Witam. Tematów o ciśnieniu oleju było mówiąc delikatnie dużo, jednak nie znalazłem tam rozwiązania...
Temat może trochę zawiły, będę starał się pisać jasno i dokładnie, zobaczymy, czy się uda.
Pacjent to T4 1.9TD ABL 1995r. Problem pojawił się jakiś czas temu, najpierw na ciepłym silniku, na wolnych obrotach zaczęła mrugać kontrolka ciśnienia oleju. Potem zaczęło się to dziać nawet na zimnym silniku, a potem nawet na wysokich obrotach, nawet na tych bliskich maksymalnych (nie operuję wartościami, bo nie mam obrotomierza, ale mówię tu o około 4000 RPM). Brzęczyk jednak nie złączył się ani razu.
Zmierzyłem wczoraj ciśnienie na ciepłym silniku, w miejscu górnego czujnika (w głowicy). Na wolnych obrotach jest około 2Bar, na wyższych dochodzi do 4Bar. Zakładam więc, że wartości są przynajmniej w miarę poprawne i nie tu leży problem.
Zgodnie z poradami sprawdziłem napięcie ładowania, zarówno na wolnych, jak i na wyższych obrotach waha się w okolicach 14V. Kable przy alternatorze są w porządku. Zakładam więc, że winny jest sam w sobie czujnik.
Czujnik w głowicy ma kolor niebieski, raczej jest to zamiennik, nie ma na nim nazwy firmy, ani nr części, jest tylko zakres wartości, jak na zdjęciu (0,15-0,35):
http://bankfotek.pl/thumb/2005435.jpeg
Przełożyłem na próbę czujnik z mojego drugiego auta - Golf III TDI 1Z. Tu oczywiście jest wszystko w porządku, na zapłonie i zgaszonym silniku kontrolka mruga, po odpaleniu od razu gaśnie. Czujnik ten również jest niebieski, jest on chyba oryginalny, jest logo, nr części (028919081D), jest też informacja 0,25+-0,1 (czyli teoretycznie wychodzi na to samo co 0,15-0,35). Mam również jego zdjęcie:
http://bankfotek.pl/thumb/2005446.jpeg
Po założeniu go do Transportera objawy są dziwne - po włączeniu zapłonu kontrolka oleju błyśnie dosłownie przez 0,5s i nie świeci się (zapłon włączony, silnik nie pracuje). Po odpaleniu również się nie świeci, niezależnie od obrotów. Pytanie tylko dlaczego nie świeci na zapłonie, przy zgaszonym silniku?
Czujnik od T4 założyłem do Golfa - na odpalonym silniku kontrolka oleju mruga dokładnie tak jak w T4, niezależnie od obrotów. Moim zdaniem już na 100% można postawić diagnozę, że winny jest czujnik.
Pozostaje jeszcze kwestia drugiego czujnika, tego w podstawie filtra - w jednym miejscu przeczytałem, że on odpowiada jedynie za brzęczyk, a nie za kontrolkę, a w drugim, że oba działają na brzęczyk i kontrolkę, ale ten w podstawie filtra mierzy wyższe ciśnienie (przy wysokich obrotach), a ten w głowicy niskie ciśnienie. Jak to w końcu jest?
Podsumowując - jaki czujnik powinienem kupić?
Pomimo pewnego chaosu w moim opisie mam nadzieję, że udało Wam się zrozumieć sytuację.
Z góry dziękuję na pomoc, pozdrawiam.
[1.9 TD][ABL] Czujnik ciśnienia oleju
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mikolaj211
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
This topic has 2 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się