ACU 2.5 zgasł podczas jazdy i cisza

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=91
T4 Forum dotyczące silnika 2.5 AAF , ACU , AET , AVT , APL w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
maja
Administrator
Kierowca T4

15
Model:
Auto: t4/t4/t4/sharan
Opis: ten co walczy
od początku do końca
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 41 razy
Kontakt:

ACU 2.5 zgasł podczas jazdy i cisza

Post autor: maja »

Wracając do domu miałem korek , silnik przestał działać . Myślałem ,że zbyt duża mieszanka paliwa z gazem przy ciepłym silniku i problem z odpaleniem - juz nie pierwszy raz takie zachowanie. Jako ,że mnie z holowali na parking to starałem się odpalić na biegu ,ale nic z tego.
Padła jedynie cewka i została zmieniona na drugą.
Silnik odpalił i wróciłem do domu. Podczas jazdy nie miał za bardzo siły ,więc jeszcze dolałem paliwa ( bo może jakaś mieszanka czy coś ) ,ale jakoś nie chciał jechać .
Dziś pojechałem aby dolać gazu do pełna na poniedziałek i wracając ze stacji , przy prędkości 30-40 po prostu zgasł.
Myślałem ,że to wina cewki ,bo firma krzak . Zmieniłem na inne ,ale silnik nie odpala .
Po zaczepieniu liny próbowałem go delikatnie uruchomić na biegu ,ale coś dzwoni. Pierwsza myśl,że rozrusznik. Teraz po wyjęciu sprawdziłem i wszystko z nim w porządku. Klucz 27 i kilka obrotów silnikiem w zupełnej ciszy. W silniku cisza a koło zamachowe kręci się bez problemu wraz obracaniem wału.
Gdzie może być problem ? Czy pasek na rozrządzie mógł tak mocno przeskoczyć ,że nie odpala ?
zipo17
Początkujący T4

10
Model:
Auto: multivan
Kontakt:

Re: ACU 2.5 zgasł podczas jazdy i cisza

Post autor: zipo17 »

zobacz czy paliwo nie zalało komputera

otwórz maskę i patrząc na silnik
po prawej stronie ślinka jest taki zaworek

https://allegro.pl/oferta/regulogin to view the rest of this post

This topic has 6 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AAF , ACU , AET , AVT , APL”