscił lekko pilnikem założył i dalej się grzał wtedy powiedział ze jest juz słaby kabel przy samym oczku podociskał go i po tym juz się tak nie grzeje.
I mam pytanie czy ten kabel powinien się troche grzać przy samym oczku, i czy to normalne :?: moze ktoś sprawdzi bo juz sam nie wiem.
I mam pytanie czy ten kabel powinien się troche grzać przy samym oczku, i czy to normalne :?: moze ktoś sprawdzi bo juz sam nie wiem.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
gomesz pisze:zdemontował kabel który się grzał obczyscił lekko pilnikem załorzył i dalej się grzał wtedy powiedział ze jest juz słaby kabel przy samym oczku podociskał go i po tym juz się tak nie grzeje.
I mam pytanie czy ten kabel powinien się troche grzać przy samym oczku,i czy to normalne :?: moze ktoś sprawdzi bo juz sam nie wiem.
oczko to najsłapszy element gdzyz mimo ze jes grube to jego zdolność przepuszczania prądu jest mniejsza niz przewodu
oczko jest ze stopu metali a przewód z miedzi taka zalezność dodatkowo jest to polaczenie stykowe kazde zabrudzenie -utlenienie sie miedzi zmniejsza przepływ prądu co w efekcie powoduje wydzielanie ciepła
raczej nie powinien się grzać bo to jest objaw słabego przewodnictwa
ja mak takie przewody lutowane z oczkiem zresztą teraz to przawie cała instalacja jest na stykach polutowana zeby nie mieć takich problemów <england>
-
ZiomekPCT
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
też mi siadł raz ten bezpiecznik a zamiast niego wsadzili mi blaszkę ... szkoda gadać
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 16:13 przez ZiomekPCT, łącznie zmieniany 6 razy.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Jak to oni tą blaszkę dołożyli zamiast bezpiecznika, to do sądu z nimi i na ich koszt naprawa w ASO
-
ZiomekPCT
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
naprawa napewno bedzie w aso
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 16:14 przez ZiomekPCT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Tak informacyjnie napiszę że starsze T4-ki (te co nie mają tej skrzynki dodatkowych bezpieczników przed akumulatorem) nie mają zabezpieczonego tego przewodu prądowego na alternator, więc mechaniory zrobiły po staremu, nie sprawdzając alternatora :idea:czester52 pisze:Jak to oni tą blaszkę dołożyli zamiast bezpiecznika, ...
-
lasqs
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
a jakie powinno być napięcie na kablu od alternatora do tego bezpiecznika? bo coś mi się wydaje że mój kuleje
bezpiecznik skorodowany i pali się kontrolka od ładowania
A napięcie na tym kablu to było 8.23V
bezpiecznik skorodowany i pali się kontrolka od ładowania
A napięcie na tym kablu to było 8.23V