WEBASTO - T4 Multivan 2001 r. Climatronic
-
Borewicz83
- Nowy T4
- 1
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
WEBASTO - T4 Multivan 2001 r. Climatronic
Witam,
Posiadam VW T4 Multivan z 2001 r. Climatronic + webasto.
Klima działa miło i przyjemnie. Natomiast Webasto nie startuje.
Proszę grono szanownych kolegów o wsparcie informacje lub namiar na kogoś kto w temacie się zna i dźwignie temat naprawy/uruchomienia WEBASTO.
PZDR
Posiadam VW T4 Multivan z 2001 r. Climatronic + webasto.
Klima działa miło i przyjemnie. Natomiast Webasto nie startuje.
Proszę grono szanownych kolegów o wsparcie informacje lub namiar na kogoś kto w temacie się zna i dźwignie temat naprawy/uruchomienia WEBASTO.
PZDR
-
Borewicz83
- Nowy T4
- 1
- Tematy: 1
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Re: WEBASTO - T4 Multivan 2001 r. Climatronic
Mam znajomego z VCDS, jak nim zweryfikować Webasto ?
Poza zczytywaniem kodów błędów.
Zna ktoś jakiś warsztat do polecenia do naprawy webasto ?
Poza zczytywaniem kodów błędów.
Zna ktoś jakiś warsztat do polecenia do naprawy webasto ?
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Witam
Ja mam Panowie inny problem, posiadam w swoim oryginalne Webasto które nie startuje. Miałem zgniłą wiązkę kabli, polutowane i teraz nie mogę połączyć się vcds ze sterownikiem żeby zobaczyć co jest nie tak. Zegarek świeci, możliwe że jakiś bezpiecznik gdzieś przepalony? Czy jeśli świeci zegarek to nadal szukać w wiązce jakiegoś przerwania?
Rozumie że w takie mrozy jak teraz takie Webasto pomaga w szybkim nabiciu temperatury płynu bo działa też jako dogrzewacz?
Ja mam Panowie inny problem, posiadam w swoim oryginalne Webasto które nie startuje. Miałem zgniłą wiązkę kabli, polutowane i teraz nie mogę połączyć się vcds ze sterownikiem żeby zobaczyć co jest nie tak. Zegarek świeci, możliwe że jakiś bezpiecznik gdzieś przepalony? Czy jeśli świeci zegarek to nadal szukać w wiązce jakiegoś przerwania?
Rozumie że w takie mrozy jak teraz takie Webasto pomaga w szybkim nabiciu temperatury płynu bo działa też jako dogrzewacz?
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Może być ubity sterownik. Jeśli to mokre webasto to tak, nagrzewa płyn chłodniczy. Trzebaby je na stół i rozebrać celem inspekcji
-
Norbi108
- Forumowicz T4
- 4
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Udało mi się odczytac błędy, i mnie nie dziwią bo miałem przerwane przewody przy wtyczce jak tam kiedyś zaglądałem (01491 świeca żarowa/ przerwa w obwodzie i 01415 pompa obiegowa/przerwa w obwodzie)
Po skasowaniu błedów nie pojawiają się i po włączeniu webasta lub po odpaleniu auta przy minusowych temp webasto nie chodzi. Ale nie ma błędów. Pamiętam jak je kiedyś wyciągałem i wydawało mi się, że nie mogę zaciągnąć paliwa tym cienkim wężykiem doprowadzającym paliwo do webasta...
Co mógłbym jeszcze sam sprawdzić ?
Po skasowaniu błedów nie pojawiają się i po włączeniu webasta lub po odpaleniu auta przy minusowych temp webasto nie chodzi. Ale nie ma błędów. Pamiętam jak je kiedyś wyciągałem i wydawało mi się, że nie mogę zaciągnąć paliwa tym cienkim wężykiem doprowadzającym paliwo do webasta...
Co mógłbym jeszcze sam sprawdzić ?
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Sharan, Cordoba
- Opis: DOGRZEWACZE i OGRZEWANIA POSTOJOWE: EBERSPACHER I WEBASTO
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Sprawdź najpierw stan dodatkowego akumulatora pod siedzeniem kierowcy. Błędy wskazują na spalaną świecę żarową i uszkodzenie pompki. Możesz sprawdzić stan świecy, uwaga jest na 8 volt i przy tym napięciu nowa pobiera około 12 amper, jeśli stara to pobiera mniej niż 8 A i piec na niej nie odpali. Teraz już nie stosuje się świec tylko wieczne sztyfty. Pompka płynu na 12V do sprawdzenia. Może być też uszkodzona elektronika sterownika, to trzeba wymontować ogrzewanie i przysłać do naprawy. Jeśli to fabryczna postojówka Eberspachera to powinien to być w tym roczniku piec D4WS, numer 252123.